بانکداری ایرانی - عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه نرخ دلار باید بین 4 تا 5 هزار تومان باشد، چهار راه کار برای تقویت ارزش پول ملی ارائه داد.
امرالله امینی عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با فارس درباره راهکارهایی که میتواند منجر به تقویت ارزش پول ملی کشور می شود، گفت: عمده ترین این راهکارها نظارت توسط بانک مرکزی است اما راهکارهای دیگری نیز برای تقویت ارزش پول ملی متصور است که انتظار می رود دولت به این راهکارها نیز توجه داشته باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه دولت باید از بخش تولید حمایت کند و شرایط تولید به سمتی برود که کالاهای تولید شده هم قابل رقابت با کالاهای مشابه خود در سطح جهانی باشد و هم قابل تجارت و صادرات. از این جهت میتوان انتظار داشت با صادرات کالا ارز مورد نیاز وارد کشور شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه میتوان شرایط تولید را بهبود بخشید، گفت: در کنار بهبود بخشیدن در شرایط تولید باید تولیدکنندگان و صادرکنندگان را ملزم کرد تا پول حاصر از صادرات کالاهای خود را به داخل کشور بیاورند.
امینی با اشاره به اینکه بر اساس آمارها تنها 30 تا 40 درصد از پول حاصل از صادرات به اقتصاد بازمیگردد، افزود: بر این اساس بانک مرکزی و دولت باید راهکارهای را برای این موضوع بیندیشند و به دنبال این باشند تا پول حاصل از صادرات به اقتصاد بازگردد زیرا کشور به این ارز نیازمند است.
*ضرورت کنترل مرزها و جلوگیری از قاچاق برای تقویت ارزش پول ملی
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی درباره سایر راهکارهایی که میتواند منجر به تقویت پول ملی شود، گفت: کنترل مرزها و جلوگیری از قاچاق نیز میتواند از دیگر راهکارهای مؤثر در این بخش باشد زیرا کسانی که اقدام به قاچاق میکنند دلارهایی را میآورند که این دلارها هرگز وارد چرخه اقتصاد نمیشود. این موضوع میتواند به زیان اقتصاد کشور باشد. بنابراین دولت باید تمام این موارد را با هم ببیند.
امینی با اشاره به دخالت دولت گفت: من کاری به دولت فعلی ندارم اما به طور کلی میگویم بر اساس مواردی که در اقتصاد وجود دارد دولتها همواره برای جبران بخشی از کسری بودجههای خودشان اقدام به بالا بردن نرخ دلار میکنند که این به زیان اقتصاد است. اگر دولتها انضباط پولی و مالی داشتند و مدیریت در اقتصاد به بهترین شکل صورت میگرفت نه تنها کسری بودجهای وجود نداشت بلکه دولتها هرگز برای جبران آن اقدام به کاهش ارزش پول ملی نمیکردند.
وی ادامه داد:هم اکنون که شرایط اقتصادی از آن حالت ملتهب خارج شده و وضعیت رو به آرامش است، در خبرها میشنویم که عدهای نمی خواهند نرخ دلار به قیمتهای قبلی بازگردد و برای بازگشت آن مانعتراشی کردهاند و سعی دارند قیمت ارز را در همین نرخ 10 تا 12 هزار تومان نگه دارند در صورتی که پیش از التهابات ارزی قیمت دلار در کشور کمتر از 4 هزار تومان بود.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به این سؤال که با توجه به شرایط اقتصادی ایران بهترین نرخ ارز چه نرخی است، گفت: بررسیهایی که ما انجام دادیم نشان میدهد اقتصاد ایران تحمل قیمتهای ارز بیش از 4 تا 5 هزار تومان را ندارد و مشکلات بعدی را برای اقتصاد ایجاد خواهد کرد. برای همین از مسئولان اقتصادی و بانک مرکزی تقاضا داریم تا نظارت خود را بر روی قیمت ارز افزایش داده و اجازه دهند قیمتها به حالت قبلی خود بازگردد.