روزنامه جام جم در گزارشی به قلم یزدان مرادی می نویسد: بسیاری از خانوادهها با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، مشغول خانه تکانی بودند، اما از رعایت نکات ایمنی غافل شدند تا تیترهایی چون «مرگ زوج جوان بهدلیل برق گرفتگی» و «سرقت برلیان میلیاردی توسط کارگر خدماتی» سر از رسانهها درآورد. این قبیل حوادث در روزهای پایانی هر سال در کمین خانوادههاست در حالی که میتوان با رعایت چند اصل ساده ایمنی و امنیتی از خطر آنها دور ماند و با خیالی آسوده به استقبال بهار رفت.
در ادامه این گزارش می خوانیم: یک حادثه، عید خانواده را به عزا تبدیل کرد. زن میانسال هنگام تمیز کردن شیشههای پنجره طبقه سوم از ارتفاع سقوط کرد و جان باخت. خبر فوت او بسرعت در صفحه حوادث روزنامهها نشست، اما طولی نکشید نمونههای مشابه آن نیز به وقوع پیوست.
** شویندههای مرگبار
مسمومیت تنفسی با شویندهها یکی از شایعترین خطرات خانهتکانی است. خصوصا زمانی که شستوشو در محیطهای بسته مانند حمام و سرویسهای بهداشتی انجام شود و افراد، جوهرنمک و وایتکس را با هم ترکیب کنند. چند سال پیش زنی جوان در حمام خانهاش قربانی مخلوط کردن این دو شوینده شد . شویندههای شیمیایی و اسیدی پاککننده، جرمگیرها و سفیدکنندهها میتوانند باعث خفگی، آسیب دیدن چشمها و پوست شوند. شستوشو در فضای باز، زدن ماسک، پوشیدن دستکش و خودداری از دستزدن به چشمها هنگام استفاده از شویندهها ضروری است. ترکیب جوهرنمک و وایتکس و استفاده آن با آب گرم نیز بسیار خطرناک است و انتشار ذرات مسموم در هوا را سرعت میبخشد. وجود هواکش، بازکردن پنجرهها و قرار گرفتن مدام در معرض هوای آزاد نیز از مهمترین مواردی است که باید رعایت شود. در صورت مسمومیت، بهترین اقدام قرار گرفتن در معرض هوای تازه است. خوردن شیر نیز توصیه میشود. اگر محلول شوینده وارد چشم شد، باید سریع آن را با آب شست و به پزشک مراجعه کرد.
** برق گرفتگی هنگام نظافت
چندی پیش مادر یک خانواده در شاهرود، هنگام شستوشوی فرش تعادلش را از دست داد و روی زمین افتاد. او دستش را به پایه چراغ برق گرفت، اما ناگهان دچار برق گرفتگی شد و در دم جان سپرد. دختر 13 ساله او که شاهد ماجرا بود برای نجات مادرش شتافت، اما او نیز دچار برق گرفتگی شد و سر از بیمارستان درآورد. این حادثه تلخ به دلیل اتصالی سیم برق رخ داد. از آنجا که در پاییز و زمستان، کولرها و روشنایی پشتبام بلااستفاده باقی میمانند، معمولا ایمنی آنها مورد غفلت قرار میگیرد و شستوشو در مجاورت آنها میتواند باعث برق گرفتگی شود. راه حل جلوگیری از بروز چنین اتفاقی، قطع کردن جریان برق و اطمینان از سالم بودن سیمهای برق است. برق گرفتگی در خانه تکانی اما به شکلهای مختلف دیگر نیز رخ داده است. تمیز کردن لوستر یکی از معمولترین آنهاست. چندی پیش، زنی مشغول تمیز کردن لوستر با پارچه خیس بود که برق او را گرفت.
