کد خبر: ۸۶۱۸۲
تاریخ انتشار: ۲۳:۵۸ - ۱۹ آبان ۱۳۹۵ - 09 November 2016
خردورزی سیاسی در یک کشور دموکراتیک با همه آلودگی‌های صوتی و ساختار شکنی‌های ولنگار در نهایت در ایستگاه آزادی بیان آرامش پیدا می‌کند.
 خردورزی سیاسی در یک کشور دموکراتیک با همه آلودگی‌های صوتی و ساختار شکنی‌های ولنگار در نهایت در ایستگاه آزادی بیان آرامش پیدا می‌کند.

مهدی مطهرنیا آینده پژوه سیاسی و تحلیلگر بین‌الملل، در سرمقاله ای نوشت: باید بپذیریم که انتخابات در ایالات متحده آمریکا یک آوردگاه معنا‌دار برای امتحان دموکراسی در سطح بین‌المللی است. انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به اندازه‌ای تاثیرگذار است که با وجود تلاش‌ها برای نادیده انگاشتن آن دربسیاری از پایتخت‌های جهان پیامدهای خود را به‌جا می‌گذارد و رهبران بزرگ‌جهان، حتی آنهایی که اساسا جهت‌گیری ضد آمریکایی دارند را در مسیر موضع‌گیری قرار می‌دهد. 

باید بپذیریم که آنچه آمریکا را نگه می‌دارد و توانسته است از یک کشور با سابقه حدود دویست و سی ساله یک امپراتوری بزرگ بسازد که عده‌ای آن را مظهر سلطه می‌دانند و جهت‌گیری‌های امپریالیستی و استعماریش را آوازه خوان بسیاری از حرکت‌های منفی در جهان می‌شمارند از اثر بخشی آن خود را ناگزیر می‌بینند و بر اثر بخشی یک کشور با سابقه دویست و سی ساله و حدود 50 ایالت مستقل در یک وحدت عمل اذعان می‌کند. 

ترامپ ساختارشکنی است که از بطن و متن همین جامعه برخاست، خود در حوزه لیبرال بورژوازی به سرمایه کلان دست یافت، با تکیه بر سرمایه کلان به دست آمده در همین سرزمین سیاسیونی را که وی و طبقه وی را نمایندگی می‌کردند در جهت اخذ رأی و به کرسی نشاندن قدرت خود با ساختار شکنی‌ها وشعارهای عوامفریبانه گوناگونی روبه‌رو ساخت ولی درنهایت این خردورزی سیاسی است که احتمالا در میان دو کاندیدایی که تاکنون در سابقه ریاست‌جمهوری ایالات متحده آمریکا کمترین میزان محبوبیت را داشتند پیروز خواهد بود. آنچه مهم است آن نیست که انتخاب بین بد و بدتر یا خوب و خوب‌تر بود. آنچه مهم است آن است که دموکراسی در کشوری که آزادی را پاس بدارد و اجازه بیان دیدگاه‌ها را به افراد مختلف در جهت نقد خویش بدهد، درنهایت چه ببرد و چه بازنده باشد، برنده است و این اصل اساسی دموکراسی است. 

امروز آمریکایی که در همه ابعاد به عنوان منشأ سلطه و استثمار دیده می‌شود در جهان به خود می‌بالد که توانسته است دموکراسی را در خود شکل و محتوا ببخشد که در آن انتخاب میان خردورزی سیاسی و پوپولیسم در نهایت در ایستگاه خردورزی سامان پیداکند نه در ایستگاه عوامفریبی که بتواند ایجاد نوعی شوک و تردید برای دموکراسی را فراهم سازد. پالس‌های صادره از برخی نظر سنجی‌ها در آمریکا این را نشان می‌دهد که احتمالا هیلاری کلینتون این دیپلمات شناخته شده و کهنه کار خواهد توانست به پیروزی دست یابد هر چند که به نظر می‌رسد آرای الکترال نیز به نفع کلینتون نتیجه انتخابات را به اتمام خواهد رساند.

اما شگفتی‌ساز انتخابات آمریکا تنها چند درصد با پیروزی قاطع در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور فاصله دارد. ترامپ شگفتی‌ساز ساختارشکن است و هیلاری کلینتون از ساختار این کشور سر برآورده است. اما همه‌چیز به نتایج فردای انتخابات آمریکا بستگی دارد.

*منبع:روزنامه آرمان،19آبان 1395
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: