«روغنکشی در حضور مشتری» از جمله مشاغلی است که طی چندسال اخیررونق گرفته است. مهدی محمدی ۳۲ ساله و دیپلمه است که این صنعت به عنوان یک شغل زودبازده است.
به گزارش تسنیم، در شرایطی که اقتصاد در حالت رکود قرار دارد و تعداد زیادی از فارغ التحصیلان دانشگاهی با معضل بیکاری روبرو هستند. برخی از جوانان با یافتن ایده هایی جدید برای خود کسب و کاری راه اندازی می کنند بدون آنکه منتظر اجرایی شدن برنامه های دولت برای ایجاد اشتغال باشند.
رسانه ای شدن روغن های پالم دار و تراریخته باعث شد تا تمایل مردم به مصرف روغن های کنجد و زیتون افزایش یابد و در همین راستا شاهد بروز شغل نو ظهور «روغنکشی در حضور مشتری» شدیم. شغلی با سرمایهگذاری پایین و درآمد بالا.
مهدی محمدی 32 ساله و دیپلمه است و به کار«روغنکشی در حضور مشتری» مشغول است. وی درباره انتخابش می گوید: از 10سال پیش کم کم با کنجد افغانستان و روغن آن آشنا شدم. از 3 سال پیش هم کارگاه روغنگیری را به طور رسمی راهاندازی کردم و در حال حاضر از بازار کارم راضی هستم.
این جوان با رضایت کامل از روند رو به رشد این بازار میگوید: چندسالی است که بازار روغن دانههای گیاهی مثل کتان، ذرت، سویا، کلزا، بادام، پسته، هسته انگور، آفتابگردان، فندق، کدو، رازیانه، کانولا و بسیاری از دانههای گیاهی بهجز زیتون پر رونق شده و گرایش مردم به مصرف روغن این دانهها سوق پیدا کرده است.
*روغن خالص شبیه آب و فقط کمی تلخ است
وی درباره تشخیص روغن معمولی و کنجد خالص توضیح می دهد: وقتی که روغن معمولی را تست میکنیم حالت چسبندگی در دهان ایجاد میشود که این به معنی ناخالص بودن روغن است ولی در زمان تست کردن روغن خالص انگار آب خوردهایم فقط کمی تلخی احساس میشود و این یکی از نشانههای خالص بودن روغن است که بهتر است همه بدانند.
مهدی بازار روغنهای دانههای روغنی را قابل رقابت با شرکتهای صنعتی نمیداند و ادامه میدهد: شرکتهای صنعتی برند هستند و سالهاست که جای خود را در خانههای مردم پیدا کردهاند و از آنجا که روغنهای طبیعی به تازگی وارد بازار شدهاند توان رقابت با محصولات صنعتی را ندارند اما به عنوان یک محصول نوپا و جدید مصرف آن رو به رشد است و بازار کارش رو به گسترش.
* هزینه اولیه و درآمد ثانویه
محمدی بیان می کند: این روزها هزینه اولیه راهاندازی کارگاه روغنگیری معقول است. راهاندازی این کارگاه به نوعی شغل خانگی محسوب میشود، با کمترین سرمایه و هزینه. بنابراین جوانها میتوانند به این صنعت به عنوان یک شغل زودبازده نگاه کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند.
میزان سود در هر کاری به عوامل زیادی بستگی دارد،هر چه دستگاه شما مجهزتر و پیشرفتهتر باشد و هرچقدر از مواد اولیه با کیفیت بهتری استفاده کنیم و برای به دست آوردن بازار مصرف تلاش کنیم سود بیشتری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه شغل روغن گیری جزو حرفههایی است که با صنعت کشاورزی ارتباط مستقیمی دارد افزود: بنابر این اگر کسی زمین کشاورزی دارد یک گام جلوتر از بقیه است.هرچند که این روزها بسیاری از جوانهای فعال در این حوزه از کنجدهای افغانی استفاده میکنند اما کنجدهای ایرانی چیزی کمتر از افغانی ندارند و چه بسا محصولات ایرانی از عطر و طعم بیشتری برخوردار هستند.
محمدی در ادامه به اقدامات اولیه راهاندازی چنین کارگاهی اشاره و میگوید:اخذ مجوز بهداشت از وزارت بهداشت و اخذ پروانه کسب از انجمن صنفی صنایع روغن کشی از اقدامات اولیه این شغل است که باید جزو مقدمات کار باشد.دستگاه پرس ابزار اصلی این شغل محسوب میشود که شبیه به چرخ گوشت است و انواع و اقسام گوناگونی دارد و در سایزهای مختلف حجم تولید متفاوتی دارند.در این کار می توان از معمولی ترین نوع دستگاه شروع کرد.سادهترین شکل دستگاه موجود برای شروع، دستگاههای «کلدپرس» است که قیمتی حدود 11 میلیون تومان دارد.
* امکان خرید دستگاه حداقل 8 میلیون تومان
اما نوع دیگری از این دستگاه که بیشتر در منازل از آن استفاده میشود با قیمتی حدود8 میلیون تومان قابل خریداری است. هرچند دستگاه دیگری نیز در بسیاری از مغازهها پرکاربرد است که آن نیز حدود 12 میلیون تومان قیمت دارد.
همچنین کار کردن با این دستگاه به فضایی به وسعت 20 مترمربع نیاز داد. این فضا به منظور قراردادن دستگاه و ملزومات آن از جمله بطریهای پلاستیکی، کنجدهای خریداری شده و کنجاله آن کافی است.
این جوان درباره کنجد به ما میگوید: کنجدها را به لحاظ مصرف هم میتوان به صورت تن خریداری کرد و هم به صورت کیلویی. در این میان کنجدهایی که پوست آنها جدا نشدهاند مناسبتر هستند و معمولاً کیلویی 7 هزار تومان به فروش میرسند.
مهدی ادامه میدهد: از یک کیلو کنجد میتوان حدود نیم کیلو روغن گرفت که معمولاً این روغنها «لرد» دارند که باید چند ساعتی آنها را به حالت سکون قرار داد تا «لرد»ها تهنشین شوند و پس از ته نشین شدن روغنها را در ظرف دیگری قرار داد تا روغنی شفاف و خالص تولید شود که البته این کار در زمانی که مشتری حاضر و ناظر روغنگیری است غیرممکن است.