موسسه اروپایی کاپیتال اینتلیجنس در گزارش جدیدی به بازبینی وضعیت بانک توسعه صادرات ایران پرداخته و چشمانداز بلندمدت ارزی این بانک را از وضعیت "باثبات" به "مثبت" تغییر داده است.
موسسه بینالمللی رتبهبندی اعتباری Capital Intelligence که سابقه رتبهبندی بانک توسعه صادرات ایران را در سالهای گذشته در کارنامه خود دارد اخیرا دورنمای رتبه ارزی بلند مدت (FCR) بانک توسعه صادرات ایران (EDBI) را از "با ثبات" به " مثبت" ارتقا داده است.
در گزارش این موسسه آمده تغییر رتبه به دلیل تغییر چشمانداز FCR بلندمدت کشوری ایران از B "باثبات" به "مثبت" بدست آمده که آنهم متاثر از توافقی است که بین ایران و گروه 1+5 متشکل از شش قدرت جهانی در 14 جولای 2015 بدست آمد.
براساس این گزارش، به رغم نقش این بانک به عنوان مجری سیاستهای دولت نرخ حمایت از این بانک "4" است که در سطح فعلی نرخهای کشوری حاکی از حمایت در سطح میانه از این بانک توسط دولت است.
همزمان این موسسه نرخ قدرت مالی (FSR) بانک را BB- با چشم انداز "با ثبات" بیان میکند. این نرخ بیانگر " کفایت سرمایه بالای بانک"، "مزیت داشتن بانک در دسترسی به سرمایه ارزان به عنوان مجری سیاستهای دولت"، "مدیریت هزینه خوب" و "استاندارهای بهبود یافته کیفیت دارایی " است. زیانهای احتمالی و مطالبات معوق و مشکوک الوصول کماکان از زنگ خطرهای مهم سرمایه بانک هستند.
با وجود توافق اخیر، بر اساس برآورد موسسه کاپیتال اینتلیجنس، شرابط عملیاتی بانک، تا زمان کاهش چشمگیر تحریمها سخت باقی میماند و بنابراین FSR را برای مدتی متاثر خواهد ساخت.
این موسسه خاطرنشان کرد: با وجود اینکه نرخهای نقدینگی متعارف از قدرت لازم برخوردار هستند، مقدار دارایی های نقدی قابل استفاده در سطح پایین باقی خواهد ماند. در همان حال سطح بالای تعهدات محتمل، FSR را محدود میکند چون که این تعهدات در صورتی که قبل از تامین سرمایه جدید دولتی سررسید شوند میتوانند نقدینگی و نسبتهای سرمایه را دچار تنگنا کنند. تمرکز بالای وامگیرندگان که بخش زیادی از پرتفوی سرمایهگذاری بانک را شامل میشود هم FSR را با محدودیت مواجه میکند.
بر اساس گزارش کاپیتال اینتلیجنس دارایی کل بانک توسعه صادرات ایران در پایان سپتامبر 2014 معادل 154 تریلیون ریال ( 5.8 میلیارد دلار) و حقوق صاحبان سهام آن 42 تریلیون ریال (1.6 میلیارد دلار) است.