کد خبر: ۱۳۱۱۷۲
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۶ - ۲۶ فروردين ۱۳۹۷ - 15 April 2018
به گفته مدیر عامل بورس تهران تصمیم‌های یک شبه و ناشیانه همچون پیشنهاد اخیر وزارت صنعت برای تعیین ارز مبادله‌ای در قیمت گذاری فولاد،مس و آلومینیوم در خروج سرمایه از بورس و التهاب سایر بازارهای غیر مولد مؤثر است.

بانكداري ايراني - به گفته مدیر عامل بورس تهران تصمیم‌های یک شبه و ناشیانه همچون پیشنهاد اخیر وزارت صنعت برای تعیین ارز مبادله‌ای در قیمت گذاری فولاد،مس و آلومینیوم در خروج سرمایه از بورس و التهاب سایر بازارهای غیر مولد مؤثر است.

حسن قالیباف اصل، مدیر عامل بورس اوراق بهادار تهران در گفت‌وگو با فارس ضمن تشریح آخرین اقدام‌های این بازار برای حمایت از کالای ایرانی، عنوان کرده که می‌توان با ایجاد و توسعه ابزارهای اوراق محور از التهاب بازارهای سکه و ارز جلوگیری کرد.

به گفته وی تصمیم‌های یک شبه و ناشیانه همچون پیشنهاد اخیر وزارت صنعت برای تعیین ارز مبادله ای در قیمت گذاری فولاد، مس و آلومینیوم  در خروج سرمایه از بورس و التهاب سایر بازارهای غیر مولد مؤثر است.

فارس:به نظر شما در سال حمایت از کالای ایرانی و در شرایطی که بسیاری از برندهای ایرانی در بورس تهران حضور داشته و دارند، ارکان بازار سرمایه می تواند چه کمکی به مصرف کننده و تولید کننده برای حمایت از کالای ایرانی کند؟

قالیباف اصل: قبل از پاسخ به این پرسش یکی از اتفاق‌های جالب که به تازگی رخ داده را بیان می‌کنم. یکی از شرکت‌های فعال در صنعت پرداخت در زمان ورود به بورس، وقتی جامعه سهامداری و استقبال سرمایه گذاران از سهام این شرکت را دید عنوان کرد، اگر می‌دانستیم فضای بازار سهام چنین است، شاید خیلی پیش‌تر وارد بازار می‌شدیم.

قدر مسلم شرکتی که وارد بورس می‌شود، جامعه پذیر تر می‌شود .مردم از شرکت بورسی با توجه به اینکه سهامدار آن هستند شناخت بهتری دارند و این سهامداری باعث می‌شود نسبت به بازار محصول این واحد اقتصادی علاقه‌مند باشند.

بر همین اساس نفس پذیرش یک شرکت در بورس به نوعی باعث می‌شود، ضمن شناخت از آن بنگاه به رونق و بهبود بازاریابی برای بازار محصول آن شرکت منتهی شود. از طرفی اعتماد به شرکت بورسی برای مردم با توجه به تحت نظارت بودن آن و همچنین رصد گزارش‌ها و تقویت قدرت پرسش‌گری در مجامع افزایش می‌یابد.  

اینکه شرکت خصوصی وارد بورس شود در جهت تحقق شعار امسال مبنی بر حمایت از کالای ایرانی است و بورس تهران تلاش می‌کند، این شرکت‌ها را از طریق پیگیری و بازاریابی، تشویق به ورود در بازار سهام نماید.

*12 عرضه اولیه سهم امسال بورس تهران

فارس: بورس تهران چه برنامه ای برای پذیرش و عرضه سهام شرکت‌های جدید در سال جاری دارد؟

قالیباف اصل: مطابق با برنامه ریزی‌ها امسال بورس تهران حداقل 12 شرکت را پذیرش و عرضه اولیه خواهد کرد.

شرکت‌هایی که وراد بورس می‌شوند نقش مهمی در اقتصاد ملی دارند از سوی دیگر در خارج از کشور شرکت بورسی همواره مورد توجه قرار می‌گیرد و راحت تر با آن قرار داد می‌بندند.

جالب است بدانید در ایام نوروز شرکتی داوطلبانه از بورس خارج شده بود، اما بعد از مدتی اعلام کرد که از این اقدام بسیار پشیمان شده، زیرا برای عقدقرارداد با شرکت خارجی دچار مشکل شده و آن‌ها دلیل عدم حضور در بورس را جویا شده‌اند.

خروج از بازار سرمایه اگر چه ساده است، اما ورود دوباره در این بازار به سادگی نیست.

بخش عمده‌ای از ارتقای کیفیت کالا و عرضه محصول در بازار ناشی از تأمین مالی است . بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار تهران به عنوان بخشی از بازار مالی کشور در حوزه تأمین مالی فعالیت‌های زیادی انجام داده و تنوع ابزار مالی در بازار سرمایه بسیار زیاد است.

در حال حاضر شرکت برخوردار از پروژه توسعه ای از بازار تأمین مالی کند. شرکتی که دارایی دارد، می‌تواند به صورت دارایی محور از بازار سرمایه تأمین مالی کوتاه مدت یا بلند مدت انجام دهد.

در سال گذشته بزرگ‌ترین تأمین مالی بخش خصوصی در بورس تهران به ارزش 700 میلیارد تومان برای ایران خودرو انجام شد که در نوع خود کم نظیر بود.

از نظر تأمین مالی فرصت خوبی در اختیار شرکت‌ها قرار دارد، ضمن اینکه این شرکت‌ها اگر رونق بگیرند و در بازار محصول کالای خود را به قیمت مناسب و با کیفیت بفروشند در نهایت سهامدار شرکت‌ها منتفع می‌شوند و با رونق قیمت سهام در بازار سرمایه ، صاحبان سهام منفعت می‌برند.

*راهکار زنده شدن برندهای ایرانی و نقش سهامدار

فارس: برای برندهایی که دوره تجاری آن‌ها متوقف و یا با تکنولوژی‌ قدیمی مواجه شده‌اند، چه راهکاری دارید؟ در این بین سهامداران چه نقشی در حمایت از کالای ایرانی خواهند داشت؟

قالیباف اصل: اگر می‌خواهیم در جهت شعار حمایت از کالای ایرانی در سال جاری اقدامی انجام دهیم، باید مدیران و سهامداران عمده شرکت‌ها تلاش کنند سهام خود را در بورس پذیرش و عرضه کنند. از طرفی اگر سهامداران می‌خواهند از کالای ایرانی حمایت کنند جدای از خرید این کالا می‌توانند سهام این شرکت‌ها را در بورس خریداری کنند.

وقتی سهام رونق داشته باشد، شرکت می‌تواند تأمین مالی کند و از آن طرف کسب و کار آن رونق یابد.

*نیازی به تزریق پول دولت به بازار سرمایه نیست 

بورس: آیا معتقد هستید پول در بازار برای تأمین مالی وجود دارد؟

قالیباف اصل:هر عرضه ای که در بورس انجام شده با استقبال عمومی روبرو شده است.

فارس: پس نیازی به تزریق منابع مالی دولت نیست؟

قالیباف اصل:بر حسب اتفاق این دغدغه زمانی که واگذای های اصل چهل و چهاری انجام می‌شد، وجود داشت که آیا این سهام را می‌خرند یا نه .پاسخ می‌دادیم که در بورس هر عرضه ای بالاخره تقاضای خود را در بر دارد.

وقتی سرمایه گذار در بورس حضور دارد، منابع مالی را نیز با خود می‌آورد. پارسال شرکت‌ها و دولت اوراقی را منتشر کردند که در همین بازار خریداری و انجام شد. اگر عرضه جذابی در بازار انجام شود، حتماً این بازار توانایی تأمین مالی خود را دارد.

