کد خبر: ۶۶۰۱۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۲ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۴ - 13 March 2016
بعد از آن که رای عراق به بیانیه ضد ایرانی عربستان در نشست اتحادیه عرب با انتقادهای جدی از سوی ایران و گروه‌های منطقه‌یی و شخصیت‌های مختلف سیاسی مواجه شد، این بار در نشستی دیگر عراق هوشمندانه با بیانیه این اتحادیه مبنی بر قرار دادن حزب‌الله لبنان در فهرست تروریست‌ها به طور کامل مخالفت کرد.

بعد از آن که رای عراق به بیانیه ضد ایرانی عربستان در نشست اتحادیه عرب با انتقادهای جدی از سوی ایران و گروه‌های منطقه‌یی و شخصیت‌های مختلف سیاسی مواجه شد، این بار در نشستی دیگر عراق هوشمندانه با بیانیه این اتحادیه مبنی بر قرار دادن حزب‌الله لبنان در فهرست تروریست‌ها به طور کامل مخالفت کرد.

 اتحادیه عرب در سایه فشار‌های عربستان و با وجود مخالفت عراق، الجزایر و لبنان، نام حزب‌الله لبنان را در فهرست "تروریستی" خود قرار داد.

این نشست که در سطح وزیران خارجه اتحادیه عرب در مقر این اتحادیه در قاهره برگزار شد و به تنش و درگیری لفظی بین وزیران خارجه برخی کشورها منجر شد.

اقدام اتحادیه عرب درباره حزب‌الله لبنان بعد از گذشت یک هفته از اقدام مشابه شورای همکاری خلیج فارس و با فشار و لابی کشورهای عضو این شورا به ویژه عربستان صورت گرفت. در این نشست اختلافات میان عربستان و عراق بالا گرفت و گفته می‌شود درگیری‌های لفظی بین نمایندگان دیپلماتیک دو کشور به وجود آمده است.

گفته شده است که هیات عربستانی نشست شورای اتحادیه عرب را به نشانه اعتراض به سخنان ابراهیم الجعفری، وزیر خارجه عراق در دفاع از نیروهای مردمی کشورش و حزب الله لبنان ترک کردند.

وزیر خارجه عراق در سخنان خود در نشست مذکور با دفاع تمام قد از نیروهای بسیج مردمی عراق موسوم به "حشد شعبی" و "حزب‌الله" لبنان آن‌ها را محافظان کرامت و عزت اعراب خواند و گفت، کسانی که آن‌ها را متهم می‌کنند خود تروریست هستند.

اتحادیه عرب 20 دی‌ماه در پایان نشست فوری خود برای بررسی تنش ایجاد شده در روابط میان ایران و عربستان یک بیانیه صادر و در آن تعرض به سفارت ریاض در تهران را محکوم کرد.

عربستان سعودی پس از آن‌که تجمع معترضان ایرانی مقابل سفارت ریاض در تهران به بروز خساراتی به ساختمان این سفارت‌خانه منجر شد، روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد. معترضان ایرانی در انتقاد به اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان دست به تجمع زده بودند.

در میان کشورهای عضو اتخادیه عرب لبنان تنها کشوری بود که به طور کامل به این بیانیه رای نداد اما عراق که از کشورهای هم‌سو و متحد با ایران است به بیانیه ضد ایرانی اتحادیه عرب رای مثبت داد. هر چند که با بخش‌هایی از این بیانیه درباره‌ ماجرای تعرض به سفارت عربستان در ایران مخالفت داشت.

رای عراق به بیانیه ضد ایرانی به مزاق ایرانی‌ها خوش نیامد و رسانه‌های ایرانی این اقدام را به شدت منعکس کردند، هر چند مقامات رسمی به احترام همسایه خود سکوت کردند.

بر اساس تحلیل برخی کارشناسان و رسانه‌های عراقی دلیل رای عراق به بیانیه پیشنهادی عربستان در محکومیت ایران این بوده است که عربستان به بغداد قول داده بود که اگر حکومت عراق درباره محکومیت ایران در اتحادیه عرب با موضع ریاض هماهنگ شود در قبال آن عربستان به مساله حضور نظامیان ترکیه در شمال عراق وارد عمل شده و مساله را در این رابطه به نتیجه دلخواه بغداد خواهد رساند.

این کارشناسان با اشاره به مخالفت عراق با تروریست خواندن حزب‌الله آن را حمایت از نیروهای مردمی و بسیج مردمی "حشد الشعبی" در عراق می‌دانند که در سال 2015 بیش‌ترین نقش را در دفاع از شهرهای مختلف عراق در مقابل داعش و عقب راندن تروریست‌ها داشتند. نیروهای مردمی حشد الشعبی موفق‌تر از نیروهای ارتش و دفاعی با آموزش و هدایت نظامی نیروهای مستشاری ایران تشکیل شد.

عراق بیش از یک سال است که به طور گسترده و تمام عیار با حضور نیروهای تروریستی داعش در بخش‌هایی از سرزمینش تحت تاثیر بحران سوریه مواجه است و اگر کمک‌های مستشاری و آموزشی و نظامی ایران نبود بدون شک امروز بسیاری از بخش‌های این کشور در اشغال داعش بود.

این کارشناسان معتقدند که بدون شک عراق از ناراحتی تهران به خاطر رای مثبت بغداد به بیانیه ضد ایرانی عربستان در نشست فوری اتحادیه عرب در محکومیت حمله به سفارت این کشور مطلع است و این رای را در راستای جبران مافات ارزیابی می‌کنند.

ابراهیم الجعفری، وزیر خارجه عراق درباره رای کشورش در حمایت از حزب الله لبنان گفته است: این تنها تعدی به بسیج مردمی در عراق نیست بلکه تعدی به مفهوم مقاومت است که تمام کشورهای جهان و همه انقلاب‌ها آن را دنبال کرده‌اند. جنبش‌های مقاومت همواره واکنش طبیعی به هرگونه اشغالگری و دیکتاتوری بوده و خواهند بود. فرق است میان گروه‌های مقاومت که به خاطر مردم مبارزه می‌کنند و گروه‌هایی مانند داعش که دچار جنون شده‌اند و مرتکب جنایات می‌شوند.

آن چه مسلم است با وجود خروج آمریکایی‌ها از عراق و تجربه حکومت‌داری در یک دهه گذشته، این کشور هم‌چنان در بسیاری از عرصه‌ها به ویژه در عرصه سیاست خارجی متاثر از تحولات منطقه و بین‌الملل و مسایل پیچیده قومی و مذهبی داخلی خود و نیز کشورهای بزرگ فرامنطقه‌یی است. از این رو نمی‌توانیم گفت عراق در موافقت با بیانیه علیه ایران در موضوع حمله به سفارت عربستان و در حمایت از جبهه مقامت لبنان (حزب‌الله) مستقل عمل کرده است./ایسنا
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: