چک امن دیجیتال بانک صادرات با عنوان «چکنو» در مراسمی با حضور مقامات وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی، مدیرعامل و مدیران ارشد بانک صادرات ایران و اصحاب رسانه در برج سپهر رونمایی و برای اولین بار در نظام بانکی عملیاتی شد.
به گزارش بانکداری ایرانی ، مدیر عامل بانک صادرات ایران در آیین با بیان اینکه چکنو شروع خوبی برای تحول دیجیتال خواهد بود و اگر امروز سیستم بانکی نتواند در بحث تحول دیجیتال پیشگام باشد، اشخاص دیگری که مجوز بانکداری ندارند این خدمات را ارائه خواهند کرد، گفت: این سامانه اکنون برای افراد حقیقی رونمایی می شود و با همکاری بانک مرکزی در تلاش هستیم این امکان برای افراد حقوقی هم فراهم گردد.
مدیرعامل بانک صادرات توضیح داد: "چکنو " بسیاری از مشکلات شبکه بانکی مانند اتلاف زمان و کاغذ را حل خواهد کرد.
او افزود: با عملیاتی شدن این سامانه، از امروز بسیاری از مشکلات چک مانند سرقت، آتش سوزی، مفقودی و … که برای چک های سنتی وجود داشت برطرف خواهد شد.
ایمانی تصریح کرد: شاید فکر کنیم اجرای این پروژه فقط برای مشتریان منفعت دارد در حالی که همکاران ما در شعب نیز از سرعت انجام امور بهره مند خواهند شد و چک امن دیجیتال بخشی از مشکلات شبکه بانکی را حل می کند.
او به مزایای چک های امن دیجیتال اشاره کرد و گفت: این چک ها مزایای متعددی دارد از جمله اینکه از نظر زیست محیطی نیاز به چاپ چک های کاغذی کاهش می یابد. علاوه بر این، خروج ارز را کاهش می دهد چرا که بخشی از مواد مورد نیاز چک های کاغذی وارداتی است که با این کار نیاز به واردات این مواد کاهش می یابد. همچنین زمان کمتری در شعب برای امور چک اتلاف خواهد شد.
ایمانی افزود: مفقودی، سرقت و آتش سوزی از جمله مخاطراتی بودند که در حوزه چک برای بانک و مشتریان پیش می آمد که با رونمایی از سامانه چکنو این مشکلات از میان خواهد رفت.
کاهش شدید زندانیان چک با اجرای قانون جدید
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به مزایای قانون جدید چک، از وصول ۹۳ درصد چکها در آذر ماه امسال خبر داد و گفت: سال ۹۶ روزانه ۱۰ نفر به دلیل وصول نشدن چک روانه زندان میشدند و الان این رقم به یک نفر در دو روز رسیده است.
«مهران محرمیان» در رونمایی از چک امن دیجیتال بانک صادرات، اظهار داشت: اجرا قانون چک مراحل مختلفی داشت و ۱۷ وظیفه بر عهده شبکه بانکی گذشته بود و در نتیجه اجرایی شدن این قانون اعتبار به چک بازگشت.
وی با اشاره به کاهش چکهای برگشتی پس از اجرای قانون چک افزود: در آذرماه میزان چکهای وصول نشده به ۷ درصد رسید.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی توضیح داد: اجرای قانون چک در مرحلهای است که اعتبارسنجی و میزان وصول چکهای صادرکننده با رنگ مشخصی اعلام میشود و بدین ترتیب دریافتکننده چک میتواند از وضعیت فردی که قرار است چک صادر کند مطلع میشود.
وی درباره اقدامات انجام شده در قانون جدید چک گفت: مسدودسازی حسابهای صادرکننده چک در صورت عدم وصول چک، رفع سوءاثر چکهای برگشت به ۳۵ درصد و کاهش زندانیان چکهای برگشتی از ۱۰ نفر در ۲۴ ساعت به یک نفر طی دو روز اقداماتی است که در این مدت انجام شده است.
محرمیان گفت: با اجرای قانون چک تلاش کردیم مشکلات چکهای کاغذی را به حداقل برسانیم و درصدد هستیم در آینده چکهای کاغذی را حذف کنیم؛ اما هنوز هم چکهای کاغذی در جریان است.
او افزود: چک الکترونیک اقدام درستی بود که امکان صدور چک بدون حضور فرد را فراهم میکند؛ اما افراد باید توجه داشته باشند که نیازی نیست ذینفع چک الکترونیک امضای الکترونیک داشته باشد.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی بیان کرد: ذینفع و دریافتکننده چک الکترونیک میتواند بهصورت غیرحضوری چک خود را نقد کند.
چکهای الکترونیک گامی در جهت حذف چک کاغذی
«یاسر مرادی» رییس هیات مدیره بانک صادرات در مراسم رونمایی از چک امن الکترونیک بانک صادرات توضیح داد: قانون چک هر چند سال یکبار با تغییر عملکرد مردم در بازار تغییر میکند و آخرین تغییرات مربوط به سال ۸۲ و صدور چک مدتدار بود و سپس اصلاح قانون چک در سال ۹۷ است.
وی در تشریح مزایای قانون جدید چک گفت: در قانون جدید افرادی که چک برگشتی دارند نمیتوانند افتتاح حساب داشته باشند و دسته چک جدید برای آنها صادر نمیشود.
رییس هیات مدیره بانک صادرات افزود: با رونمایی از چک امن دیجیتال بانک صادرات چکهای کاغذی صد درصد حذف میشود و امکان سرقت، جعل و سوءاستفاده از چکهای کاغذی برطرف میشود.
مرادی اظهار داشت: افراد دارنده حساب جاری بانک صادرات بدون مراجعه به شعبات بانک میتوانند چک الکترونیکی دریافت کنند البته این چک هم اکنون برای افراد حقیقی صادر میشود و امکان صدور ۱۰ برگ چک الکترونیک وجود دارد و چنانچه افراد تمایلی به استفاده از این نوع چک نداشته باشند میتوانند با کمک گزینه غیرفعالسازی انصراف خود را اعلام کنند.
به گفته وی الزام تایید چک توسط گیرنده در چکهای الکترونیک وجود ندارد و صادرکننده نیز حتماً باید مبلغ، تاریخ، شرح صدور چک و کدملی دریافت کننده را در سامانه مربوطه وارد کنند.