کد خبر: ۸۸۴۱۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۱ - ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - 11 December 2016
دولت در سال پایانی در حالی با تاخیر نرخ ۱۳۰۰ تومان را برای خرید تضمینی گندم اعلام کرد که کار از کار گذشته و این قیمت حتی هزینه تولید کشاورز را هم پوشش نمی دهد.
دولت در سال پایانی در حالی با تاخیر نرخ ۱۳۰۰ تومان را برای خرید تضمینی گندم اعلام کرد که کار از کار گذشته و این قیمت حتی هزینه تولید کشاورز را هم پوشش نمی دهد.

به گزارش تسنیم، پس از تأخیر حدود سه ماه در اعلام نرخ خرید تصمینی محصولات کشاورزی، دولت نهایتا روز گذشته توسط رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور نرخ 1300 را برای گندم سال 96-95 اعلام کرد. نکته اول اینکه هنور تکلیف قیمت تضمینی سایر محصولات مشخص نشده و دولت نرخ گندم را تحت فشار مجلس و کشاورزان اعلام کرده است. اما نکته دوم اینکه چرا نرخ اعلام شده برای گندم تنها با افزایش دو درصدی نسبت به سال گذشته تصویب شده است؟

بر اساس گفته کارشناسان قیمت تمام شده گندم کیلویی 1400 تومان است و اعلام نرخ 1300 تومان یعنی متضرر شدن کشاورزان و در نهایت تهدید خودکفایی گندم پس از 12 سال. دولت در حالی این قیمت را اعلام کرده که باید قبل از شروع فصل کشت این کار انجام می‌شد تا کشاورز تکلیف خود را برای اینکه که کشت گندم صرفه اقتصادی دارد یا خیر، بداند اما این قیمت که برای همه جای سؤال دارد، را با تأخیر و پس از اینکه زمان کشت تمام شده، اعلام کرد. در این شرایط کشاورز نمی تواند کاری انجام دهد.

اگر دولت قصد دارد خودکفایی گندم ادامه داشته باشد، چرا با این قیمت‌ و با چنین تأخیری نرخ تضمینی را اعلام کرده است؟ کشاورزان مجبورند روند کشت را ادامه دهند ولی این موضوع در فروش گندم زمان برداشت و کشت سال آینده قطعا تأثیر خواهد گذاشت و در نهایت خودکفایی را با مشکل روبه رو می کند. اگر قرار است بر اساس تورم قیمت‌ها تعیین شود آیا افزایش دو درصدی نرخ تضمینی گندم نسبت به سال گذشته بر اساس نرخ تورم است؟ در حال حاضر که کار از کار گذشته، کشاورزان با این قیمت‌ها نمی دانند هزینه‌های تولید را پوشش دهند که به آن هم نمی‌رسد و یا اینکه معیشت خانواده را پوشش دهند.

با توجه به اینکه کمتر از 8 ماه تا پایان دولت مانده است، به جای اینکه در راستای حمایت از تولید داخل و کشاورزان قدم‌های مثبتی برداشته شود تا آنها را ترغیب به کشت کند، با این وضعیت انگیزه را از کشاورزان گرفته است.گندم به عنوان یک کالای استرانژیک وقتی با این قیمت از سوی دولت از کشاورز خریداری می شود، مشخص نیست تکلیف سایر محصولات چه خواهد شد؟

یکی دیگر از اثرات قیمت پایین نرخ تضمینی رونق بازار واسطه‌گری و دلالی است و کشاورز ناچار خواهد شد محصولش را به بهای اندک به دلالان بفروشد. از همه اینها گذشته، مهمترین رکن اقتصادی کشور که استقلال و عزت  را تضمین می‌کند، رونق کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر است. آیا زمانی که دولت تصمیم به اعلام این قیمت برای نرخ تضمینی گندم کرده است، همه جوانب را سنجیده و اقدام به اعلام آن کرده است؟ نرخ تضمینی 1300 تومان برای گندم به نظر می رسد از نرخ پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی کمتر است ولی قطعا دولت دلایل خود را دارد و با توجه به نظرات مخالفی که در این مورد وجود دارد، باید دولت دلایل خود را ابتدا برای این تأخیر طولانی مدت و سپس برای این قیمت پایین اعلام کند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: