وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: نباید تصور کنیم که اگر توافق صورت گرفته، باید کل مسایل کشور نیز حل شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمدرضا نعمتزاده در نشست خبری اظهار داشت: توافق برجام به صورت جدی صورت گرفته اما مسائل مربوط به اثرات آن، موضوع دیگری است؛گاها عنوان می شود چند ماه از امضای برجام گذشته، اما اتفاقی نیفتاده، اما باید قبول کنیم که 10 سال نظام بانکی ما ارتباطش با دنیا قطع بوده است. الان بانکهای ما باید با بانکهای دنیا تفاهم کنند و ارتباط برقرار کنند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: خروج خارجی ها از یکی از رشتههای خودروسازی به ما خسارت وارد کرد ولی آنها قبول کردند که خسارت را به ما پرداخت کنند.بنابراین مدتی طول می کشد که این اختلافات برطرف شود.
نعمتزاده عنوان کرد: ما معتقدیم توافق 1+5 از سوی طرفین جدی تلقی شده، اما اثرات آن یک بحث دیگر است. اگر دو شرکت با یکدیگر اختلاف پیدا کردند، باید حل شود. نباید تصور کنیم که اگر توافق صورت گرفته، باید کل مسایل کشور نیز حل شود.
وی متذکر شد:خوشبختانه امروز صنایع کشور از جهت مذاکره و حل و فصل مسایل خود مشکلی ندارند و بعضی از قطعاتی که به دلیل تحریم که توقیف شده بود، آزاد شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: ما باید سعی کنیم که ارتباطات بانکیمان تقویت شود تا فعالیتهای اقتصادی را ادامه دهیم.
علاقه مندان سرمایه گذاری در ایران
نعمتزاده گفت: طی سه سال گذشته حدود 3.6 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی توسط شورای عالی سرمایهگذاری خارجی به تصویب رسیده است؛ در بخش صنعت، معدن و تجارت جذب 1.5 میلیارد دلار سرمایه خارجی فقط مربوط به 6 ماه اخیر است. ما تقریبا هر هفته مصوبات جدیدی داریم که حاکی از علاقهمندی سرمایهگذاران خارجی است.
وی افزود: این موضوع نشان میدهد که سرمایهگذاران خارجی نسبت به بازار و اقتصاد ایران اطمینان پیدا کرده است.
وزیر صنعت،معدن و تجارت با اشاره به رشد بخش صنعت،اظهار داشت: ما وضعیت صنعت را تحلیل و بررسی کردیم. خیلی از کارخانههایی که الان متوقف هستند،از 10 سال قبل متوقف بوده، اگر صنعتی تکنولوژی خود را به روز نکند، محکوم به فنا است.
نعمتزاده با اشاره به توقف تولید ارج، تصریح کرد: متاسفانه به دلیل جابهجایی مالکان که عمدتا وابسته به بخش های غیرخصوصی بود، آنها سرمایهگذاری نکردند و تبعا لوازمی که تولید میکردند، از بازار خارج شد.
وی اضافه کرد: اگر ایرانخودرو با همان پیکان میماند، تعطیل میشد. اما روی محصولات جدید کار کرد. البته باید بهتر از این عمل کند، اما بههرحال سیستم خود را تغییر داد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ما در سه سال گذشته سرمایهگذاری زیادی در بخش صنعت داشتیم. نزدیک به 5 میلیارد دلار یا حواله ارزی یا LC داده شده است. از صندوق توسعه ملی کمک گرفته شد. مدتها بود که سرمایهگذاری در بخش صنعت متوقف شده بود یا کافی نبود.
نعمتزاده ادامه داد: بنابراین باید میزان این گستردگی را درک کنیم و دیگران وقت وبا همت بیشتر و مطلوب تری این بخش را توسعه دهیم .
به گفته وی، بیش از 34 تا 35درصد از اشتغال فعال کشور در بخش صنعت، معدن و تجارت است و حدود یک سوم تولید ناخالص ملی در این بخش خلاصه می شود.
