روزنامه آرمان در گفت وگویی با محسن غرویان مدرس حوزه و دانشگاه به نقل از وی می نویسد: رحلت آیتا...هاشمی در سپهر سیاسی و اجتماعی کشور بسیار تاثیرگذار است. او به عنوان یک«لنگرگاه»برای حفظ تعادل و اعتدال «کشتی نظام» بسیار نقشآفرین بود. شاگردان مکتب فکری و اندیشههای آیتا...هاشمی در دانشگاه و حوزه باید فکر او را اشاعه و ادامه دهند.
در ادامه این گفت وگو می خوانیم: چهل روز از رحلت آیتا...هاشمی گذشت. شخصیتی که از سالها قبل از انقلاب، دوشادوش دیگر مبارزان، ندای نهضت امام خمینی(ره) را لبیک گفت و تا روز آخرحیات، زندگی خود را در راه مبارزه گذراند. ایشان در همه دوران، برای سرافرازی کشور تلاشهای بسیاری انجام داد و پس از گذشت نزدیک به چهاردهه از پیروزی انقلاب به امام پیوست. آیتا...غرویان مدرس حوزه و دانشگاه در گفتوگو با «آرمان» در مورد جایگاه و شخصیت آیتا...هاشمی گفت:«دغدغهای که توانست آیتا...هاشمی را به این نقطه برساند، این بود که ایشان همواره میخواستند تا اسلام کاربردی و رحمانی به جهانیان معرفی شود.»
**باتوجه به اینکه آیتا...هاشمی در طول حیات خود همواره تلاشهای بسیاری برای پیشرفت کشور انجام میدادند، چه دغدغهای وجود داشت که موجب شد ایشان تمام کوشش خود را بر حفظ انسجام و پیشرفت کشور متمرکز کنند؟
مرحوم آیتا...هاشمی همواره در طول حیات خود، از پیش از انقلاب که زمزمههای نهضت آغاز شد، همراه امام خمینی(ره) بود و در دوران انقلاب نیز تمام توان خود را بر مبارزه معطوف کردند.آیتا... پس از پیروزی انقلاب نیز مسئولیتهای سنگینی برعهده داشتند و بسیار برای رشد کشور تلاش میکرد. دغدغهای که موجب میشد آیتا...هاشمی رفسنجانی با تمام قوا در مبارزات و مسئولیتها حاضر باشد، این بود که وی تلاش میکرد تا اسلام کاربردی و رحمانی را معرفی کند. ایشان در طول حیات خود میکوشید که عزت، فرهنگ، تمدن اسلامی و همچنین توانایی مکتب اسلام را در کنار تمدنهای دیگر عالم به اثبات برساند. آیتا...هاشمی در داخل کشور نیز همیشه تلاش میکرد جنبه رحمانی اسلام و همراهی با مردم را نشان بدهد. ایشان سعی داشتند در عمل به مردم ثابت کند که دینداری، ایمان و اعتقاد به مذهب باعث پیشرفت، توسعه و عزت کشور میشود. آیتا...هاشمی همیشه تلاش میکردند که نشان دهد هیچ منافاتی بین ایمان و پیشرفت اقتصادی وجود ندارد. رفاه و آسایش مردم در نگاه اسلامی میتواند همراه با دین باشد؛این دغدغه اصلی آیتا...هاشمی بود.
