روزنامه اعتماد در گفت وگو با عبدالله ناصری فعال سیاسی اصلاح طلب، نوشت: در سال ٩٢ اصلاحطلبان در انتخابات شورای شهر اهمال کردند. اصلاح طلبان نتوانستند به خوبی در انتخابات شوراها برنامه ریزی کنند. جریان اصولگرا مدت ها است که سعی می کند تا قشر جوانش را در عرصه مدیریت کشور دخیل کند و اصلاح طلبان باید بکوشند تا به این امر توجهی ویژه داشته باشند.
در گزیده ای از این گفت وگو آمده است: انتخابات شوراهای شهر و روستا در حالی از راه می رسد که شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان طی تجربهای که از انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی به دست آورده است، سیاست ها و راهبردهای لازم را برای این انتخابات را تعیین کرده است. در همین راستا روز گذشته شاخص های این شورا اعلام شد. عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح طلب معتقد است که جوانگرایی مهم ترین شاخصی است که باید مورد توجه جریان اصلاحات در انتخابات شوراها قرار بگیرد. او معتقد است که جریان اصولگرا زودتر از اصلاح طلبان به سمت جوانگرایی رفته اند و بر اصلاح طلبان لازم و واجب است که نیروی جوان را برای حضور در عرصه مدیریت کشور پرورش دهند. این عضو بنیاد باران همچنین بیان می کند که جوان گرایی در پایتخت نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
** انتخابات شوراهای شهر و روستا برای نخستین بار پس از انقلاب در دولت اصلاحات برگزار شد. چرا اصلاح طلبان وجود این نهاد را ضروری می دانستند؟
شوراهای اسلامی شهر و روستا یکی از شاخص ترین نهادهای مدنی در عرصه مدیریت کشور است. به همین دلیل نیز در دوران اصلاحات یکی از مهم ترین دغدغه های دستگاه متولی توسعه سیاسی یعنی وزارت کشور همین مساله بود. قبل از دولت اصلاحات نیز این مساله مدام مطرح شد اما در دولت سازندگی خیلی نگاه مثبتی به احیای اصل شوراها در قانون اساسی نبود.
این عزم در دولت اصلاحات جزم شد و اینجا باید یاد کنم از تلاش خیلی جدی و پیگیرانه ای که شخص آقای تاجزاده به عنوان معاون سیاسی وزارت کشور داشت و با تمام توان آمد و انتخابات شوراها را در سراسر کشور برگزار کرد. چون این انتخابات گستردگی و وسعت زیادی در سراسر جغرافیای ایران داشت و انتخابات عظیمی بود، به انجام رساندن این کار بسیار سخت بود و بالاخره وزارت کشور دولت اصلاحات پای آن ایستاد و آن را برگزار کرد. استدلال هم توسعه سیاسی کشور است که در عرصه مدیریت کشور و توزیع قدرت شوراهای شهر و روستا شاخص ترین نهادی هستند که می توانند تشکیل شوند.
** مهم ترین پیشنهادتان برای چینش لیست انتخاباتی شوراها چیست؟
شوراهای شهر و روستا بهترین کانون برای تربیت نسل مدیر کشور برای آینده است. بنابراین باید از این منظر نیز به این نهاد انتخابی نگاه کرد؛ البته معتقد هستم که لااقل در شهرهای بزرگ کار سخت است. به هر حال بعد از قریب به ٤٠ سال از عمر جمهوری اسلامی و پرورش نسل های سوم و چهارم با تحصیلات عالی باید پاسخگو باشیم. ضمن اینکه جامعه ایران جوان است.
** برخی فعالان اصلاح طلب اعلام کردهاند که باید تخصص گرایی در انتخاب لیست شورها لحاظ شود؟ این امر چگونه می تواند محقق شود؟
می توان افرادی را پیدا کرد که تحصیلات و تخصص عالیه ای در حوزه مدیریت شهری داشته باشند. توجه کنید که فقط یک رشته خاص تحصیلی نیست که در حوزه مدیریت شهری ضروری است. امروز در حوزه مدیریت شهری تمام عرصههای علمی درگیر هستند. از حوزه زیست محیطی گرفته تا حوزه شهرسازی و برنامه ریزی شهر و جغرافیای سیاسی و جغرافیای جمعیت و حتی حوزه های فرهنگی و تاریخی و روانشناسی و جامعه شناسی با این موضوع مرتبط است. نمی توان بحث کارتن خواب ها را بدون دیدگاههای جامعهشناسی و روانشناسی حل کنید. بحث مهاجرنشینان حاشیه شهرهای بزرگ جزو دغدغه هایی است که الزما مهندس فنی نمی تواند از عهده آن بر بیاید.