رشد مثبت صنعت
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، رشد منفی 10 درصدی در سال 91در بخش صنعت به رشد 5.6درصدی رسید اما در سال گذشته این رشد صفر بود، چرا که فشارهای وارده از سوی رکود و نرخ تورم عاملی بر این مساله شد.
نعمت زاده افزود: 36طرح کلان را مدنظر قرار داده ایم که بخشی از آن در هفته دولت افتتاح می شود و بخش دیگر آن تا پایان سال افتتاح خواهد شد.
وی افزود: کاهش تورم یکی از نکات بسیار مهم اقتصادی دولت بوده است اما سرعت کاهش تورم، رکود را نمیتواند حل کند. البته در تلاش هستیم مشکل رکود را حل کنیم. امسال طبق آخرین گزارش مرکز آمار، رشد کل گروه صنعت 4.2 درصد گزارش شده و پیشبینی میکنیم این نرخ رشد در ماههای آینده افزایش یابد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره وضعیت صادرات و طرح های رونق تولید، اظهار داشت: از ابتدای امسال ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برنامهریزی کرد که حداقل 7500 واحد کوچک و متوسط که با مشکل نقدینگی مواجه است، بتوانند تسهیلات دریافت کنند. طبق آخرین آمار، حدود 3 هزار واحد کوچک و متوسط بخش اول تسهیلات خود را از بانک دریافت کرده اند.
نعمتزاده با اشاره به اینکه در سالجاری بیش از 4 هزار طرح نیمهتمام صنعتی و معدنی تکمیل و راهاندازی شود، عنوان کرد: همانطور که میدانید، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی 12 طرح ملی را تعریف کرده که وزارت صنعت،معدن و تجارت متولی یکی از این طرحهاست که مربوط به اقتصاد دانشبنیان است. در بقیه موارد هم ما عضو هستیم و مسوولیتهای مختلف مثل افزایش تولید را برعهده گرفته ایم.
محصولات جدید خودروسازان در راه است
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره مذاکرات خودروسازان با شرکت های خارجی اظهار داشت: یک قرارداد ایرانخودرو با یک شرکت فرانسوی بسته و یک قرارداد هم سایپا با یک شرکت فرانسوی منعقد کرده است؛ چند مذاکره با شرکتهای آلمانی در خصوص خودروهای سبک و سنگین در دستور کار داریم. همزمان با شرکت کرهای در حال مذاکره هستیم. من یقین دارم تا پایان امسال چند قرارداد سرمایهگذاری در زمینه خودرو خواهیم داشت.
نعمتزاده گفت: ما تاکید داریم 30 درصد از محصولات باید صادر شود و برای آن ضمانت میگذاریم.بر این اساس، من فکر میکنم با سرعتی که داریم جلو میرویم انشاءاله تا پایان امسال حداقل از دو شرکت محصول جدید خواهیم داشت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره تسهیلات 16 هزار میلیارد تومانی نیز اظهار داشت: این دو بحث جداگانه است؛ یکی فعال کردن واحدهایی است که قبلا به مرحله تولید و بهرهبرداری رسیده بود و دیگری هم 4 هزار و 500 واحدی است که مربوط به طرحهای جدید است.
نعمتزاده تصریح کرد: از 16 هزار میلیارد تومان، تاکنون 3 هزار و 200 میلیارد تومان پرداخت شده است.
وی درباره موانع اقتصادی پیش روی ایران برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی عنوان کرد: از زمانی که سازمان تجارت جهانی حدود 21 سال، پیش شروع به کار کرد، هر سال مقررات سختتر شده است. یکی از مقررات این است که باید تعرفهها تعدیل شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: کار مذاکره سختتر شده است، باید با کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه مذاکره کنیم و مذاکرات طول خواهد کشید.ضمن اینکه باید تعدیلهایی در مقررات ما نیز صورت بگیرد؛ مثل تعرفهها یا موانع غیرتعرفهای. باید ورود و خروج کالا آزاد شود.
نعمتزاده با بیان اینکه باید برخی از مقررات تجاری کشور اصلاح شود، گفت: ما هنوز در کالای کشاورزی قوانین خاص داریم که وزیر کشاورزی میتواند کالایی را محدود کند. خوشبختانه ما پیشنهادات خود را تهیه کرده ا یم و آماده است که در اختیار دبیرخانه WTO قرار بگیرد.