**آیتا...هاشمی از اوایل دهه چهل به نهضت پیوست و تا پایان عمر در این راه برای سرافرازی کشور مبارزه کرد. بزرگترین خدماتی که او در طول این پنج دهه از حیات خود انجام داد، چه بود؟
به عقیده من یکی از بزرگترین خدمات مرحوم آیتا...هاشمی، نقشی بود که در تشکیل«نظام جمهوری اسلامی»ایفا کرد. ایشان تلاشهای بسیاری برای برقراری جمهوریت درکشور انجام دادند. آیتا...هاشمی در شورای اولیه انقلاب توسط امام خمینی (ره) حضوری موثر و مهم داشت. پیش از آن هم تمام زندگی آن مرحوم به مبارزه و تحمل شکنجه، مبارزه و سختی گذشت که نظام جمهوری اسلامی در کشور شکل بگیرد. این یکی از بزرگترین خدمات مرحوم آیتا...هاشمی بود که در اصل شکلگیری انقلاب و نظام ما نقش اساسی داشت. در بحث علمی نیز ایشان به عنوان یک عالم دینی در تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی نقش اولیه و اساسی را داشت. اکنون بسیاری از جوانان این کشور به دانشکدهها و محیطهای علمی این دانشگاه رفت و آمد کرده و تحصیل علم میکنند. دانشگاه آزاد از برکات وجودی آیتا...هاشمی است. وی در میان روحانیت و حوزههای علمیه نیز برکات و خدمات بزرگی داشت. به گفته مقام معظم رهبری، آیتا...هاشمی مصداق یک روحانی و حوزوی انقلابی بود. این به آن معناست که یک روحانی، علاوه بر اینکه در علوم حوزوی عالم است، انقلابی و خدمتگزار مردم باید باشد. آیتا.. در همه پستها و مسئولیتهای حساس و مهم نظام مسئولیت پذیرفت و بسیاری از دشواریهای کشور را به دوش کشید. آیتا...هاشمی رفسنجانی همواره آسیبهای بسیاری را به جان خرید، اما برای پیشرفت و رفاه کشور و مردم، تسلیم آسیبها و دشواریها نشد. وی در این دورهها کوششهای بسیاری انجام داد که کشور را در مسیر رشد و توسعه حفظ کند. این موضوع، یکی دیگر از بزرگترین برکات وجودی آیتا...هاشمی رفسنجانی است. مصداق حوزوی و روحانی انقلابی و مردمی برازنده این شخصیت بود.
**اکنون سوال بسیاری از سیاسیون و جوانان کشور این است که چطور میتوانند راه و تفکر آیتا...هاشمی را ادامه بدهند.؟
راهکاری که برای حفظ شخصیت اصلی دانشمندان، نخبگان و انسانهای بزرگ وجود دارد، این است که از اندیشهها و آرمانهای این شخصیتها حفاظت و صیانت شود. در همه نقاط جهان، تفکر یک شخصیت برجسته، دائما در محیطهای علمی مطرح میشود. درباره اندیشههای این افراد، پشتیبانی تئوریک صورت میگیرد؛ به این معنی که در راستای تفکر این اندیشمندان نظریهپردازی میشود. متفکران، فیلسوفان، روحانیون و شخصیتهای علمی کشور وظیفه دارند که اندیشههای آیتا...هاشمی را تئوری پردازی کنند. منطق آقایهاشمی باید به طور دائم در محیطهای آکادمیک و حوزوی کشور مورد بحث قرار بگیرد. باید اهل علم درکشور، از ایدهها و اندیشههای آیتا...هاشمی پشتیبانی علمی کنند. این بزرگترین تکریم در برابر شخصیت برجستهای مانند آیتا...هاشمی است. به عقیده من باید بنیاد حفظ آثار، افکار و بینشهای آیتا...هاشمی تاسیس شود و به طور تخصصی در مورد اندیشههای مرحومهاشمی پویش شود. برگزاری سخنرانی، همایش و نگارش مقالات علمی در مورد این شخصیت در دستور کار قرار بگیرد. این راهی است که میتواند باعث شود راه و نهضت آیتا...هاشمی در کشور زنده مانده و نهادینه شود. نهادینهسازی اندیشه و تفکر آقایهاشمی باعث رشد در کشور است.
**باتوجه به رحلت آیتا...هاشمی چه آسیبهایی ممکن است در عرصههای سیاسی و اجتماعی به کشور برسد و برای جلوگیری از این آسیبها چه راهی پیش رو داریم؟
رحلت آیتا...هاشمی در سپهر سیاسی و اجتماعی کشور بسیار تاثیرگذار است. او به عنوان یک«لنگرگاه»برای حفظ تعادل و اعتدال «کشتی نظام» بسیار نقشآفرین بود. شاگردان مکتب فکری و اندیشههای آیتا...هاشمی در دانشگاه و حوزه باید فکر او را اشاعه و ادامه دهند. به عقیده من اثرات رحلت آیتا...هاشمی در کشور مشهود است، اما باید برای کم شدن این تاثیرات تلاش شود. آیتا... سید حسن خمینی، دکتر روحانی و آقای ناطق نوری وظیفه و رسالتی تاریخی بر دوش دارند که باید آن را به سرانجام رسانده و نهضت آیتا...هاشمی را ادامه دهند. این سه شخصیت میتوانند ادامه دهنده راه ایشان باشند. حضور این شخصیتهای عالم و معتدل میتواند باعث شود که همچنان اندیشه آیتا...هاشمی در کشور ادامه یافته و از تاثیرات نبود آیتا...هاشمی در عرصههای سیاسی و اجتماعی کشور جلوگیری شود.
*منبع: روزنامه آرمان، 1395.11.28