گسترش شهرسازی در شهرهای بزرگ از تجربه ای که از حادثه پلاسکو داریم باید متاثر شود و باید در این حوزه تجدید نظر کرد. تخصص گرایی در حوزه مدیریت شهری امری است که کشورهای توسعه یافته به آن توجه کردهاند و این اشکال از ما است که از تجربه های بشری برای پیشرفت و توسعه کشور استفاده نمی کنیم. به این نکته نیز باید توجه شود که در کشورهای توسعه یافته بسیاری از وظایفی که امروزه ما درون وزارتخانه ها و دستگاه های دیگر می بینیم، در کشورهای توسعه یافته و حتی در برخی از کشورهای در حال توسعه از اختیارات شهرداریها است.
شهرداری در کشورهای توسعه یافته متولی امری سینماداری و تئاتر و نمایشهای خیابانی هستند. این کار امروز در ایران صورت نمی گیرد. بعد از چهار دهه از عمر جمهوری اسلامی باید به ضرورتهایی توجه داشت.
** پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات شوراها چقدر برای اصلاح طلبان اهمیت دارد؟
شهرداری محلی است که به جهت گردش مالی گسترده در شهرهای بزرگ لااقل می تواند کانون اتفاقات و رخدادهای خاصی و فساد تلقی شود. می توانیم با همان شاخص های بسیار خوبی که کارگروهی در شورای عالی سیاستگذاری تعیین کرده است، حداقل در شورای جدید گام موثری را برداریم. در این دوره از شوراهای اسلامی و شهر و روستا باید از نسل جوان نه به اعتبار و به صرف اینکه فردی فرزند شهید یا شخصیت سیاسی است، استفاده کنیم. حداقل اینکه شورای شهر بعدی باید زمینه ای باشد تا نسل با تجربه و متخصص و شجاع بتواند مسوولیتها را به عهده بگیرد. شجاع بودن فرد از این جهت با اهمیت است که شورای شهر نقش نظارتی نیز دارد. شهرداری یکی از نهادهای پر مساله است و فسادخیز است.
از جهت نظارتی شورای شهر باید بهطور جدی وظیفه خود را دنبال کند. شهرداری پایتخت هر کسی باشد فرد قدرتمندی می شود. ١٨ تا ٢٠ هزار میلیارد تومان بودجه سالانهای که شهرداری می گیرد رقم قابل توجهی است. اصلاح طلبان باید به این نکته توجه داشته باشند و تلاش کنند نسل جدید و البته با تخصص به شوراهای شهر و روستا وارد شوند. کارگروه شورای عالی سیاستگذاری توانست شاخص های بسیار خوبی را تعیین کند که با استفاده از همان می توان یک لیست قوی بست. مشکلات محیطزیستی اخیر به حد بحرانی ممکن است برسد؛ مساله حاشیه نشین ها و کارتن خواب ها باید به صورت ریشه ای حل شود.
اینها نکاتی است که باید در بستن لیست اصلاحطلبان و انتخاب افراد مورد توجه قرار بگیرد. وظیفه اصلی این مسائل به دوش شورای شهر است. شورای شهر باید سیاستگذاری و برنامه ریزی کند و هم نظارت کند که این مشکلات حل شود. به یک نکته آسیب شناسانه نیز باید توجه کرد. شوراهای شهر طبق قانون انتخابات چون با انتخابات ریاست جمهوری در سال ٩٦ تلفیق شده است ممکن است که در حاشیه قرار بگیرد.
از آنجا که انتخابات ریاست جمهوری خود به خود برای افکار عمومی و سیاستگذاران امر انتخابات در دو جناح مهم تر است، ممکن است به این انتخابات بی توجهی شود. در این دوره که کاندیدای ریاست جمهوری اصلاح طلبان مشخص است و آن فرد آقای روحانی است، شورای عالی سیاستگذاری باید دغدغه انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را داشته باشد.
بسترسازی برای حضور نسل جوان در شورای شهر باید مورد توجه قرار گیرد چرا که از بهترین کانون های بازپروری نیروها است. نباید قشر عظیم جوان کشور را از این حوزه تخصصی جدا کرد.
** جوانگرایی در پایتخت نیز باید مورد توجه قرار گیرد؟
بله. در مورد پایتخت حتما باید نظر ویژهای داشت. در سال ٩٢ اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر اهمال کردند. رد صلاحیت آقای هاشمی در سال ٩٢ مساله مهمی بود که توجه ها را به انتخابات ریاست جمهوری جلب کرد و اصلاح طلبان نتوانستند به خوبی در انتخابات شوراها برنامه ریزی کنند. جریان اصولگرا مدت ها است که سعی می کند تا قشر جوانش را در عرصه مدیریت کشور دخیل کند و اصلاح طلبان باید بکوشند تا به این امر توجهی ویژه داشته باشند.
یکی از بهترین پیامها و وفاداری به اصول دموکراسی از سوی اعضای فعلی شورای شهر این است که هیچ کدام در انتخابات شوراها ثبت نام نکنند و فضا را برای نیروهای جوان کشور باز کنند. این امر سبب می شود تا بهطور جدی اصلاح طلبان بتوانند نیروهای جوان را در مدیریت کشور دخیل کنند. کاری که اصولگرایان پیش از ما آغاز کرده اند.
*منبع: روزنامه اعتماد، 1395.12.24