از ترکان گله ندارم
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره سخنان اخیر اکبر ترکان، دبیر شورای عالی مناطق آزاد نیز اظهار داشت: برادر خوب ما بالاخره یک حرفهایی زده و خودش باید جوابگو باشد. ما از ایشان گله و شکایت نداریم. من فکر میکنم شما به عنوان خبرنگار اینقدر از ایشان سوال کردید که ایشان را عصبانی کردید و از کوره در رفت.
نعمتزاده تصریح کرد: به طور قطع ایشان سوء نظری ندارند و آقای ترکان مسوول مناطق آزاد هستند و کار کارشناسی کردند.
وی عنوان کرد: اینکه از ابزار مناطق آزاد میتوان برای رونق اقتصاد و صادرات بیانجامد، مساله مهمی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: اولین منطقه ویژه اقتصادی که سیرجان است، امضای من پای آن قرار دارد. در اولین برنامه 5 ساله ، زمانی که من وزیر بودم و آقای آلاسحاق هم وزیر بازرگانی بود، ما در قالب ماده 19 و 21 مناطق ویژه و مناطق آزاد را پیشنهاد کردیم.
نعمتزاده گفت: بر این اساس، ما از حامیان مناطق آزاد هستیم. اما اینکه فروشگاه بزنیم و برویم از خارج جنس بیاوریم و در آنجا بفروشیم، من مخالف هستم.
مهمترین دستاوردهای معادن
نعمتزاده با اشاره مهمترین دستاورد معدن و صنایع معدنی دولت اظهار داشت: در ابتدای انقلاب تصور این بود که چون معادن اموال عمومی است، باید بخش دولتی آنها را مدیریت کند.درنتیجه چند سالی را اینگونه از دست دادیم. در خصوص بهرهبرداری بعدا گفتیم مردم بیایند بهره برداری کنند، اما عملا در اختیار دولت ماند. درحالی که دولت نه توان کارشناسی و نه توان اداره مادن را داشت.
نعمتزاده تصریح کرد: در آغاز دولت یازدهم چند کار اساسی انجام دادیم ؛یکی اینکه اکتشاف را آزاد کنیم و در اختیار مردم بگذاریم . امروز مطالعات اکتشافی توسط بخش خصوصی انجام میشود و ما امیدواریم رشد اکتشاف و بهره برداری از معادن کشور در آینده خوب باشد، اما لازمهاش فعالیتهای معدنی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره کیفیت خودروهای داخلی و اینکه 70 درصد خودروهای داخلی بیکیفیت هستند، اظهار داشت: گاها میگویند یک خودرو کیفی نیست و یک خودرو کیفی است. بحث قیمت در کیفیت خیلی مهم است.
وی افزود: عوامل سنجش خودروها قبلا یکسان بود، اما در حال حاضر این عوامل را براساس استانداردهای روز بینالمللی تغییر داده ایم و در قالب ستاره ارایه می شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت به نرخ ارز اشاره کرد وگفت: نرخ ارز جزو وظایف بانک مرکزی است، اما براساس آنچه که در دولت بحث شده، باید به سمت تکنرخی کردن ارز برویم.
نعمتزاده تصریح کرد: این تصمیم در راستای حمایت از تولید داخلی و تنظیم بازار است و جزو سیاستهایی است که بانک مرکزی مسوولیت آن را برعهده دارد.که بانک مرکزی هم قول داده تا پایان امسال به ارز تکنرخی برسیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره انتخابات ریاست اتاق بازرگانی اظهار داشت: ما خیلی دلمان میخواست در خدمت آقای جلالپور باشیم، اما پزشکان تاکید کردند کارهای پرتنش را کنار بگذارد.
نعمتزاده تصریح کرد: در حال حاضر دو نایب رییس اتاق بازرگانی را اداره میکنند و به زودی انتخابات برگزار میشود.
وی عنوان کرد: ما همچون گذشته که در انتخابات دخالت نداشتیم، الان هم هیچ تمایلی نداریم که از نمایندگان دولتی در انتخابات باشند.