بورس کشورمان ۹ ماه با روند «نزولی- رکودی» به فعالیت خود ادامه داده و حال حجم بسیار پائین معاملات به دغدغه اهالی این بازار تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، بازار سرمایه کشورمان این روزها در سکوت و سکون به کار خود ادامه می دهد. گرچه نوسانات شدید بازار سرمایه در هفته های گذشته اتفاق نیفتاده اما گاهی روند بازار نزولی و گاهی رکودی است. در روزهای اخیر هم گرچه شاهد افزایش شاخص هستیم اما این روند بی رمق و کم جان است و شاخص همچنان با رشدهای اندک به فعالیت خود ادامه می دهد.
فعالان بازار هم از تصمیمات و حمایتهای دولتی ناامید شده اند و همچنان با نگرانی و بیم و امید به روزهای آینده چشم دوخته اند و امید دارند که با اجرایی شدن برجام، بخشی از پولهای آزادشده روانه این بازار شود تا شاید جانی دوباره به بورس کشورمان دمیده شود.
بازدهی منفی دو درصدی بورس در ۹ ماه
فردین آقابزرگی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد روند بازار سرمایه در ۹ ماهه ابتدای امسال گفت: شاخص کل بورس که ابتدای امسال را با رقم ۶۲ هزار و ۹۰۰ واحد آغاز کرده بود، در حال حاضر به حدود ۶۱ هزار و ۷۰۰ واحد رسیده است و این موضوع نشان می دهد بازار سرمایه بازدهی منفی دو درصد را در این مدت داشته است اما در مجموع شرکتها و صنایع بورسی بازدهی ۵۰ درصدی را تجربه کردند.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه به این نتیجه نمی رسیم که وضعیت کلیه صنایع و شرکتهای بورسی در این مدت نامناسب بوده است، تصریح کرد: ارزش روز بورس در حال حاضر به ۲۶۲ میلیارد تومان رسیده و با احتساب ارزش فرابورس به میزان ۴۵ میلیارد تومان در مجموع ارزش بورس و فرابورس (بازار سرمایه) به ۳۰۵ میلیارد تومان می رسد.
وی گفت: آمارهای عملکرد و سود و زیان در ۹ ماهه ابتدای امسال نشان می دهد وضعیت شرکتها در این مدت تفاوت چندانی با وضعیت ۶ ماهه ابتدای سال ندارد.
آقابزرگی عنوان کرد: چشم انداز بورس مناسب ارزیابی می شود به شرط اینکه اخبار، اتفاقات و رویداد خاصی در این بازار صورت نگیرد و آثار سنگین تحریمها کمرنگ شود، البته شرایط منطقه نگرانیهایی را برای فعالان بازار سرمایه ایجاد میکند و بازار و سهامداران نسبت به این موضوع واکنش نشان میدهند.
وی خطاب به مسئولان بورس عنوان کرد که به جای ورود و عرضه سهام شرکتهای کوچک که یکی دو روز پس از عرضه قیمتشان متعادل و یا بعضا منفی می شود، شرکتهای بزرگتر و با حجم بیشتری را وارد بورس کنند تا اگر حداقل سهامداران نفعی نمی برند، بازار سرمایه مان در سطح بین المللی روند مثبتی را داشته باشد و محدودیتهای عرضه های اولیه کمتر شود، مثلا به جای ۱۰ درصد اولیه این رقم به دو درصد کاهش یابد.
کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: عملیاتی کردن سهام خزانه هم میتواند به وضعیت بازار سرمایه کمک کند، زیرا هر شرکتی متولی بازارگردانی خود خواهد شد و می تواند خرید و فروش را انجام دهد.
وی در پاسخ به این مطلب که آیا بورس در حال حاضر همچنان با رکود مواجه است؟ مطرح کرد: بیش از ۲۲ ماه است که شرایط و وضعیت بورس همین گونه است و گاهی روند نزولی و گاهی رکودی است اما به نظر می رسد که این شیب نزولی دارد، کاهش می یابد و به نقطه ایده آل می رسد و بر این اساس به نقطه ایده آل و مناسب تر می رسیم و به سطح عمومی قیمتها نزدیک تر خواهیم شد.
آقابزرگی، شرایط سه ماهه پایانی سال را بر تصمیمات سال آینده بورس تاثیرگذار دانست و عنوان کرد: دیگر دغدغه و نگرانی ها نسبت به مدت یکسال گذشته کمتر شده و گرچه چشم اندازها روشن است اما هنوز این دغدغه ها پایان نیافته است.
حجم پائین معاملات؛ نگرانی جدید بازار سرمایه
حامد ستاک کارشناس بازار سرمایه در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بررسی وضعیت بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون نشان میدهد روزهای پر رونقی در فروردین ماه به مناسبت برجام داشته ایم که با توجه به خوشبینی هایی که در بازار بوهجود آمده بود، شاخص کل تا میزان ۷۰ هزار واحد نیز رشد کرد.
کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به اینکه شاخص کل بورس در ابتدای امسال حدود ۶۵ هزار واحد بود، افزود: اما پس از عرضه هایی که از سوی سهامداران بزرگ در بازار اتفاق افتاد، بازار سرمایه روند نزولی را تا انتهای خردادماه تجربه کرد، همچنین پس از رشد نسبتا مناسبی که در تیرماه امسال اتفاق افتاد، از آن زمان تاکنون روند بازار سرمایه به صورت کم رونق و با حجم پائینی در حال ادامه مسیر است.
به گفته وی، آنچه در ماههای گذشته بیش از منفی و قرمز شدن شاخصهای بازار سرمایه موجبات نگرانی فعالان بازار را به همراه داشته، حجم بسیار پائین معاملات بوده است به نحوی که در برخی از روزهای سپری شده، کل حجم معاملات خرد بازار سرمایه به سطح ۱۰۰ میلیارد تومان نیر نمی رسید.
ستاک ادامه داد: مجموع این عوامل در کنار هم باعث شده که سرمایه گذاران بورس، روزهای خوشی را سپری نکرده باشند و همچنان به امید اجرایی شدن برجام و بهبود در فضای کسب و کار کشور چشم به آینده و روزهای پر رونق بازار سرمایه داشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سئوال که آیا با توجه به این شرایط بورس کشور دچار رکود است یا خیر؟ اظهارداشت: بورسها نشان دهنده وضعیت کلی اقتصاد هستند، با این شکل اگر وضعیت صنعتی و تولیدی و مالی یک جامعه مطلوب باشد، شاخصهای اقتصادی از جمله شاخص بورس روندی رو به رشد خواهد داشت.
وی عنوان کرد: با توجه به رکود موجود در فضای کسب و کار کشور، بورس نیز روندی رو به رشد نخواهد داشت اما در صورت گشایش در فضای اقتصادی-سیاسی کشور و ورود سرمایه گذاران به عرصه تولید و صنعت کشور، به نظر می رسد که بازار سرمایه از حالت سکون خارج شده و روزهای پر رونقی را در آینده در پیش داشته باشد.