سایت خبری تحلیلی تدبیر 24 در مطلبی با اشاره به قرار داشتن در آستانه آغاز به کار مجلس دهم در خصوص ریاست این دوره از مجلس آورده است : آقایان عارف و لاریجانی از ویژگیهای منحصربه فردی برخوردار هستند و به سبب مسئولیت هایی که تاکنون داشتهاند به مسائل کشور اشراف کامل دارند.
این مطلب به قلم موید حسینی صدر می افزاید : این دو درباره مسائل کلان کشور از جمله برجام، مسائل دفاعی و سیاستهای کلان و حمایت از ارکان و جایگاههای کشور اتفاق نظر دارند. از سوی دیگر جهتگیری آنها همسو و هماهنگ با دولت یازدهم است که از اهمیت زیادی برخوردار است.
بنابراین درمقابل افراد دارای دیدگاه و مشی تندرو و دلواپسانه قرار میگیرند که عملکرد آنها در طی سالهای اخیر بخشهایی از کشور را با مخاطرات جدی مواجه کرده است. اشتراک نظر بین این دو شخصیت نباید جایگزین بزرگنماییها و تکیه بر اختلاف نظرهای جزئی شود.
از سوی دیگر کشور به کمک و مشارکت آنان نیاز جدی دارد و همچنین مجلس از ظرفیت لازم برای استفاده از تواناییهای عارف و لاریجانی برخوردار است. باید پذیرفت اگر رقابت در موضوع ریاست مجلس به تقابل کشیده شود، این امر فرصت طلایی برای گروههای تندرو فراهم میسازد و آنها را تقویت میکند که نتیجه آن تضعیف جبهه اعتدال، عقلانیت و تدبیر است. باید دانست که نفع گروههای تندرو در ایجاد و تقویت اختلاف میان دو گزینه مطرح برای ریاست است و افراد دوراندیش و دلسوز معتقدند باید با تشریک مساعی و مساعدت مسائل را حل کرد و با توسعه فکری به مسائل نگریست و تحمل اختلاف نظر را در خود ایجاد کرد که این دیدگاه، ترجیح میدهد درباره ریاست مجلس میان دکتر عارف و آقای لاریجانی رویارویی شکل نگیرد. خاستگاه آقای لاریجانی اصولگرایان معتدل است و دکتر عارف نیز در خاستگاه اصلاحطلبی معتدل تعریف میشود بنابراین یک همپوشانی فکری بین این دو وجود دارد.
در این شرایط گذشت و ایثار لازم و ضروری است که بزرگان در یک فضای گفتوگو، رویکرد اندیشمندانه و تحلیل مبتنی بر واقعیت درباره ریاست، نایبرئیسی و ترکیب هیات رئیسه خانه ملت و رئیس مرکز پژوهشها داشته باشند و درباره آنها به تصمیم واحد برسند تا بتوان از تمامی ظرفیت این نهاد قانونگذاری به نحو شایسته استفاده کرد.
باتوجه به آراء شهرهای بزرگ، انتظار افکار عمومی چنین است که مقام ریاست به آقای عارف واگذار شود و از سوی دیگر لاریجانی با حمایت فراکسیون فراگیر و قوی که دارای تاثیرگذاری بالایی است برای کرسی ریاست گزینه مطلوبی قلمداد میشود. بهترین حالت این است که میان طرفین هم افزایی صورت گیرد و توافق نهایی ایجاد شود و به جای آنکه دو مولفه قوی و هم وزن مقابل یکدیگر باشند، بهتر آن است که این دو گزینه با یگدیگر جمع شوند و همسو باهم قرار گیرند که نتیجه آن، افزایش دستاوردها و عملکرد مثبت خانه ملت است.
البته بین گروههای سیاسی درباره ریاست مجلس اختلاف وجود دارد که این رویکرد درمتن جامعه منطقی و قبل قبول نیست. مطالبات ملت این است که اهتمام مجلس در راستای کاهش نرخ بیکاری، افزایش اشتغال، کاهش فاصله طبقاتی و خروج طرحهای عمرانی از رکود، اصلاح سیستم بانکی و غیره باشد. زمانی که دو نیروی قوی و حائز شرایط برای مقام ریاست وجود دارد این امر میتواند افزایشدهنده ظرفیت این نهاد باشد و نباید با عملکرد اشتباه این امتیاز را به موضوع بازدارنده تبدیل نمود و به جای آنکه تقویتکننده جایگاه مجلس باشد این نهاد قانونگذاری را تضعیف کند.
منبع : سایت خبری تحلیلی تدبیر 24