هزینه یک هفته ای کودتای نافرجام بر بورس استانبول، به 78 میلیارد لیرترک معادل تقریبی 23 میلیارد دلار رسید.
به گزارش ایرنا، ارزش بازاری شرکت های بورس استانبول که در شب کودتای 15 جولای یکی از مراکز هدف شورشیان نظامی منسوب به گروه تروریستی فتح الله گولن بود و با مداخله نیروهای مردمی و پلیس، در اولین ساعات شورش آزاد شد، برابر 634 میلیارد لیرترک بود که در جمعه پیش 22 جولای به 556 میلیارد لیرترک افت کرد.
بنابراین ذوب یک هفته ای ارزش بازاری شرکت های بورس استانبول به بیش از 78 میلیارد لیرترک رسید که برابر قریب به 50 میلیارد لیر آن مربوط به افت ارزش سهام 20 شرکت بزرگ بازار بورس استانبول بوده است.
بورس استانبول در پنج روز کاری هفته گذشته شدیدترین واکنش را به کودتای نافرجام ترکیه داده ولی بی وقفه به فعالیت خود ادامه داد.
بیشترین افت در بین شرکتهای بورس استانبول در ارزش بازاری آک بانک متعلق به گروه بزرگ صنعتی، تجاری و مالی سابانجی مشاهده شد. ارزش بازاری این بانک در روز 18 جولای برابر 35 میلیارد و 680 میلیارد لیرترک بود که در یک هفته با پنج میلیارد و 920 میلیون دلار افت به 29 میلیارد و 760 میلیون لیرترک رسید.
در آخرین ساعت کاری روز جمعه گذشته، ارزش بازای قوچ هلدینگ که بزرگترین گروه صنعتی، تجاری و مالی ترکیه به شمار می رود پنج میلیارد و 908 میلیون لیرترک و ارزش بازاری گارانتی بانک متعلق به گروه بزرگ دوغوش نیز پنج میلیارد و 670 میلیون لیر ترک نسبت به شب کودتای 15 جولای، کاهش یافت.
در این دوره ارزش بازاری بانک بزرگ یاپی و کردی 3.6 میلیارد لیرترک، سابانجی هلدینگ 3.591 میلیارد لیرترک، ایش بانک 3.374 میلیارد لیرترک، ترک تله کوم 2.520 میلیارد لیرترک شد.
در همین دوره تنها بانکی که با افت ارزش روبرو نشد، فینانس بانک بود. ارزش بازاری این 14 میلیارد و 400 میلیون لیرترک بود که در یک هفته پس از کودتای نافرجام، تغییری نداشت.
سازمان بازار سرمایه ترکیه به دنبال افت ارزش سهام در این بورس به شرکت ها اجازه داده است سهام خود را در یک هفته گذشته توسط برخی از فعالان بورس استانبول فروخته شده بتوانند از بازار جمع آوری کنند.
این به شرکت ها امکان می دهد سهام خود را با قیمت پائین خریداری کنند. این در حالی است که در شرایط معمولی خرید کلی سهام عرضه شده به بازار توسط شرکت عرضه کننده ممنوع می باشد.
به رغم این افت ناظران آگاه در آنکارا با اشاره به نقش نمادین بورس استانبول در اقتصاد ترکیه و گسترده نبودن نمایندگی بورس استانبول در اقتصاد این کشور به لحاظ حضور حدود 300 شرکت ترکیه ای مهم در این بازار و اینکه بیش از 70 – 60 درصد اقتصاد ترکیه را موسسات صنعتی کوچک و متوسط تشکیل می دهند، معتقدند نوسانات در بازار پول و سرمایه ترکیه ناشی از کودتای نافرجام در حدی نبود که تزلزلی جدی در اقتصاد این کشور ایجاد کند.