«قطع کنتور برق» کاری بود که این زن انجام نداده بود و «استفاده از پارچه خیس» نیز دومین اشتباه مرگبار وی بود. خیس شدن پریزها و اتصالات برقی نیز هنگام شستوشوی دیوارها اتفاق دیگری است که میتواند به برق گرفتگی منجر شود. قطع کنتور برق مهمترین کاری است که هنگام نظافت وسایل برقی باید انجام شود. جلوگیری از پاشیدن آب روی پریزها و اتصالات برقی نیز مورد دیگر است. همچنین اگر خانوادهها با برق گرفتگی یکی از عزیزانشان روبهرو شدند، هرگز نباید پیش از قطع کنتور برق به او دست بزنند. در صورت دسترسی نداشتن به کنتور نیز باید این افراد را با وسایل نارسانا و خشک مانند چوب یا پلاستیک از وسیله برقی جدا کنند.
** محافظت از کودکان
کودکان آسیبپذیرترین قشر جامعه هستند و این موضوع هنگام خانه تکانی خود را نشان میدهد. آنها مواد شوینده را شبیه جعبههای اسباب بازی میبینند. اخبار مرگ آنها با خوردن مواد شوینده یا سقوط از ارتفاع بارها در رسانهها منتشر شده است. مدتی قبل پسری پنج ساله از پشتبام خانهشان در منطقه پردیسان قم سقوط کرد. پدر او نیز که برای نجات فرزندش شتافته بود از بام پایین افتاد و جان سپرد. ضروری است خانوادهها مواد شوینده را از دسترس کودکان دور کنند و از آنها در پشت بام و ارتفاعات محافظت کنند.
** لزوم توجه به مجوز شرکتهای خدماتی
بعضی از خانوادهها برای خانه تکانی از شرکتهای خدماتی استفاده میکنند. این در حالی است که اطمینان از اعتبار و مجوز این شرکتها، امری ضروری است. بارها دیده شده افرادی در پوشش کارگر شرکتهای نظافتی، از مسائل خصوصی خانوادهها باخبر میشوند و آنها را طعمه سرقت، زورگیری یا اخاذی خود قرار میدهند. چندی پیش سه زن که در پوشش کارگر خدماتی اقدام به سرقت طلا و جواهرات صاحبخانهها کرده بودند، دستگیر شدند. یکی از آنها از سارقان سابقهدار بود و زنی دیگر نیز افراد مسن را انتخاب میکرد و با تهدید چاقو، پولهایشان را میدزدید. مردی جوان نیز که برای نظافت به خانه زنی ثروتمند رفته بود، پس از مدتی نقشه سرقت میلیاردی از او را با همدستی چهار سارق دیگر عملی کرد. آنها دست، پا و دهان صاحبخانه و پسرش را بستند و با تهدید چاقو میلیاردها تومان اموال باارزش خانه را دزدیدند که یک برلیان میلیاردی هم در بین آنها بود. براساس اعلام پلیس، شرکتهایی که از طریق اتحادیه مجوز فعالیت میگیرند موظف به رعایت 17 بند هستند. مثلا باید دارای دفتر با مجوز فعالیت تجاری باشند. کارمندان و رئیس شرکت نباید سوء پیشینه داشته و آزمایش سلامت را گذرانده باشند.
استفاده از کارگران رهگذر و خیابانی برای نظافت نیز موضوعی است که پلیس بارها درباره آن هشدار داده است. خانوادهها معمولا به دلیل دستمزد پایین این افراد، آنها را به کار میگیرند؛ اما دیده شده پس از مدتی، مورد سرقت همان افراد قرار میگیرند.
** سقوط از ارتفاع
نظافت شیشهها و پنجرهها یکی از معمولترین کارها در خانهتکانی است. اقدامی که وقتی در ارتفاع انجام میشود، مخاطراتی را به همراه دارد. مدتی قبل مردی هنگام تمیز کردن شیشه از طبقه چهارم سقوط کرد و جان باخت. عدماستفاده صحیح از نردهبام و سطح اتکای ناایمن علت وقوع این حادثه بود. استفاده از چهارپایه ایمن، نردبانهای دوطرفه و استاندارد و سطح اتکای مناسب از اصول ایمنی مهم هنگام تمیز کردن شیشهها و کار در ارتفاع است. همچنین افراد باید توجه کنند هنگام بالا رفتن از نردبام دستهایشان آزاد باشد و اجسام سنگین حمل نشود. اگر افراد احساس ضعف یا سرگیجه داشتند نیز به هیچ وجه نباید از نردبان بالا بروند.
*منبع: روزنامه جام جم، 1395.12.17