یک کارشناس بانکی با اشاره به عدم اجرای بانکداری اسلامی، گفت: بانک ها هیچ مدیریت درستی در هزینه و دارایی های خود ندارند، با بدهی ها یعنی سپرده مردم کار میکنند، بنابراین نباید سودی قبل از تحقق پرداخت شود.
عبدالمجید شیخی در گفتوگو با تسنیم،در خصوص تشدید مشکلات بانکها اظهار داشت: دلیل و ریشه اصلی شرایط فعلی بانکها عدم رعایت قانون عملیات بانکداری اسلامی است، بنابراین هر مشکلی که وجود دارد از عدم تقید ما به اجرای فرامین اسلام است.
وی با بیان اینکه نرخ سود در اسلام تعیینی نیست بلکه تحقیقی است،گفت:متاسفانه بانک ها هیچ مدیریت درستی در هزینه ها و دارایی های خود ندارند، با بدهی ها کار می کنند که هزینه سنگینی برای آنها دارد ولی دارایی های خود که اغلب املاک است را به حراج می گذارند تا بتوانند بدهی به سپرده گذاران را بپردازند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر اینکه تا زمانی که این مشکل حل نشود وضعیت بانکها به سرانجام خوبی نمی رسد، تصریح کرد: مدیریت درستی در بانک ها وجود نداشته و اغلب مدیران از نجومی بگیران هستند. باید بدانیم که "اسلام به ذات خود ندارد عیبی، هر عیب که هست از مسلمانی ماست".
وی درباره راه حل این مشکلات در بانک ها گفت: نخستین کاری که باید انجام داد تعطیلی تمام معاملات بانکی است که باید از سال ٦٢ این کار انجام می شد و باید به سپرده گذاران اعلام کنند که از این به بعد سود بعد از تحقق پرداخت میشود و پیش از آن سودی پرداخت نمیکنیم. بنابراین سود از پیش تعیین شده نداریم.
شیخی با اشاره به اینکه نکته بعدی این است که بانک ها وکیل مردم هستند نه شریک آنها، خاطر نشان کرد: بانک ها به دنبال خلق پول و سفته بازی هستند و به نوعی عامل مهمی در بزرگ شدن بخش مجازی اقتصاد هستند و این بخش مصداق آیه 130 سوره آل عمران "یا اَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَاکُلُوا الرِّبا اَضْعافاً مُضاعَفةً وَ اتَّقُوا اللهَ لَعَلًَکُمْ تُفْلِحُون" هست. زیرا حتی قرارداد بیع را هم شبه ربا میکنند و این کار شبهه ایجاد می کند.
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه این پول بازی در شأن نظام اسلامی نیست، ادامه داد: بخش حقیقی بانک ها مصداق پیکر و پول مصداق سایه است و وقتی پیکر راه می افتد،سایه نیز به تناسب آن حرکت میکند؛ در ربا پول جای پیکر را می گیرد و شرایط نظام بانکی و پولی در مجاری اقتصاد موجب این مصیبت شده است.
شیخی با تأکید بر اینکه پول بازی باید تعطیل شود،تصریح کرد: دولت نمی داند که بازی با ارز یعنی پول بازی،یعنی همچنان سلطه امریکا را بر خود میپذیریم. باید بدانیم که پول نباید بازیچه قدرت خرید و ابزار تغییر قدرت خرید شود.
وی اظهار داشت: این کار ظلم و جسارت به حقوق شهروندی است؛ از یک طرف حقوق شهروندی را تدوین می کنیم ولی این موضوع را درک نمی کنیم.باید بانک ها اسلامی و از این حالت خارج شوند به نوعی که عوامل بانک ها مقید به اجرای دستورات اسلامی باشند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باید حساب سپرده عام ایجاد کنیم که در آن سبد مختلفی از فعالیت های اقتصادی در آن وجود داشته باشد تا فعالیت های سودده و زیان ده در کنار هم تعادل ایجاد کند افزود: در این کار میتوان سود روز شمار پرداخت کرد. همچنین میتوانیم یک سپرده خاص را ایجاد کنیم که پروژه محور و به تأمین سرمایه برای یک پروژه اختصاص یابد .در این سپرده نیز می توان سود روز شمار تقسیم کرد.
وی گفت: نباید سود سپرده بانک ها در ترازنامه پرداخت شده باشد در حالی که این چنین است و این سود دستکاری شده و جعلی است. هر سال بخشی از سود را با اندازه گیری ارزش املاکی که دارند اعلام می کنند.
شیخی آخرین نکته در خصوص بانک ها را ورود اعتبارات آنها به معاملات دلالی دانست و تصریح کرد: این کار یعنی تخلیه بخش حقیقی بانک که در نتیجه باعث رکود خواهد شد و به دنبال آن تورم ایجاد میشود. همه اینها باعث افزایش سطح عمومی قیمتها خواهد شد. در حال حاضر نیز رفتار پولی و مالی تورم زا است.