کد خبر: ۸۶۱۴۸
تاریخ انتشار: ۱۸:۱۲ - ۱۹ آبان ۱۳۹۵ - 09 November 2016
این روزها کم و بیش هرجا می نشینی صحبت سفر اربعین است. برخی رفته اند و برخی بار سفر بسته اند و آماده سفرند.تجربیات سفر زیارت اربعین هرسال بیشتر می شود و افراد بیشتری را در بر می گیرد.
این روزها کم و بیش هرجا می نشینی صحبت سفر اربعین است. برخی رفته اند و برخی بار سفر بسته اند و آماده سفرند.تجربیات سفر زیارت اربعین هرسال بیشتر می شود و افراد بیشتری را در بر می گیرد.

در این میان همواره برای زائران اربعین توصیه هایی نیز در بخش های مختلف از سوی دست اندرکاران و کارشناسان مطرح می شود؛ به ویژه نکات امنیتی، بهداشتی که برای زائران لازم به نظر می رسد. در گزارش پیش رو «علی کرمی» یک فوق تخصص امنیت زیستی و کارشناس بیوتروریسم توصیه های قابل توجهی را با زائران اربعین در میان می گذارد. او می گوید:زائرانی که قصد شرکت در مراسم اربعین حسینی(ع) در کربلای معلی را دارند برای حفظ سلامت خود به رعایت مسائل بهداشتی توجه کنند تا در سلامت کامل به کشور بازگردند.

** 30 نکته بهداشتی
کرمی 30 نکته را متذکر شده که شرح آن ها از این قرار است:
*سلامت زائران عتبات عالیات در گام نخست در گروی رعایت موازین بهداشت فردی با شست ‌وشوی مرتب دست‌هاست و در صورت نبود آب باید از ژل‌های ضدعفونی‌کننده استفاده کرد.

*زائران باید مراقب تغییر ناگهانی دمای هوای کشور عراق باشند تا دچار سرماخوردگی نشوند. در کشور عراق در طول روز هوا بسیار گرم است اما حوالی شب هوا بسیار سرد می‌شود، همچنین زائران تا جایی که می‌توانند لوازم اضافی همراه خود نبرند، از غذای سبک آشپزهای ایرانی استفاده کنند و هرگز پرخوری نکنند.

*زمان شست ‌و شوی دست‌ها بین 20 تا 30 ثانیه طول بکشد علاوه ‌بر آن از وسایل شخصی مثل مسواک، خمیردندان، حوله، وسایل اصلاح، صابون، شامپو، لیوان، پتوی مسافرتی و ملحفه، سجاده، مُهر و تسبیح و چادر نماز در طول سفر استفاده شود.
*فقط از آب‌های معدنی سالم که در مجاورت آفتاب نمانده باشد استفاده کنید.

**بیماری «وبا» را جدی بگیرید
*بیماری «وبا» را جدی بگیرند، (گزارش‌هایی از آلودگی آب‌های کربلا و نجف وجود دارد) زوار به‌هیچ ‌وجه از آب‌های غیر بطری شده استفاده نکنند و بهداشت فردی را درسرویس‌های بهداشتی رعایت کنند.

* از مصرف آب نگهداری‌شده در مخازن، آب لوله‌کشی، آب‌هایی که با یخ خنک شده‌اند و حتی شربت‌هایی که با این آب‌ها تهیه می‌شود، خودداری کنند.
*از ماسک برای جلوگیری از انتقال بیماری‌ها استفاده کنند و آن را روی بینی و دهان خود قرار دهند.

*زوار دهان و بینی خود را هنگام سرفه و عطسه با دستمال یا بخش فوقانی آستین بپوشانند. از روبوسی، دست دادن و در آغوش گرفتن افراد دارای علایم بیماری تنفسی خودداری کنند، از فردی که دارای علایم تنفسی مانند سرفه و عطسه است ترجیحاً یک تا 2 متر فاصله بگیرند، در غیر این‌صورت از ماسک برای پیشگیری استفاده کنند.

*از غذاهای گرم که تازه تهیه شده استفاده کنند و از مصرف غذای مانده و سرد بپرهیزند و غذا را به مدت طولانی و برای وعده‌های غذایی دیگر نگهداری نکنند؛ به‌هیچ ‌عنوان باقی‌مانده غذا را با خود حمل نکنند.

*برای جلوگیری از آلودگی مواد غذایی و آب آشامیدنی، استفاده از پوشش مناسب برای مواد غذایی آماده مصرف ضروری است.
*از مصرف سبزیجات خودداری کنند و تنها میوه‌هایی را که پوست شان جدا می‌شود مصرف کنند.

* تزریق واکسن آنفلوآنزا قبل از اعزام به افرادی که ضرورت دارد، با توصیه پزشک انجام شود.
* چون ماسک‌های کاغذی معمولی و دستمال نمی‌توانند جلوی ورود ذرات ریزگرد و غبار را بگیرند، در موقع گرد و غبار از ماسک‌های فیلتردار مخصوص استفاده کنند.

