باحضور معاون اول رییس جمهور و مدیر عامل سازمان منطقه آزاد ارس و جمعی از نمایندگان مجلس، فاز نخست یک پالایشگاه خصوصی با هدف تولید سالانه 300 هزار تن قیر در جلفا آغاز شد.
به گزارش ایسنا، مراسم افتتاح این پالایشگاه روز گذشته (دوشنبه) با حضور اکبر ترکان - دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی - و مسئولان صنعت نفت و محلی در سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس برگزار شد.
اکبر ترکان مشاور رییس جمهور در این مراسم گفت: این توقع از سوی مقامات دولت و کشور از مناطق آزاد اشتباه است که بخواهند الگوهای سرزمین اصلی را در این مناطق پیاده کنند، چون این بخش ها ویژگی ها ی خاص خود را دارند طرح های توسعه ای و اقتصادی خود را میطلبند.
ترکان با بیان اینکه قرار است ایران براساس نقشه راهی بنام سند چشمانداز و افق 1404 ساخته شود و این در حالیست که اکنون کمتر از 10 سال برای رسیدن به این هدف فرصت دراختیارما مانده است گفت: بر این پایه یکی از روش هایی که میتواند ما را به این هدف برساند این است که اهداف در قطعه کوچکی از جغرافیا آزموده شده و بعد در سرزمین اصلی به اجرا درآید.
مشاور رییس جمهور افزود: نتایج چنین آزمایش هایی بعدتر میتواند درسطح کشور به کار گرفته شود و در واقع این مناطق جغرافیایی هستند که میتوانند ما را به هدفگذاری افق 1404 نائل گردانند.
او تاکید کرد: مقامات کشور نباید این را از ما بخواهند که همان اقداماتی که در کشور انجام میشود در مناطق آزاد نیز اجرایی شود در اینصورت تنها مرتکب تکرار وقایع و اقدامات وزارتخانهها در این دو بستر متفاوت خواهیم بود و حرکت ما به سوی افق چشمانداز دچار اختلال خواهد شد.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد اظهار داشت: اکنون دستگاههای دولتی بزرگ برای اقتصاد کشور مضرند، مزاحم اقتصاد کشورند؛ به گونه ای که هزینه های فراوانی را برای کشور ایجاد میکنند.
گفتنی است در این مراسم همچنین عبدالرسول میرزایی - مدیر عامل پالایشگاه رهام - نیز اظهار داشت: از این پس فرآورده های تولیدی پالایشگاه رهام امکان صادرات به ترکیه و کشورهای منطقه قفقاز از جمله ارمنستان و گرجستان را دارد.
وی افزود: فاز نخست این پالایشگاه با هزینه 15 میلیون دلار و بدون استفاده از منابع بانکی ساخته شده است.
میرزایی اضافه کرد: مجوز فاز نخست این پالایشگاه، اسفندماه 1392 صادر و عملیات اجرایی نیز از مهرماه پارسال آغاز شد.
وی با بیان اینکه در کشورهای منطقه بازار مطلوبی برای محصولات تولیدی این پالایشگاه وجود دارد، افزود: فاز 2 این پالایشگاه نیز با ظرفیت پالایش روزانه 50 هزار بشکه نفت در این منطقه ساخته خواهد شد.
میرزایی به توافق انجام شده برای تامین خوراک پالایشگاه با وزارت نفت اشاره کرد و گفت: برای ساخت فاز 2 به 450 میلیون دلاری سرمایه گذاری نیاز است. در صورت قطعی شدن وضعیت تامین خوراک تا یک ماه آینده، فاز 2 در مدت سه سال ساخته خواهد شد.
وی همچنین از مشارکت شرکت های کانادایی و نروژی برای ورود فناوری های جدید و ازدیاد برداشت از مخازن نفتی خبر داد و گفت: طرح های ازدیاد برداشت از هدفگذاری های ویژه است و بر این اساس سه نوع فناوری پیشرفته ازدیاد برداشت از چاه ها و مخازن نفتی داخل کشور شده که نقش به سزایی در افزایش تولید داشته است.
میرزایی ادامه داد : درحال حاضرتکنولوژی های ازدیاد برداشت شرکت استات اویل نروژ در میدان های مشترک به کار برده می شود.
این فعال صنعت نفت افزود: فناوری شکاف هیدرولیک که در طرح های ازدیاد برداشت کاربرد دارد و در اختیار شرکتی کانادایی بود، در کشور به کار گرفته شده است. همچنین قرار است پایانه هاو مخازن صادراتی نفت و فرآوردههای نفتی نیز با هدف پیوستن به کریدور شمال به جنوب احداث شود. کشور ما هدفگذاری کرده است که از طریق این کریدور به گرجستان و دریای سیاه اتصال پیدا کند.