کد خبر: ۶۵۴۶۰
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۲ - ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ - 07 March 2016
چند روزی از خبر کشف میوه های قاچاق در میدان تره بار تهران می گذرد. نه آن قدر که بر اساس زمان بندی معمول طرح و پیگیری تخلفات، کار به صدور حکم رسیده باشد، اما مسئولین پا فراتر از انتظار افکار عمومی گذاشته اند.
 روزنامه ابتکار در صفحه بازار و سرمایه نوشت: چند روزی از خبر کشف میوه های قاچاق در میدان تره بار تهران می گذرد. نه آن قدر که بر اساس زمان بندی معمول طرح و پیگیری تخلفات، کار به صدور حکم رسیده باشد، اما مسئولین پا فراتر از انتظار افکار عمومی گذاشته اند.

در این گزارش که در شماره دوشنبه 17 اسفند 1394 خورشیدی به قلم سجاد خلیلیان انتشار یافته است، می خوانیم: امروز خبر قطعی شدن امحای میوه های قاچاق کشف شده اعلام شد. با مروری بر ماجرای میوه های ممنوعه، به بررسی لزوم یا عدم لزوم امحای این میوه ها می پردازیم. 

با وجود تاکید مسئولان دستگاه های مختلف کشور مبنی بر ممنوعیت واردات میوه و درحالی که حضور محصولات ممنوعه خارجی در بازار رو به کاهش می رفت، خبر توزیع گسترده و شبانه میوه های خارجی در تهران همه را شوکه کرد. عرضه میوه های تابستانه از جمله گیلاس، انواع آلو، انواع زردآلو، انواع هلو، شلیل و انگور در حجمی گسترده مانند پتکی بود که بر سر تولید و تولیدکنندگان فرود آمد. 

در همین حال، این اتفاق که حدود 20 روز پیش رخ داد، شوک بزرگی برای تولیدکنندگانی بود که محصول شان روی دست شان مانده است و نمی دانند با آن چه کار کنند. 

قبل از اینکه ماجرای فوق رخ دهد، بیشتر مسئولان و کارشناسان این واردات را قاچاق می دانستند اما واردات میوه های تابستانی رنگ و لعاب دار در بسته بندی های شکیل و از راه های دور باعث شد پرده های زیادی کنار برود و حقایق بسیاری روشن شود، هر چند که هنوز چهره فرد یا افرادی که پشت این پرده ها پنهان شده بودند، مشخص نبود.

**واردات میوه با رابطه بازی انجام شده است
در همین زمینه رئیس اتحادیه باغداران کشور با بیان اینکه عده ای می خواهند اسم این کار را قاچاق بگذارند،تصریح کرده بود: مگر ممکن است این حجم گسترده واردات به شکل قاچاق انجام شده باشد؟ این میوه ها هزاران کیلومتر راه را طی کرده اند.

مجتبی شادلو ادامه داد: این محصولات از طریق سیستم ترانزیت و جاده های اصلی آمده اند، چون میوه هایی نیستند که بتوانند با خر و قاطر از کوه ها و مناطق صعب العبور وارد شوند. به عنوان مثال، وقتی گیلاس از دماوند به تهران می رسد، کیفیت آن کلی تفاوت می کند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا اعتقاد دارید این واردات قانونی انجام شده است؟ گفت: این میزان گسترده واردات با رابطه بازی و دلال صفتی انجام شده است.

**میوه های ممنوعه سازمان یافته وارد می شوند
محمود حجتی، وزیر جهادکشاورزی هم در این زمینه اعلام کرد: شنیده می شود عده ای به شکل سازمان یافته و درکانتینرها میوه های ممنوعه خارجی را وارد می کنند. از دست من چه کاری ساخته است؛ من ماموری ندارم که با آنها مقابله کنم.

وی با اشاره به اینکه گاهی واردات به صورت پیله وری و محلی انجام می شود، گفت: در این زمینه خیلی نباید خرده گرفت، ضمن اینکه کسی هم نمی تواند کار چندانی انجام دهد اما در مواردی که مسئله سازمان یافته است، مثلا کسانی که میوه ها را می آورند و در میدان مرکزی توزیع می کنند، دستگاه های مربوطه باید حتما این مسئله را پیگیری کنند، ضمن اینکه وزارت جهادکشاورزی در این زمینه با آنان همکاری خواهد کرد.

**میوه های ممنوعه از کجا و چگونه توزیع می شوند؟
میوه های قاچاق با تریلی به حاشیه تهران آمده و به سردخانه های واقع در باغ ها می رود و از آنجا با وانت هایی که روی بار میوه های مجاز گذاشته شده و زیر آنها میوه های قاچاق است، به میادین می رود.

حسین مهاجران رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار، اظهار کرد: میوه های لیمو ترش پاکستان، انگور شیلی، گلابی و سیر چینی، پرتقال مصری، پاملو، شلیل، شاه بلوط، آلوی و کدو حلوایی ترکیه به صورت قاچاق و آناناس، نارگیل، انبه، موز و زنجبیل نیز به صورت قانونی به کشور وارد می شود.

وی همچنین اظهار کرد: فروشنده و خریدار در میادین مرکزی میوه همدیگر را پیدا می کنند و در نهایت میوه های قاچاق در مغازه های سطح شهر رویت می شود.
مقام مسئول بخش خرده فروشی میوه و تره بار گفت: «قانون در این زمینه می گوید که میوه های قاچاق زیر یک میلیون تومان را تنها ضبط کنید و برای آنها پرونده تشکیل ندهید. به این دلیل، افرادی که میوه قاچاق حمل می کنند هیچ وقت میوه را بیشتر از یک میلیون تومان به میادین نمی آورند.

وی یادآورشد: در حال حاضر این باب برای کسی که بخواهد میوه را قاچاق کند، باز است و در صورتی که این متخلفان از 10 بار خود 2 بارشان ضبط شود نیز، باز قاچاق میوه برای آنها به صرفه است. زیرا میزان سود آوری آنها از فروش میوه قاچاق بالا است و سود چند برابری از فروش به دست می آورند. 

این مقام مسئول گفت: وقتی که از فردی میوه قاچاق گرفته می شود این علامت آن است که وی بازهم از این میوه ها دارد. بازرسی مرتب از این میوه های قاچاق را کشف می کند اما به مقصد اصلی آن آسیب نمی رسد. 
وی ادامه داد: این میوه های قاچاق از هرکجا که به کشور وارد می شود، با تریلی می آیند. حال این تریلی به چه شکلی از مرز عبور می کند، آنهایی که مسئولیت دارند باید دنبال کنند.

**مقایسه قیمت میوه های داخلی و خارجی
هر کیلوگرم پرتقال مصری 7 هزار تومان، لیمو ترش پاکستان 10 هزار تومان، شاه بلوط ترکیه 16 هزار تومان، انگور شیلی 22 هزار تومان، کدو حلوایی ترکیه، پاملو، سیر و گلابی چینی 10 هزار تومان و آواکادوی ترکیه دانه ای 10 هزار تومان است. در حالی این محصولات وارد کشور می شود که وضعیت تولید پرتقال داخلی مناسب است و نیازی به واردات نداریم همچنین ما خود سیر، لیمو ترش، گلابی و کدو حلوایی داریم. 

قیمت پرتقال مصری در حالی 7 هزار تومان است که پرتقال تامسون ما 2 تا 3 هزار تومان، پرتقال رسمی شمال هزار و 500 تا 2 هزار و 500 تومان، پرتقال خونی هزار و 500 تا 3 هزار و 500 تومان ، پرتقال رسمی جنوب 2 هزار و 500 تومان و پرتقال کم نظیر کوهستان جنوب ما با نام ناول 5 هزار و 500 تومان و گلابی ایران نیز 5 تا 6 هزار تومان به فروش می رود.

**نابودسازی میوه های قاچاق چهارشنبه در حضور رسانه ها
دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران گفت: نابودسازی میوه های قاچاق روز چهارشنبه با فراخوان رسانه ها آغاز می شود. 

علی اکبر پوراحمدنژاد گفت: به مردم اطمینان می دهیم چنانچه مرجع قانونی تشخیص دهد، میوه، پوشاک یا هر کالای قاچاق دیگری نباید وارد چرخه تولید یا مصرف شود، آنها را نابودسازی خواهیم کرد. 

دبیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران افزود: براساس قانون مبارزه با قاچاق کالا، وزارت جهادکشاورزی درباره میوه ها و صیفی قاچاق باید تاییدیه صادر کند که آیا برای مصارف انسانی قابل مصرف است یا خیر؟ 
وی افزود: رئیس جهادکشاورزی استان تهران در نامه ای رسمی حذف مصرف انسانی میوه های قاچاق را اعلام کرده و به تبع آن اداره کل تعزیرات حکومتی نامه نابودسازی یا امحای میوه ها را صادر کرده است، بنابراین برای همه میوه های قاچاق کشف شده به دلیل آنکه مصرف انسانی ندارد، دستور قطعی نابودسازی صادر شده است.

**به جای نابود کردن میوه های قاچاق، از قاچاق پیش گیری کنیم
یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با اشاره به خبر معدوم سازی این میوه ها گفت: باید از قاچاق پیش گیری کنیم تا این که بخواهیم میوه های قاچاق را نابود کنیم. 
سید راضی نوری عنوان کرد: قاچاق در شرایط خاص و ویژه ای نمود پیدا می کند؛ باید از مواردی که منشاء ایجاد قاچاق هستند جلوگیری کنیم. اختلاف قیمت ارز و مسائل تجاری و اقتصادی از جمله این موارد هستند. به علاوه دستگاه های نظارتی باید کنترل بیشتر و برخود قاطعانه تری داشته باشند. 

او ادامه داد: طبق آماری که اعلام شده، سالانه تا 25 میلیارد دلار قاچاق انجام می شود که رقم بسیار بالایی است و باید نظارت بیشتری روی آ ن صورت گیرد. 
این نماینده مجلس درباره معدوم سازی میوه های قاچاق نیز گفت: اگر تمام میوه هایی که باعث خروج ارز از کشور شده را بسوزانیم درست نیست. باید از قاچاق جلوگیری کنیم تا این که بخواهیم آنها را نابود کنیم، ولی وقتی که منافی سلامت مردم باشد، راهی جز نابود کردن آن ها وجود ندارد، اما اگر از نظر سلامتی مشکلی نداشته باشند بهتر است مدیریت و ساماندهی کنیم تا نابود کنیم.
*منبع: روزنامه ابتکار
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: