کد خبر: ۹۰۳۸۹
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۱۷ دی ۱۳۹۵ - 06 January 2017
«روحانی را به دور دوم ببریم. هرکس با روحانی به دور دوم برود پیروز انتخابات است.» این ایده‌ای است که در اظهار نظرهای بعضی چهره‌های اصول‌گرا می‌توان دید.
روزنامه همدلی در گزارشی به قلم کیانوش حافظی نوشت: «روحانی را به دور دوم ببریم. هرکس با روحانی به دور دوم برود پیروز انتخابات است.» این ایده‌ای است که در اظهار نظرهای بعضی چهره‌های اصول‌گرا می‌توان دید.

در ادامه این گزارش می خوانیم: اما مرحله دوم انتخابات زمانی امکان‌پذیر است که کاندیداهای متعددی در انتخابات حضور داشته باشند. آن‌ها بحث کاندیداتوری چهره‌های‌اصلاح‌طلب را مطرح کرده‌اند. انگار آن‌ها با خود می‌گویند: «کافی است کاری کنیم یکی دو نفر دیگر از اصلاح‌طلبان کاندیدا شوند.» اما انگار روحانی برای اصلاح‌طلبان به ناموس سیاسی‌شان بدل شده است و نمی‌خواهند به گزینه دیگری فکر کنند. در این میان شاید تاکتیک بتواند اصلاح‌طلبان را به این فکر بیندازد که کاندیدای دیگری وارد میدان کنند و آن طرح رد صلاحیت روحانی است.

**معرفی یک کاندیدا برای خود و دو کاندیدا برای رقیب
اصول‌گرایان که هنوز برای انتخابات 96 به اجماع نرسیده‌اند تا امروز یک چهره (مصطفی می‌رسلیم)را برای حضور در انتخاب 96 معرفی کرده‌اند. صادق خرازی گزینه‌ای است که به تازگی از سوی این جریان برای اصلاح‌طلبان معرفی می‌شود.

با این حال خرازی خود نامزدی‌اش را تکذیب کرده و با اعلام خبر بستری بودنش گفته:«دستگاه اکسیژن به من وصل است و و حتی معلوم نیست زنده بمانم.» مسعود پزشکیان هم گزینه دیگری است که از سوی جریان اصول‌گرا مطرح می‌شود. پزشکیان به این صورت مطرح شده است که اگر نامزدی‌اش را تکذیب کند، مطهری جای او را بگیرد. اما پزشکیان هم گفته تصمیمی برای حضور در این انتخابات نگرفته‌ است. او همچنین گفته درباره نامزدی مطهری در کنار روحانی خبری ندارد.

**اگر گزینه‌ای مطرح شود با مشورت آقای روحانی است
الیاس حضرتی، نماینده اصلاح‌طلب تهران می‌گوید: در این شرایط و این مقطع از زمان نامزد اصلی اصلاح‌طلبان آقای روحانی است و به غیر از آقای روحانی به فرد دیگری فکر نمی‌کنند، اگر هم زمانی صحبتی شود که نامزدی در کنار روحانی باشد هم با نظر مشورتی آقای روحانی و هم به جهت ایجاد امنیت بیشتر برای نامزدی وی است و الا گزینه اصلی اصلاح‌طلبان آقای روحانی است و لاغیر.

حضرتی اضافه می‌کند: البته دوستان اصول‌گرای ما بیشتر این بحث را مطرح می‌کنند و می‌گویند که اصلاح‌طلبان در کنار روحانی نامزد دیگر دارند، آنهم در شرایطی که خودشان با بحران نامزد مواجهه هستند چون توانایی راه اندازی یک گفتمان را تا کنون پیدا نکرده‌اند و مرتب از این شاخه به آن شاخه می‌پرند.

این نماینده اصلاح‌طلب مجلس تصریح کرد: اگر آقای مطهری اصول‌گرا است پس همه اصلاح‌طلبان اصول‌گرا هستند، ما آقای مطهری را اصلاح‌طلب کامل، واقعی و ریشه‌دار می‌دانیم، آقای مطهری از شخصیت‌های خوب و وزین هستند اما هنوز درمورد هیچ فردی بحث جدی مطرح نشده است و فقط برخی گمانه زنی‌های را مطرح می‌کنند.

**طرح ردصلاحیت روحانی برای تضعیف اصلاح‌طلبان
فیض‌الله عرب سرخی فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز با تاکید بر اینکه روحانی گزینه نهایی اصلاح‌طلبان است به همدلی می‌گوید: بحث ردصلاحیت روحانی تنها برای تضعیف روحیه اصلاح‌طلبان مطرح می‌شود. این فعال سیاسی معتقد است بحث نامزد حامی در انتخابات در دستور کار اصلاح‌طلبان قرار ندارد و طرح موضوع حضور یک نامزد اصلاح‌طلب در کنار حسن روحانی تنها یک اظهار نظر است.

**اصول‌گرایان به این نتیجه رسیده‌اند که روحانی پیروز انتخابات است
جهانبخش خانجانی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب معرفی نامزد برای جریان اصلاح‌طلب از سوی رقیب را حرکت ناشایستی عنوان می‌کند. خانجانی به همدلی می‌گوید: نامزدتراشی برای جریانات رقیب تا به حال به نتیجه نرسیده است. اساسا اصلاح‌طلبان هم این خصلت را ندارند که برای رقیب بخواهند نامزد درست کنند. این یک مساله بدیهی است که هر جریان سیاسی باید خودش نامزدش را معرفی کند. او ادامه می‌دهد: بخشی از اصول‌گرایان از آنجا که به این جمع بندی رسیده‌اند که آقای روحانی در شرایط فعلی پیروز انتخابات خواهد بود، موضوعاتی مطرح می‌کنند که ذهنیت اصلاح‌طلبان دچار اختلال شود.
مدیرکل وزارت کشور دوره اصلاحات می‌گوید: نامزدتراشی برای اصلاح‌طلبان به نتیجه نمی‌رسد، هرچند که اصلاح‌طلبان برای شرایط متفاوت، استراتژی و تاکتیک‌های متفاوتی خواهند داشت.

خانجانی افرادی مثل آقای خرازی یا پزشکیان که از سوی جریان رقیب معرفی می‌شوند را افرادی محترم می‌خواند اما می‌گوید: این افراد فعلا در شرایطی نیستند که اصلاح‌طلبان بخواهند آن‌ها را طرح کنند. آقای روحانی علی رغم نقاط ضعف کابینه‌اش نقاط قوتی دارد که اجازه نمی‌دهد اصلاح‌طلبان به گزینه‌های دیگری فکر کنند. نامزدهای معرفی شده نیز در شرایط کنونی از برتری‌های آقای روحانی برتری بالاتری ندارند. در نبود آقای روحانی ممکن است بحث‌هایی مطرح شود اما فعلا اصلاح‌طلبان نامزد دیگری مطرح نخواهند کرد.
او ادامه می‌دهد: بیان چنین مسائلی بیشتر معطوف به این است که اختلالی در جریان اصلاح‌طلب ایجاد شود که البته نتیجه خوبی برای اصول‌گرایان نخواهد داشت. اصلاح‌طلبان هوشنمند هستند و دارای فهم سیاسی مناسبی شده‌اند در این سال‌ها و فرایند عمل را لحاظ کنند و این به معنای واقع‌گرایی آنهاست.

**طرح ردصلاحیت روحانی منطقی نیست
این عضو حزب کارگزاران درباره احتمال رد صلاحیت حسن روحانی از سوی شورای نگهبان نیز می‌گوید: طرح این موضوع به لحاظ منطقی خلاف واقعیت است. چرا که شایسته نظام جمهوری اسلامی نیست که فردی که رئیس جمهور است سکان اجرایی کشور را هدایت می‌کنند را رد صلاحیت کرد. در نظر داشته باشیم اگر آقای روحانی قرار است رد صلاحیت شود نباید انتخابات برگزار کند. برگزاری انتخابات در این شرایط غیرمنطقی به نظر می‌رسد. اگر رئیس جمهور ردصلاحیت شود به این معناست که از‌‌ همان زمان ردصلاحیت فاقد صلاحیت ریاست جمهوری است و نمی‌توان گفت که او تا پنج ماه بعد صلاحیت دارد و پنج ماه بعد صلاحیتش را از دست می‌دهد. بنابراین این مساله نه در ویژگی‌های تشخیصی شورای نگهبان وجود دارد و نه اینکه به لحاظ عقلانی قابل قبول است. لذا طرح این موضوع جای اشکال دارد.

**تحلیل رفتار اصولگرایان 
عضو حزب کارگزاران در تحلیل رفتار اصول‌گرایان برای معرفی نامزد برای اصلاح‌طلبان می‌گوید: اصول‌گرایان که نتوانسته‌اند در جریان خود اتحاد ایجاد کنند سعی می‌کنند اول در جریان اصلاح‌طلب انشقاقی را پدیدآورند و با وارد کردن بعضی از کاندیدا‌ها بخشی از آرای خاموش را جلب کنند و انتخابات را به دوره دوم بکشانند. اما با هوشمندی مردم این مساله تحقق پیدا نمی‌کند.

**حاشیه‌سازی برای تفنن و فتنه
خانجانی در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد چهره اصلاح‌طلبی برای دفاع از عملکرد دولت وارد انتخابات شود پاسخ می‌دهد: آقای روحانی نیازی به این ندارد که نامزد دیگری بیاید تا از او حمایت شود. به جای این‌ کار خود آقای روحانی در انتخابات از عملکرد خود دفاع خواهد کرد. این مسائل طرح‌های حاشیه‌ای است که برخی افراد از باب تفنن مطرح می‌کنند و برخی هم از باب فتنه که خود این تفنن است. این فعال سیاسی در پایان می‌گوید: به نظر بنده ادبیات آقای روحانی ادبیات فاخری است. البته ضعف‌هایی هم که دیده می‌شود بیشتر در حوزه اطلاع رسانی است.

*منبع: روزنامه همدلی، 1395.10.16 
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: