در نشست «زنان و روان گردانها» بر آسیب پذیری بالای زنان در مقابل اعتیاد و لزوم برخورد با تبلیغات نادرست رسانهها در زمینه مواد محرک و داروهای لاغری اعتیادآور تاکید شد.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در نشست «زنان، روان گردانها» که با حضور پرویز افشار معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی ستاد مبارزه با مواد مخدر، مریم مهرابی پژوهشگر اجتماعی و کارشناس ارشد وزارت بهداشت و صوفیه مرادی روانشناس بالینی برگزار شد، گفت: زنان نسبت به مواد مخدر به ویژه مواد محرک، شکنندگی و آسیب پذیری بیشتری نسبت به مردان دارند. ثابت شده است که اگر یک ظرف زمانی ۵ ساله طول بکشد تا مردان معتاد، مهارتهایشان را از دست بدهند و به کف خیابان بیایند، این مدت در زنان بسیار پایینتر است.
پرویز افشار با اشاره به سیر رو به افزایش استفاده خانمها از مواد روان گردان، گفت: حقیقت امر این است که طرحهای ارزیابی که در کشور ما انجام شده است، حکایت از این دارد که شیوع سوء مصرف مواد در زنان رو به افزایش است.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۸۰ نزدیک به ۵ درصد از کل رقم معتادین کشور جمعیت خانمها بودند، در سال ۱۳۹۰ این رقم به ۹ درصد رسیده است، یعنی نزدیک به دو برابر شده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری گرایش دانسته یا نادانسته زنان به سوی مواد محرک جدید را یک نگرانی مهم قلمداد کرد و اظهار داشت: نادانسته به این دلیل است که خانمها در پارهای از محیطهای زنانه تحت تاثیر قرار میگیرند. متاسفانه در محیطهای زنانه مانند آرایشگاهها و مهمانیها و باشگاهها، پارهای از افراد برخی خانمها را به مصرف این گونه از مواد ترغیب میکنند.
افشار با بیان اینکه در این ترغیب کردنها برای مصرف مواد، نامی از آن برده نمیشود، گفت: به عنوان مثال میگویند اگر این قرص را مصرف کنید، باعث لاغری و تمرکز میشود. آنها با این نام وارد گود میشوند و افراد را به سمت یکسری از مواد شیمیایی میبرند که عمدتا مواد محرک هستند که باعث کاهش اشتها و لاغری میشوند ولی عوارض جدی آنها تخریبهای روانیِ واقعا مشکل ساز است.
معاون کاهش تقاضا و توسعه مشارکتهای مردمی و سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر، از طرح ارزیابی سوء مصرف مواد گفت و بیان داشت: این طرح برای آخرین بار در ۵ سال پیش انجام شد که آمار زنان معتاد را ۹ درصد بیان کرده است. طرح جدید در کشورمان در حال انجام است و امیدواریم نتایج آن حداکثر در سه ماهه اول سال آتی منتشر خواهد شد.
وی درباره سن اعتیاد خاطرنشان کرد: در این یک دهه سن اعتیاد تغییر زیادی نکرده است، اما معتقد هستیم با افزایش مواد محرک حتما سن اعتیاد پایین خواهد آمد زیرا تمرکز مواد محرک در گروه زنان، نوجوانان و جوانان است.
مریم مهرابی نیز با بیان اینکه آمارهایی که در این زمینه در همه دنیا منتشر میشوند، قطعی نیستند، گفت: البته این آمار میتواند راهبردی برای طرح استراتژیها باشد. واقعیت این است که ماهیت اعتیاد به شکلی است که برآورد دقیق از آن خیلی مشکل است و در همه جوامع به این شکل است.
وی ادامه داد: برخی از آمارها به مراجعینی که در حوزه درمان هستند، بر میگردد، زیرا مراجعه زنان معتاد برای درمان به کمپهای اعتیاد بسیار کمتر است، چون امکانات برای درمان در حوزه زنان به صورت تخصصی کمتر بوده است. ضمن اینکه زنان در صورت رفتن به این کمپها دچار مشکلات میشوند و انگ اعتیاد برای یک زن به عنوان سقوط اخلاقی شناخته میشود ولی برای یک مرد پذیرفته شده که یک بیماری است.
کارشناس ارشد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نگاه به زنان در جامعه ایران را اینگونه توصیف کرد و گفت: نگاه ما به زنان یک موجود مقدس، پاک و مراقب از خانواده است و همیشه جایگاه زن را به گونهای میدانیم که حتی فکر تخطی که توسط زن انجام شود را در ذهنمان نمیگنجیم. ولی واقعیت این است که بیماری اعتیاد ترکیبی از عوامل ژنتیکی، روانشناختی و اجتماعی است که متاسفانه بعضی از زنان در بعضی از این حوزهها آسیب پذیرتر هستند.
صوفیه مرادی در ادامه این نشست گفت: چینیها میگویند، در جامعه که زنان شاد باشند، آنجامعه پیشرفت میکند. مواد صنعتی به دلیل سهل الوصول بودن، همچنین ارزانتر بودن و البته تبلیغاتی که انجام میشود، بیشتر قربانی میگیرد.
به گزارش ایلنا؛وی به مسئله تبلیغات اشاره کرد و بیان داشت: تبلیغات در برخی رسانهها که بیشتر در رسانههای غربی است، به شدت زیاد است و تبدیل به معضل اساسی شده است.
این روانشناس بالینی در خصوص مصرف مواد در زنان به صورت آگاهانه و یا ناآگاهانه اظهار داشت: نخست باید بدانیم کجا مصرف مواد آگاهانه اتفاق میافتد و کجا ناآگاهانه است. آن قسمتی که ناآگاهانه رخ میدهد، ماحصل تقویتهای پنهانی است که در رسانهها و رفتارهای افرادی که شاخص هستند، میباشد. همچنین در برخوردهای ریزی که والدین در خانواده و یا اقوام نسبت به یکدیگر انجام میدهند نیز در گرایش به این مواد موثر است.