«نژادپرستی ترامپ در استیناف»، «کنارهگیری ایران از توافق هستهای، شکستی برای جامعه بین الملل است» و «امید برای پایان تنش و ناآرامی در منطقه» از مهم ترین موضوع های اختصاصی روزنامه مردم سالاری در شماره پنجشنبه 21 بهمن است.
** نژادپرستی ترامپ در استیناف
بررسی استدلالها در تأیید یا رد دستور مهاجرتی ترامپ در دادگاه استیناف آغاز شده است. دادگاه رأیخود را به زودی اعلام خواهد کرد. دو طرف مخالف و موافق این دستور برای ارجاع پرونده به دیوان عالی اعلام آمادگی کردهاند. نمایندگان دولت آمریکا و نمایندگان دو ایالت واشنگتن و مینهسوتا در یک دادگاه استیناف فدرال در شهر سانفرانسیسکو دلایل و استدلالهای خود در دفاع و رد دستور مهاجرتی دونالد ترامپ را ارائه کردند. جلسه دادگاه در دو نشست نیمساعته برگزار شد که طرفین به صورت تلفنی در آن حضور داشتند.
وکیل وزارت دادگستری آمریکا در پاسخ به پرسشهای سه قاضی دادگاه استیناف بر تطبیق دستور ترامپ با قانون اساسی ایالات متحده تأکید کرده و گفت صدور این دستور در چارچوب قدرت اجرایی رئیسجمهور به شمار میرود که توسط کنگره به او تفویض شده است. وکیل وزارت دادگستری با این همه نتوانست به طور مشخص از خطراتی که شهروندان هفت کشور ذکر شده در فرمان ترامپ مسئول آن بودهاند، نام ببرد.
ترامپ اواخر ژانویه فرمان اجرایی خود را با عنوان «حفاظت از آمریکا در مقابل حملات تروریستی» امضا کرد. به موجب این فرمان شهروندان کشورهای ایران، سوریه، عراق، سودان، سومالی، لیبی و یمن برای 90 روز از ورود به آمریکا منع شدهاند.
همچنین ورود پناهجویان به خاک آمریکا نیز برای چهارماه به حالت تعلیق درآمده است.
وکیل وزارت دادگستری در پاسخ به پرسش دادگاه مبنی بر اینکه آیا واقعا خطری واقعی آمریکا را تهدید میکند، گفت: «رئیسجمهور اینگونه تصمیم گرفته که چنین خطری وجود دارد.»
** کناره گیری ایران از توافق هستهای، شکستی برای جامعه بین الملل است
با گذشت بیش از یکسال از اجرایی شدن برجام اینک این توافق بینالمللی با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا روزهای حساسی را سپری میکند. رییس جمهور آمریکا که همواره از پاره کردن برجام سخن میگفت در هفتههای اخیر و آغاز به کار رسمیخود سیاست دیگری را پیش گرفته و سعی دارد با سخت گیری در خصوص مسائلی غیر از مفاد توافق هستهای، اعمال تحریمهایی خارج از برجام و ایراد مواضع خصمانه ضمن تحت فشار قرار دادن ایران، مقامات تهران را وادار به واکنش و آغاز نقض برجام کند. در این شرایط هماهنگیها و گفت و گو در چارچوب این توافق با سایر طرفهای مذاکرهکننده میتواند گام موثری در خصوص بیاثر یا کماثر کردن اقدامات ایالات متحده باشد. در همین راستا، معاون وزیر امور خارجه کشورمان برای بررسی آخرین شرایط و وضعیت اجرای یک ساله برجام و دیدار و گفتوگو با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، روز گذشته وارد فرودگاه «شرمیتووای» مسکو شد.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار با همتای روس خود تاکید کرد: ایران به اجرای توافق هستهای متعهد است. سید عباس عراقچی افزود : تهران به دنبال این است که دیدگاهها درباره چالشهای پیش روی کنونی در اجرای این توافق را تبادل و درباره آنها با روسیه رایزنی کند. وی ادامه داد: ما از اینکه فرصتی دیگر برای تبادل نظرات پیش آمده است، خرسندیم. در گذشته این گفتوگوها بسیار موثر بود و در فضای اعتماد انجام شد. ما امیدواریم که در آینده نیز این گونه باشد. عراقچی همچنین گفت: ما قرار است درباره جنبههای مختلف اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) رایزنی کنیم.
ما به اجرای این توافق متعهدیم و برایمان بسیار مهم است که دیدگاههایمان را تبادل کنیم و تمام چالشهایی که در حال حاضر با آن روبرو هستیم، مورد بررسی قرار گیرد. معاون وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: تهران برای روابط دوجانبه با روسیه اهمیت بسیاری قائل است. ما همچنین درباره مسائل جهانی و روابط دوجانبهمان گفتوگو خواهیم کرد. رایزنی های ما در حال پیشرفت است و ما با خرسندی آن را در آینده توسعه خواهیم داد.
** امید برای پایان تنش و ناآرامی در منطقه
وزیر امور خارجه کویت ششم بهمن ماه به منظور انجام سفری یکروزه وارد تهران شد.وزیر امور خارجه کویت طبق آنچه که سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد حامل نامه امیر کویت با موضوع ایجاد گفتوگوی ایرانی- عربی برای کاهش تنش و ناآرامی برای حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی بود. این سفر به دنبال آن صورت گرفت که در دی ماه سال جاری معاون وزیر امور خارجه کویت اعلام کرده بود کشورش قرار است پیامی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را به ایران تحویل دهد.
پس از این دیدار، هفته گذشته معاون وزیر امور خارجه کویت گفت: ایران از متن پیام امیر کویت به جمهوری اسلامی استقبال کرده است. خبر گزاری رسمیکویت اعلام کرد، خالد جارالله، معاون وزیر امور خارجه کویت، در حاشیه مراسم روز ملی در سفارت استرالیا در کویت به خبرنگاران گفت: پیام امیر شیخ صباح آلاحمد آلجابر آلصباح به حسن روحانی رئیس جمهور ایران به درستی منتقل و درک شد.
طرف ایرانی از متن این پیام استقبال و آمادگی خود را برای پاسخگویی مثبت به این پیام اعلام کرد. جارالله همچنین ابراز امیدواری کرد که گامهای بعدی یک پیشرفت و دستاورد در روابط ایران و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) خواهد بود. وی ادامه داد: پیام امیر کویت بر اصول گفتوگو میان دوطرف متمرکز بوده است.
در ادامه این روند، روز گذشته معاون وزیر امور خارجه کویت در جشن سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامیایران در سفارت ایران در کویت حضور یافت و گفت: گفتوگوی میان ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس میتواند تنش و ناآرامیدر منطقه را کاهش دهد و این گفتوگو به نفع هر دو طرف است. خالد الجارالله، در پاسخ به سوال روزنامه نگاران در مورد آخرین اظهارات محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مورد آمادگی ایران برای گفت و گو با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، گفت: اظهارات وزیر خارجه ایران را دریافت کردیم و از آن استقبال می کنیم.