*سالاد و سبزی‌های خام و مواد غذایی، گوشت، مرغ و ماهی که کم پخته شده باشد یا غذاهایی مانند ماهی، گوشت و برنج که دوباره گرم شده است، شیر، پنیر، بستنی و دیگر محصولات لبنی غیرپاستوریزه، غذاهای نگهداری شده در دمای اتاق، مواد غذایی کنسرو شده نجوشیده یا باد کرده، سوراخ شده با بوی نامطبوع استفاده نشود. تأکید بر محدودیت مصرف غذاهای آبکی و میوه‌های شسته نشده از جمله مواردی است که در حین سفر باید رعایت کرد.

*زائران در پیاده‌روی لیموترش یا آب‌ لیمو و مواد غذایی خشک همراه داشته باشند.
*از خوردن چای و مایعات داغ در لیوان‌های شفاف یک‌بارمصرف بپرهیزند.
*زائران از خوراکی‌های آماده و عرضه شده توسط فروشندگان دوره‌گرد و همچنین از مواد غذایی روباز و در معرض ورود حشرات و گردوغبار استفاده نکنند.

*بیمارانی که قصد حضور در این سفر را دارند داروهای مصرفی خود را همراه ببرند.
*چون احتمال شیوع آنفلوآنزا وجود دارد، به زائران توصیه می‌شود به افراد بیمار و کسانی که سرفه می‌کنند نزدیک نشوند.

*برای مقابله با بیماری آنفلوآنزا زائران دست ها را به مدت 60 ثانیه با مایع دست شویی قبل و بعد از غذا به شکل صحیح و درست شست و شو دهند.

**کسانی که مستعد زخم پا هستند...
*کسانی که مستعد زخم پا هستند مثل بیماران قندی در طول مسیر استراحت کافی کنند و از کفش مناسب و طبی استفاده کنند.

* در صورت بارش باران های پاییزی که در سال های اخیر برای هموطنان مشکل تنفسی ایجاد کرده است زائران نکات لازم را در این باره رعایت و سعی کنند در محیط مسقف و سربسته حضور یابند و در زیر باران قرار نگیرند و کسانی هم که مشکلات تنفسی و آسم دارند حتما ماسک و داروهای خود را به همراه داشته باشند.

*از ظرف های مخصوص غذای گرم و لیوان‌های یک بار مصرف کاغذی استفاده شود و از گرفتن مواد اولیه غذایی از افراد ناشناس خودداری کنند.

*از طبخ و ارائه غذاهای حساس مثل سالاد الویه و شیر برنج و به طور کلی غذاهایی که در آن ها شیر و تخم مرغ استفاده می شود پرهیز کنند.

*زائران در طول مسیرپیاده روی اربعین در کشور عراق اگر شیر مصرف می کنند داغ و جوشیده باشد و سبزی که مطمئن هستند به شکل بهداشتی شست و شو شده است مصرف کنند.
*دوغ و ماست پاستوریزه و بسته بندی شده مصرف کنند و از مصرف دوغ و ماست محلی خودداری کنند.

*زائران محترم اگر دچار بیماری‌های تنفسی شدند اطلاع دهند و از کسانی که عطسه و سرفه می کنند با فاصله دو متری حرکت کنند و در شب ها نیز در موکب‌هایی که تهویه مناسب دارند استراحت کنند.

*مسئولان موکب ها بر استفاده از دستکش و شست و شوی صحیح ظرف ها و دست‌ها و همچنین استفاده از آب بهداشتی و رعایت توصیه های بهداشتی نظارت کنند.

*امسال برای اولین بار برای زواری که از کشور عراق به کشور برمی‌گردند قبل از این که وارد گیت گذرنامه شوند، 10 گیت سلامت پیش‌بینی‌شده و کارشناسان مبارزه با بیماری‌ها غربالگری را انجام می‌دهند.

*اگر نمونه مشکوکی در توزیع مواد غذایی، نوشیدنی یا پخش عطر و گلاب با دستگاه‌های مشابه سم پاش دیدید یا فردی به نظرتان مشکوک رسید به اولین واحد گشت اطلاع دهید و در صورت امکان از آن عکس تهیه و مستندسازی کنید.

کرمی، فوق تخصص امنیت زیستی و کارشناس در حوزه بیوتروریسم در بخش دیگری از توصیه هایش اقلامی را که زوار باید همراه خود داشته باشند برشمرد: ژل ضد عفونی کننده، صابون کوچک یا شبیه خمیر دندان، ماسک فیلتردار، پتوی مسافرتی، قاشق و چنگال مسافرتی، آب معدنی، مقداری آجیل خشک، لیمو یا آب لیمو، داروهای مورد نیازی که مصرف می کنید، کفش و لباس مناسب.

**مشاوره برای افراد پرخطر
در صورت ضرورت و مشاوره با پزشک، واکسن آنفلوآنزا در افراد پُرخطر شامل افراد بالای 65 سال، افراد مبتلا به بیماری قلبی و ریوی مزمن، دیابت کنترل نشده یا افراد مبتلا به سرطان که شیمی درمانی یا رادیوتراپی دارند، همچنین خانم‌های باردار و کودکان با تجویز پزشک، تزریق شود اما این واکسن برای افراد عادی یا جوانان ضرورتی ندارد.
*منبع: روزنامه خراسان / چهارشنبه 19 آبان 1395 
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: