بانکداری ایرانی- معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از احیای ۱۳۵۰ واحد صنعتی در شهرکها و نواحی صنعتی کشور تا پایان امسال خبر داد و گفت: تأمین نقدینگی دغدغه اصلی واحدهای صنعتی کشور است.
به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، محسن صالحی نیا اظهار داشت: با توجه به استقرار شهرکهای صنعتی در نقاط مختلف، شهرکهای بزرگی با وسعت ۲۰۰ تا ۳۰۰ هکتار تا ۲ هزار هکتار در کشور وجود دارند، اما ناحیه صنعتی در ابتدا با وسعتی کمتر از ۵۰ هتکار ایجاد میشود و در ادامه با طرحهای توسعهای گسترش مییابد.
وی در خصوص میزان فعال بودن ظرفیت این شهرکها و نواحی صنعتی، توضیح داد: ۴۴ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی در شهرکها و نواحی صنعتی موفق به استقرار و دریافت پروانه بهرهداری شدهاند که عمدتاً (تا ۹۷ درصد) آنها واحدهای کوچک، ۲ درصد واحدهای متوسط و کمتر از یک درصد واحدهای بزرگ را شامل میشود.
صالحی نیا در مورد تعداد واحدهای جدید که اخیراً در شهرکهای صنعتی راهاندازی شدهاند، گفت: ۳۷ هزار واحد صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی، جواز تأسیس و پروانه صنعتی دریافت کرده و در حال طی مراحل ایجاد هستند. برخی از این واحدها در حال خرید زمین، تسطیح یا ایجاد زیرساخت و برخی دیگر درصدد ساخت سوله، خرید و نصب ماشینآلات برای بهرهبرداری هستند.
وی ادامه داد: این واحدها نیز به تناوب، وارد چرخه تولید در شهرکها و نواحی صنعتی میشوند که با احتساب ۴۵ هزار واحد صنعتی فعال قبلی، تعداد واحدهای فعال در شهرکهای صنعتی به ۸۲ هزار واحد افزایش خواهد یافت. با وجود این، باید بین واحدهای ایجاد شده و واحدهای در حال ایجاد تفکیک قائل شد.
معاون وزیر صمت در خصوص اقدامات انجام شده برای فعال شدن واحدهای راکد در شهرکها و نواحی صنعتی در سطح کشور، افزود: از حدود ۱۰ هزار واحد صنعتی راکد مستقر در شهرکهای صنعتی تا پایان امسال هزار و ۳۵۰ واحد دوباره به چرخه تولید باز میگردند که از این تعداد ۹۴۰ واحد صنعتی در ۹ ماه امسال عملیاتی شده و امیدواریم تا پایان امسال باقیمانده این هزار و ۳۵۰ واحد صنعتی راکد دوباره به چرخه تولید بازگردند.
صالحی نیا اضافه کرد: با وجود این، رصد و پایش واحدها با ظرفیت مناسب کاری همیشگی است که تنها در شرکت شهرکهای صنعتی استانی صورت نمیگیرد و اطلاعات دریافتی در مورد مشکلات این واحدها در مواردی مانند کمبود نقدینگی، قوانین بیمه تأمین اجتماعی و … به کارگروههای تسهیل و رفع موانع تولید استان، شهرستان و… منعکس و رفع میشود.
مدیر عامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در مورد عمدهترین مشکل و عامل تعطیلی و کاهش ظرفیت تولید واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی توضیح داد: در واحدهای تولیدی مستقر در شهرکهای صنعتی که عوامل تولید در آن فراهم است، یعنی ماشینآلات آماده است و در زنجیره تأمین مواد اولیه و عرضه محصول در بازارهای داخلی و صادراتی مشتری مناسبی وجود دارد، مشکل اصلی تأمین نقدینگی است. این واحدهای تولیدی نیز در ۲ بخش قرار میگیرند؛ برخی از این واحدها کالای نهایی تولید میکنند که در بازار داخلی مصرف یا صادر میشود، اما کالاهای خیلی از واحدهای کوچک و متوسط، اقلام کالایی واسطهای و میانی است که بهعنوان ماده اولیه در زنجیره تأمین واحدهای صنعتی بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. ۷۰ درصد این واحدها که در آن مقدمات تولید فراهم است، با مشکل تأمین نقدینگی مناسب مواجه هستند. علت این امر نیز رشد هزینههای تولید در ۲ سال اخیر و افزایش سطح عمومی قیمتهاست.
همچنین این واحدها در مقایسه با سالهای گذشته به نسبت کمتری قادر به استفاده از تسهیلات تأمین سرمایه در گردش تولید بودهاند و این مشکلی است که باید با رشد پرداخت تسهیلات بانکی به مرور زمان رفع شود.