کد خبر: ۹۲۰۷۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۰ - ۰۶ بهمن ۱۳۹۵ - 25 January 2017
باید به سمت آشتی ملی گام برداشت اما برای تحقق این موضوع پیشنهاداتی دارد که از جمله آن، این است که طرفی که مدعی است کشور نیاز به آشتی دارد باید گام‌های بیشتر و بلندتری بردارد و هزینه ‌های این آشتی را برای طرف مقابل کاهش دهد تا ضریب موفقیت این عمل سیاسی افزایش یابد.
 روزنامه اعتماد در گفت و گو با عباس عبدی روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی اصلاح طلب می نویسد: باید به سمت آشتی ملی گام برداشت اما برای تحقق این موضوع پیشنهاداتی دارد که از جمله آن، این است که طرفی که مدعی است کشور نیاز به آشتی دارد باید گام‌های بیشتر و بلندتری بردارد و هزینه ‌های این آشتی را برای طرف مقابل کاهش دهد تا ضریب موفقیت این عمل سیاسی افزایش یابد.

در ادامه می خوانیم: 
** آشتی ملی و تعامل بین دو جناح سیاسی چقدر می‌تواند در راستای نهادینه‌ سازی دموکراسی در کشور موثر باشد؟

به طور کلی دموکراسی به یک معنا گردش مسالمت ‌آمیز میان ملتی است که در عین داشتن افکار و عقاید و منافع گوناگون، با یکدیگر در حالت آشتی به‌سر می‌برند و یک موجودیت به نام ملت را تشکیل می‌دهند. دموکراسی برای یک ملت معنی دارد و ملت نیز نمی‌تواند شکل بگیرد، بدون آنکه نسبت به مسائل اساسی و منافع ملی خود تفاهم داشته باشند. وضعیتی که متاسفانه در جامعه ما وجود ندارد.

** مطابق تجربیات گذشته اصلاح‌ طلبان؛ چقدر ضرورت دارد که جریان اصلاحات برای این امر پیشقدم شوند؟
در این مورد هر کس برداشتن گام خود را منوط به برداشتن گام از طرف دیگر کند، عمل خود را تعلیق به محال کرده است. هر نیرویی که شجاعت و مسوولیت بیشتری دارد، نه فقط نخستین گام بلکه چند گام اول را برمی‌دارد. اصولا این گام ‌هاست که طرف مقابل را نیز ناچار به برداشتن گام متقابل می‌کند. این مثل رفتار آن مادری است که برای حفظ فرزندش دست از ادعای مادری خود شست.

** ضرورت‌ها و الزامات آشتی ملی در فضای کنونی منطقه ‌ای و بین ‌المللی و همچنین فضای سیاسی و اقتصادی چیست؟
کافی است که به همین آتش‌سوزی پلاسکو اشاره شود. سخنان شهردار تهران که چرا اقدامی برای پلمب اماکن نا امن و تحت خطر انجام نداده است، ناشی از فقدان یک تفاهم و آشتی عمومی است و تا وقتی چنین ستیزی میان نیروها باشد، غیرممکن است که جامعه ما به رشد و توسعه و رفاه و آرامش برسد.

** برخی تشییع جنازه آیت ‌الله هاشمی را به عنوان نمونه‌ای از بستر مساعد برای تحقق آشتی ملی در جامعه می‌دانند، نظر شما چیست؟
بله چنین ظرفیتی بود و پیش از این نیز چنین بستر و آمادگی در مردم خود را نشان داده بود. انتخابات 1392، نمونه بهتری برای اثبات وجود چنین زمینه‌ای است. ولی به نظر می‌رسد که برخی از نیروها هنوز در هوای گذشته هستند.

** تحقق آشتی ملی چقد نیازمند اراده حاکمیتی است؟
اراده‌ ها شکل می‌ گیرند و باید آنها را شکل داد. هر صاحب قدرتی رفتار خود را برحسب منافع و هزینه تنظیم می‌کند. بنابراین منتقدین و کسانی که مدعی هستند آشتی و تفاهم ملی برای جامعه ما ضروری است، باید به نحوی عمل کنند که هزینه این رفتار برای هر جناحی از جمله حاکمیت کم و سود آن زیاد باشد. این تصور که عده‌ای می‌گویند، طرف آنها به هیچ‌وجه کوتاه نمی‌آید، فقط برای توجیه رفتارهای خودشان است. اگر این طور فکر کنیم، سیاست اصلاح‌ طلبانه را با بن‌بست مواجه کرده‌ایم.

*منبع: روزنامه اعتماد،1395.11.6
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: