روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه بانک و بیمه نوشت: روزهای کم نوسان سکه و ارزهای معتبر، اکثر معامله گران دو بازار ارز و طلا را کلافه کرده است. در ادامه روند آرام بازارها، روز سه شنبه، دلار تغییرات چندانی را تجربه نکرد و با 2 تومان افزایش به قیمت 3 هزار و 538 تومان رسید.
در این گزارش که در شماره چهارشنبه 20 مرداد 1395 خورشیدی منتشر شده است، می خوانیم: همسو با رشد دلار، یورو نیز با 3 تومان افزایش به قیمت 3 هزار و 943 تومان رسید. در این بین، در بازار طلا، سکه نسبت به 2 ارز یاد شده تغییرات قیمت بیشتری را تجربه کرد، هر چند که به طور کلی میزان نوسان آن هم چشمگیر نبود.
در چهارمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی با 3 هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و 109 هزار تومان رسید. به نظر می رسد علت افزایش بیشتر سکه نسبت به دلار و یورو، رشد بهای اونس در بازارهای جهانی (در صبح سه شنبه) بوده است. مجموعا در روز سه شنبه دلار، یورو و سکه نوسان چندانی نداشتند، اتفاقی که از ابتدای هفته به طور مکرر رخ داده بود و ادامه آن می تواند موجب کلافگی بیشتر معامله گران و نفوذ بیشتر بازارساز شود.
**رفت و برگشت محدود
در چهارمین روز هفته، دلار تا نقطه 3 هزار و 532 تومان پایین آمد، ولی در ادامه از آن بلند شد و حتی عدد 3 هزار و 539 تومان را نیز به خود دید. روز سه شنبه، دلار معاملات خود را با قیمت 3 هزار و 533 تومان آغاز کرد که کاهشی 3 تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز دوشنبه داشت. در ادامه روز، این ارز به قیمت 3 هزار و 532 تومان رسید و پس از رسیدن به آن در مسیر افزایشی قرار گرفت، چرا که معامله گران احساس کردند، قیمت به کف خود رسیده است.
این حادثه در روزهای گذشته نیز تکرار شده بود؛ بنابراین اتفاقی نبود که معامله گران ارزی انتظار آن را نداشته باشند. با افزایش خریدهای ارزی، قیمت تا 3 هزار و 539 تومان بالا رفت، ولی کشش افزایش بیشتری را از خود نشان نداد و با قیمت 3 هزار و 538 تومان به کار خود پایان داد. این قیمت 2 تومان بالاتر از روز دوشنبه بود و موجب شد که بخش جزئی از کاهش سومین روز هفته جبران شود. البته قیمت دلار از تاریخ 5 مردادماه در دامنه 3 هزار و 530 تومان تا 3 هزار و 545 تومان زندانی شده و این ارز روز سه شنبه نیز در همین دامنه به نوسانات محدود خود ادامه داد.
همچنین دلار در این روز، از همان الگوی پیشین پیروی کرد، یعنی با رسیدن قیمت به ابتدای محدوده 3 هزار و 530 خریدهای ارزی در بازار افزایش یافت و هر چقدر دلار به سمت نقطه 3 هزار و 545 تومان نزدیک شد، فروش ارز در بازار بالا رفت. روز سه شنبه، تنها دلار روز کم نوسانی را پشت سر نگذاشت، بلکه یورو نیز در دامنه محدوده 3 هزار و 935 تومان تا 3هزار و 943 تومان نوسان کرد. دامنه نوسانات ارز اروپایی از ابتدای هفته کاهش پیدا کرده و همین عامل معامله گران ارزی را از روند کنونی بازارها بیش از پیش خسته کرده است.
**پالایش معامله گران
به گفته برخی فعالان، کاهش دامنه نوسانات در بازار ارز موجب شده تعداد زیادی از معامله گران ترجیح بدهند در بازار به طور مقطعی فعالیت خاصی انجام ندهند. به گفته آن ها، روند کم نوسان ارزهای معتبری چون دلار و یورو موجب شده است که معامله گران انگیزه کافی برای خرید و فروش نداشته باشند.
این موضوع به خصوص در مورد سفته بازان ارزی صادق است که معمولا سعی دارند با دپوی ارز سود سنگینی به دست آورند. در نتیجه در حال حاضر، تقریبا سفته بازان به طور کامل از بازار پالایش شده اند. به گفته یکی از حاضران در بازار، روند قیمت ها در فضای کنونی به گونه ای است که تنها کسانی موفق به کسب سود می شوند که بتوانند در دامنه محدود با احتیاط اقدام به خرید و فروش ارز کنند. این دسته در روزهای گذشته نیز در دامنه محدودی نوسان گیری کرده اند.
خروج سفته بازان از بازار و احتیاط دیگر معامله گران در خرید و فروش ارز می تواند به بازارساز قدرت مانور بیشتری دهد. در این وضعیت، به نظر می رسد که بازارساز قدرت این را دارد که در کنار شاخص بازار ارز یعنی دلار، روند قیمت ارزهای متفرقه مهم مانند یورو را نیز مدیریت کند. یکی از فعالان، اعتقاد دارد که ممکن است روند کم نوسان یورو در روزهای گذشته ناشی از همین مدیریت باشد.
البته ارز اروپایی در روزهای گذشته در بازارهای جهانی نیز نوسان چندانی را تجربه نکرده است. اکثر فعالان همچنان اعتقاد دارند که مهمترین عاملی که قیمت یورو در بازار داخلی را تعیین می کند، تضعیف یا تقویت آن در بازارهای جهانی است. روز سه شنبه، نر خ رسمی دلار نیز در مرکز مبادلات ارزی نزدیک به 3 تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و از قیمت 3 هزار و 104 تومان عبور کرد. به نظر می رسد قدرت مانور بازارساز و تقویت شاخص دلار در بازارها دو عاملی بوده اند که به رشد قیمت کمک کرده اند.
**سکه گرفتار ابتدای کانال
روز گذشته، گرچه نوسانات سکه تمام بهار آزادی نسبت به روزهای ابتدایی هفته کمی بیشتر شد، ولی توان عبور از کانال ابتدایی میلیونی را از خود نشان نداد. در چهارمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی تا قیمت یک میلیون و 105 هزار تومان پایین آمد، ولی در ادامه با حرکت افزایشی از این نقطه، تا قیمت یک میلیون و 109 هزار تومان بالا رفت.
با رسیدن قیمت به این نقطه، فلز گرانبهای داخلی، کشش رشد بیشتر و عبور از کانال را از خود نشان نداد و سکه در همان نقطه به کار خود پایان داد. به این ترتیب، سکه روز سه شنبه در دامنه یک میلیون و 105 هزار تومان تا یک میلیون و 109 هزار تومان نوسان کرد. این در حالی بود که در روزهای ابتدایی هفته نوسانات سکه در دامنه حدود 2 یا 3 هزار تومانی صورت گرفته بود.
*منبع: روزنامه دنیای اقتصاد