با افزایش ٢٣٩ واحدی شاخص کل در روز گذشته و رسیدن به ارتفاع ٧٩هزار و ٨٧١ واحدی، این نماگر حدود ٢٠٠ واحد رشد از ابتدای هفته جاری را تجربه کرده و اکنون در آستانه یکی از مهمترین انتخابات دنیا قرار گرفته است.
علی نیکوگفتار تحلیلگر بازارهای مالی، در این یادداشت می نویسد: رشد شاخص کل که همراهی شاخص کل هموزن را نیز در کنار خود داشت، بیشتر مرهون گروه فلزات، سنگآهنیها و خودرو بود، بهطوریکه شرکتهای فولاد مبارکه و فولاد خوزستان بههمراه دوقلوهای سنگآهنی و البته ملی مس و ایرانخودرو بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص را داشتند. ارزش معاملات بورس و فرابورس نیز تنها کمی بیش از ٣٠٠میلیارد تومان بود. بازار سرمایه ایران نیز همانند بازارهای جهانی منتظر مشخصشدن رئیسجمهور جدید بزرگترین اقتصاد جهان است.
در میان تحلیلها و گمانهزنیهای مختلف داخلی و خارجی، بهتر است فعالان بازار سرمایه بهدور از هیجان، بینش صحیحی نسبت به تأثیر این انتخابات بر عملکرد بازار داشته باشند. به نظر میرسد باوجود مواضع نسبتا منعطف نماینده دموکرات و صحبتهای سختگیرانه نماینده جمهوریخواه، هر حزبی که به کاخ سفید راه یابد، در چارچوب کلی سیاستهای ایالات متحده عمل خواهد کرد. منطقیتر است اگر تأثیر این عامل را بر بازار سرمایه کشور کوتاهمدت و مقطعی بدانیم و برای ارائه تحلیل از جهتگیری اقتصاد جهانی و داخلی، منتظر برداشتن قدمهای نخست ازسوی سیاستمداران جدید آمریکایی باشیم.
شاید بهعنوان پیشبینی ابتدایی بتوان گفت که بازار بورس تهران رفتار کوتاهمدت و بلندمدت متفاوتی را دراینباره پیش خواهد گرفت، بهطوریکه پیروزی دموکراتها اثر مثبت کوتاهمدت و احتمالا اثر نسبتا منفی بلندمدت-در صورت ادامه روند فعلی ازسوی دموکرات تازه وارد- به همراه خواهد داشت و برعکس در مورد پیروزی جمهوریخواهان. تردیدها و تحلیلهای متفاوت از این رویداد مهم باعث شده فعالان بازار بااحتیاط عمل کرده و معاملات خود را به تأخیر بیندازند. البته دراینمیان افراد ریسکپذیری نیز هستند که با پیشبینی نتیجه انتخابات به زعم خود، دست به خرید یا فروش زده و منتظر سوارشدن بر موج کوتاهمدت پیشرو هستند.
*منبع: روزنامه شرق، 19 آبان 1395