«فاصله بهاران تا خاوران»، «رشد اقتصادی گروگان اصلاحات ساختاری»، «وزیری که پیادهروی میکند»، «عقیم سازی در هتل کارتن» و «اردوغان با سرکوب و بمباران نمیتواند دموکراسی برقرار کند» از مهم ترین موضوع های اختصاصی روزنامه شرق در شماره شنبه 11 دی است.
** فاصله بهاران تا خاوران
روزنامه شرق در گزارشی می نویسد: یک گزارش، به یک شهر، یک کشور و مسئولان و مردم برای هزاروهزارمینبار تلنگری میزند که غیر از خودشان، در کنارشان شهروندانی هستند که به هر دلیلی از جمله اعتیاد، جایی برای زندگی ندارند و از کارتنخوابی به نوع دیگری از زندگی یعنی گورخوابی رسیدهاند. همین اتفاقات اما بهانهای شد تا مجموعهای همچون شهرداری تهران که سالهاست با ایجاد گرمخانه و مراکز بازپروری بهدنبال تغییری در این شرایط است، عملکرد خود را در بازدید خبرنگاران و گرفتن گزارش مرور کند و نشان دهد. شهرداری تهران، برعکس برنامههای شبگردی که سهشنبه شبها برگزار میشود، برنامهای برای بازدید از یک مرکز بازپروری بهاران و یک گرمخانه تقریبا جاافتاده را هماهنگ کرد. اگرچه هردو مرکز را خبرنگاران بارها دیده بودند و این دو مرکز هماهنگشدهترین و مجهزترین مجموعههای بهاران و گرمخانهها هستند، اما همین هم برای نشاندادن مشتی از خروار خوب بود.
** رشد اقتصادی گروگان اصلاحات ساختاری
مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیسجمهور در گفت وگو با شرق گفت: عواملی وجود دارند که ظرفیت رشد برای سال ١٣٩٦ را ایجاد میکنند. مثلا بخش مسکن هنوز در اقتصاد ما فعال نشده است. این بخش چند سال است که در رکود است. درحالحاضر نشانههای ابتدایی از تحرک در بخش مسکن مشاهده میشود. اگر این نشانهها استمرار پیدا کند سال ٩٦ بخش مسکن میتواند مولد رشد باشد. گاز در سال ١٣٩٦ به اوج تولید خودش خواهد رسید. وقتی تولید گاز افزایش پیدا میکند، اثر سرریزی روی خیلی از فعالیتها دارد بنابراین در سال ٩٦ میتوانیم از این محل هم تداوم رشد داشته باشیم. از طرف دیگر، با توجه به افزایش صادرات نفت امسال و افزایش همزمان قیمت آن، درآمد ارزی سال آینده افزایش خواهد یافت که حاصل آن با احتساب رشد صادرات غیرنفتی که به احتمال زیاد در سال آینده تداوم پیدا خواهد کرد، حجم تجارت خارجی کشور در دامنه ١٣ تا ١٥ درصد رشد خواهد کرد که کمک مؤثری به رشد سال آینده میکند. اگر اصلاحات ساختاری در اقتصاد صورت نگیرد تداوم رشد اقتصادی به میزان هفت درصد در سال آینده امکانپذیر نیست.
** وزیری که پیادهروی میکند
فرزانه آئینی در گزارشی به بررسی اندیشه های محمود علوی وزیر اطلاعات دولت یازدهم پرداخت و نوشت: هرچند به واسطه سمتش کمتر میتوان درباره او نوشت، اما اقدامات او گهگاه خبرساز میشود. مثل خبری که اخیرا درباره او در رسانهها منتشر شد. پنجشنبه ای که گذشت خبرگزاری تسنیم نوشت: «سیدمحمود علوی وزیر اطلاعات پس از حضور در حسینیه عاشقان ثارالله(ع) شهرستان آبادان با پای پیاده میان مردم خونگرم آبادان رفت و به خوشوبش با مردم آبادان پرداخت و نظرات و دیدگاههای مردم را نیز شنید... امامجمعه و برخی مسئولان و مردم نیز وزیر اطلاعات را در این مسیر همراهی میکردند».
**عقیم سازی در هتل کارتن
شهرزاد همتی در گزارشی آورد: در شرایط جامعهای که به تب بند است، در دنیایی که آدمها با دیدن عکسها قلبشان به تپش درمیآید و یک هفته در تبوتاب آن عکس فضای مجازی را منفجر میکنند، طبیعی است که زیر این بمبارانها مسئولان برای دیدهشدن و منتشرشدن عکسهایشان در محل حادثه حضور پیدا کنند و به دنبال چاره باشند. آنها میخواهند سهمی از دنیای مجازی را برای خود داشته باشند؛ اتفاقی که پس از انتشار عکس گورخوابها افتاد، نیز از همین دست بود. عکسها دستبهدست و قلب فشرده میشود و بعد از مدتی تمام؛ و هیچکس فکرش را هم نمیکند که فرقی بین گورخواب و خیابانخواب نیست؛ زیرا هر دوِ آنها یک واژه را یدک میکشند و آن کارتنخوابی است. در این توفان فضای مجازی عدهای هم به دنبال گرفتن ماهی از آب گلآلودند. این بار نوبت «عقیمسازی» است.
کسی پیشنهاد عقیمسازی میدهد؛ مسئلهای که پیشازاین هم بارها دربارهاش صحبت شده بود و باز هم دیوار کوتاه معاونت زنان است که نشانه میرود. آن هم به بهانه سؤالی که خبرنگاری در سال ٩٤، درست یک سال پیش از کشف فاجعه گورخوابی پرسیده بود. از مولاوردی پرسیده بودند که برای عقیمسازی زنان کارتنخواب اچآیوی مثبت چه باید کرد و او در پاسخی که نه تأییدکننده و نه تکذیبکننده بود، پاسخ داد: «دولت هنوز برنامه مشخصی برای این موضوع ارائه نداده است و- اگر قرار بر چنین برنامهای باشد- قطعا این برنامه باید از سوی وزارت بهداشت بررسی و ارائه شود؛ اما دراینباره بحثهایی در جریان است».
** اردوغان با سرکوب و بمباران نمیتواند دموکراسی برقرار کند
اسدالله اطهری رییس کارگروه ترکیه در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در گفت وگو با شرق بیان داشت: هم کردها باید به ترکیه به چشم یک بستر برای رشد و توسعه سیاسی مدنی دموکراتیک نگاه کنند و هم ترکیه باید به کردها به چشم فرصتی برای افزایش قدرت ژئوپلیتیکی و بهویژه ژئواستراتژیکی نگاه کند و هر دو نیز باید در راستای حفظ تمامیت ارضی خود قدم بردارند، چراکه جنگ و نزاع داخلی قطعا نه برای خود کشور ترکیه و نه برای کشورهای همسایه و منطقه پرآشوب خاورمیانه مفید نیست. پس برای نیل به این هدف، باید دو طرف به سمت ایجاد و حفظ آرامش حرکت کنند تا درنهایت با ادامه شیوههای دموکراتیک و مسالمتآمیز و مدنی، به صلحی پایدار دست یابند. بدونشک ترکیه با بمباران، دستگیری اعضای احزاب و روزنامهنگاران و ممنوعیت فعالیت احزاب و رسانهها نمیتواند به دموکراسی دست یابد؛ همچنانکه با بمبگذاری هم نمیتوان دموکراسی برقرار کرد.