بانکداری ایرانی – سرویس بانک و بیمه؛ بیمه مرکزی اعلام کرد: طبق نتایج یک طرح مطالعاتی، میزان ضریب نفوذ بیمه برای سال 93 معادل 1.86 درصد است که نسبت به سال 92، معادل 8.14 درصد رشد داشته است.
به گزارش پژوهشکده بیمه، در این میان سهم بیمه های زندگی از تولید ناخالص داخلی در سال 93 معادل 0.19 و ضریب نفوذ بیمه های غیرزندگی معادل 1.67درصد است.
این شاخص در سال 92 عبارت از 1.72درصد بوده که سهم بیمه های زندگی 0.158 و سهم بیمه های غیرزندگی 1.576 بوده است.
در این پژوهش با توجه به سیر تحولات اقتصادی کشور، گزارش تحلیل کمی و کیفی ضریب نفوذ بیمه برای سال 93 ارائه و روند تغییرات ضریب نفوذ طی بازه زمانی 93 - 90 بررسی شده است.
در این تحقیق، علاوه بر محاسبه ضریب نفوذ بیمه، ضریب نفوذ مجموع بیمه های بازرگانی و بیمه های سازمان تامین اجتماعی نیز محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفه است.
همچنین برآورد ارزش افزوده صنعت بیمه و سهم آن از کل ارزش افزوده اقتصاد داخلی نیز ارائه شده است.
بر اساس نتایج این طرح، روند افزایشی شاخص ضریب نفوذ اسمی طی سال های 90 تا 93 نشان می دهد که نفوذ بیمه در گردش درآمدها در کشور طی این سال ها صعودی و افزایش درآمد صنعت بیمه نسبت به افزایش درآمد کل کشور بیشتر بوده است.
ذکر این نکته نیز ضروریست که بیمه های اجباری از سهم قابل توجهی در درآمد کل و افزایش آن در صنعت بیمه برخوردار هستند.
میزان ضریب نفوذ بیمه های تأمین اجتماعی در سال 93 معادل با 5.02 درصد محاسبه شده که نسبت به سال 92، حدود 15.9 درصد رشد داشته است.
مجموع ضریب نفوذ بیمه های بازرگانی و بیمه های تأمین اجتماعی در سال 93 معادل با 6.88 درصد ارائه شد.
با توجه به ماهیت غیرانتفاعی بیمه های اجتماعی در مقایسه با بیمه های بازرگانی و اجباری بودن این بیمه ها، سهم بیمه های سازمان تامین اجتماعی از جذب درآمدهای اقتصادی بطور محسوسی بیشتر از بیمه های بازرگانی است.
در بخش بعدی این طرح، محاسبات تقریبی و برآوردی ارزش افزوده صنعت بیمه (میزان درآمد زایی صنعت بیمه برای اقتصاد ملی) ارائه شده است.
نکته قابل توجه، تفاوت بین ضریب نفوذ بیمه و سهم ارزش افزوده صنعت از کل اقتصاد است.
ضریب نفوذ میزان جذب بخشی از درآمدهای کشور توسط صنعت بیمه را نشان می دهد، در حالیکه سهم ارزش افزوده صنعت از تولید ناخالص داخلی، میزان سهم صنعت بیمه از درآمدهای اقتصاد داخلی است.
به عبارت دیگر سهم ارزش افزوده صنعت از تولید ناخالص داخلی، نشان دهنده میزان درآمدزایی صنعت به عنوان یکی از بخش های اقتصاد ملی است در حالیکه ضریب نفوذ بیمه میزان جذب درآمدهای ایجاد شده در کل اقتصاد را نشان می دهد.
به همین علت در این طرح علاوه بر ضریب نفوذ بیمه، سهم ارزش افزوده صنعت از تولید ناخالص داخلی نیز براساس محاسبات تقریبی آمار بیمه مرکزی و همچنین بر اساس آمار برآوردی بانک مرکزی، ارائه شده است.
برآوردهای ارزش افزوده صنعت بیمه که توسط بانک مرکزی انجام شده، نشان دهنده این است که میزان ارزش افزوده صنعت بیمه در سال 92 معادل 45,848.30 میلیارد ریال است که در سال 93 افزایش داشته و به رقم 55,392.90 میلیارد ریال رسیده است که حدود 21 درصد رشد داشته است.
بر این اساس، سهم ارزش افزوده صنعت بیمه از اقتصاد کشور 0.51 درصد در سال 93 برآورد شده که نسبت به برآورد سال 92 که معادل 0.49 درصد بود، 4.08 درصد رشد داشته است.
در مجموع به نظر می رسد با توجه به رشد مثبت اقتصاد ملی در سال 93، بهبود عملکرد صنعت بیمه نیز به عنوان یکی از نهاد های مالی اقتصاد ملی، منطقی باشد. بهبود عملکرد صنعت بیمه درسال 93 نسبت به سال 92، از دو منظر ضریب نفوذ بیمه و سهم ارزش افزوده صنعت بیمه از کل ارزش افزوده اقتصاد کشور قابل رویت و تشخیص است.
ضریب نفوذ بیمه به عنوان یکی از مهمترین شاخص های ارزیابی عملکرد صنعت بیمه است.
این شاخص که نشانگر سهم درآمد مستقیم فعالیت صنعت بیمه از تولید ناخالص داخلی کشور است از نسبت مجموع حق بیمه های صادره تقسیم بر تولید ناخالص داخلی به قیمت های بازار (در قیمت های جاری) بدست می آید.