*سرگردانی پول‌های پارک شده 

فارس:به عنوان ناظر بورس تهران، چگونه می‌توانید پول‌های تازه را در بازار سهام بازگردانید و از ورود این منابع به بازارهای پر التهاب غیر مولد جلوگیری کنید؟

قالیباف اصل: بازار سرمایه مکانی است که همه دارایی‌ها به یک شکل می‌توانند در آنجا معامله شوند. بالاخره در بازار آتی سکه اوراق اختیار معامله و ابزارهای مشتقه یا صندوق سرمایه گذاری سکه در اختیار معامله گران است و به بخشی از تقاضای بازارسکه جواب می‌دهد، ضمن اینکه پول نیز در بازار سرمایه گردش دارد.

در زمینه بازار ارز نیز راهکارهای زیادی در بازار سرمایه وجود دارد، تا ضمن پاسخ به علاقه مندان به سرمایه گذاری در این بازار امکان حفظ نقدینگی در بازار سرمایه را فراهم آورد.

در گذشته تعهد نامه‌های ارزی از طریق بورس تهران معامله می‌شد. در چند سال گذشته نیز طرحی تهیه و در شورای عالی بورس مطرح شد منبی بر اینکه اوراق آتی ارز در بورس انجام شود که این طرح در نهایت از دستور کار بانک مرکزی و سازمان بورس خارج شد.

این ابزارها مبتنی بر اوراق بهاداری هستند که بدون خرید اسکناس ارز از بازار ، مانع از التهاب بازار ارز می‌شود.

سکه و ارز ابزار سرمایه گذاری نیستند و به دلیل تورم در بخش‌هایی از اقتصاد در حالی دچار نوسان می‌شوند که با فروکش کردن یکباره ، دوباره منابع به سمت بازار سرمایه باز می‌گردد، اما اگر فرصت‌های مناسب اعم از عرضه‌های اولیه و انتشار اوراق مختلف برای شرکت‌ها وجود داشته باشد، امکان رونق صنعت نیز وجود خواهد داشت.

اینکه می‌بینیم سرمایه گذار سهام خود را در بورس عرضه و در بازار ارز وارد شود، ناشی از وجود مشکلی حاد در بخش واقعی اقتصاد و صنعت است.

اتفاقی که هفته پیش در مورد پیشنهاد قیمت پایه کالاهای مس،فولاد و آلومینیوم در بورس کالا بر اساس ارز مبادله ای در وزارت صنعت منتشر شد، باعث واکنش صنایع پیشرو بازار از جمله فلزات اساسی ،معدنی و حتی پتروشیمی‌ها طی دو روز معاملاتی شد که ریزش قیمت‌ها را در پی داشت.

بالاخره اگر پذیرفته شده که کالاها بر اساس نرخ مبادله‌ای فروخته شوند، آیا در نهایت نیز بر اساس نرخ مبادله‌ای تحویل مصرف کننده می‌شوند؟ این گونه قیمت گذاری‌ها در بازار اختلال ایجاد می‌کند و دیدیم که باعث عکس العمل بازار شد. اگر در حوزه صنعت و بخش واقعی اقتصاد جذابیت ایجاد شود، حتماً در بازار تأثیر می‌گذارد.

*زمان کوچ بورس به سعادت آباد

فارس: بورس چه زمانی به غرب تهران پایتخت کوچ می‌کند؟

قالیباف اصل:این ساختمان هم اکنون آماده بهره برداری بوده و مبلمان آن در حال آماده سازی است.

فارس: آیا اختلافی با پیمانکار وجود دارد؟

قالیباف اصل:خیر درحال حاضر داربست‌ها جمع آوری شده و انتظار می‌رود مجمع امسال بوس تهران در ساختمان جدید بورس تهران در بلوار شهرداری سعادت آباد برگزار شود.

گزارش از: رضا امامی
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: