کد خبر: ۱۴۸۶۲۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۸ - ۲۰ آذر ۱۳۹۷ - 11 December 2018
بالاخره پس از گذشت سال‌ها فعالیت آلاینده مجتمع مس سرچشمه در کرمان که موجب آلودگی هوای این منطقه شده است، بر اساس مصوبه هیات وزیران این مجتمع موظف شده است که تا پایان امسال با ارتقای تکنولوژی تولید، دودکش‌های مجتمع مس را خاموش کند تا آلودگی نفس‌گیر آن کرمانی‌ها را راهی بیمارستان نکند.

 بانکداری ایرانی ـ بالاخره پس از گذشت سال‌ها فعالیت آلاینده مجتمع مس سرچشمه در کرمان که موجب آلودگی هوای این منطقه شده است، بر اساس مصوبه هیات وزیران این مجتمع موظف شده است که تا پایان امسال با ارتقای تکنولوژی تولید، دودکش‌های مجتمع مس را خاموش کند تا آلودگی نفس‌گیر آن کرمانی‌ها را راهی بیمارستان نکند.

به گزارش ایسنا، چندی پیش شکارچیان آشتی کرده با طبیعت، خبرنگاران را برای مشاهده نتایج فعالیت‌های زیست محیطی خود به قرق اختصاصی منصور آباد کرمان دعوت کردند. برنامه این بود که به قلب طبیعت منصورآباد رفسنجان برویم تا ببینیم که چه طور خوی تلطیف شده شکارچیان، کل و بزهایی را که به حدود ۳۰ راس در منطقه رسیده بودند را به حدود ۱۰۰۰ راس افزایش داده است اما فارغ از تحسین عملکرد شکارچیان در حفظ محیط زیست منطقه، هوای غبارآلود و ابر سیاه نشسته بر چهره آسمان رفسنجان توی ذوق ما زد.

با پیگیری‌هایی که کردیم انگشت اتهام به سمت مجتمع معدنی مس سرچشمه گرفته شد. معدن مس سرچشمه در ۵۰ کیلومتری جنوب رفسنجان و در ناحیه مرکزی رشته کوه زاگرس قرار گرفته‌ و یکی از بزرگترین مجتمع‌های صنعتی معدنی جهان و بزرگ‌ترین تولیدکننده مس ایران است.


لایه سفید رنگ آلودگی منتشر شده از مجتمع مس سرچشمه است.
 گفت و گو با ساکنان رفسنجان و سرچشمه شدت مشکلات را برایتان بیشتر روشن می‌کند. اهالی این منطقه نه تنها از آلودگی هوای شهر - که به گفته خودشان به انسان و حیوان رحم نمی‌کند- بلکه از کیفیت پایین آب شرب در منطقه رفسنجان و سرچشمه گلایه داشتند. رضا جزینی‌زاده - مدیر کل محیط زیست استان کرمان- در همان بازدید اظهار کرده بود: «گاز دی اکسید گوگرد مجتمع مس سرچشمه ۳۰ برابر حد مجاز است و  پرونده این مجتمع در حال حاضر در شورای حفظ حقوق بیت‌المال در حال بررسی است. بر اساس آخرین فرجه‌ای که دکتر عیسی کلانتری - رییس سازمان حفاظت محیط زیست - به آن‌ها داده‌اند باید تا پایان سال ۹۷ این مشکلات را رفع کنند.» آلودگی هوا سبب شده است که مهاجرت از دهستان سرچشمه که در بخش مرکزی شهرستان رفسنجان است بیشتر شود همچنین به گفته اهالی این منطقه در ایام آلودگی هوا بیمارستان‌های شهر پر از کودکانی می‌شود که به دلیل آلودگی هوا دچار سرگیجه و حالت تهوع شده‌اند.

جزینی‌زاده در ادامه گفت و گویش ایسنا می‌گوید: عمده آلودگی مجتمع مس‌سرچشمه، آلودگی هوا در دو بخش ذرات و گازها است. ذرات و گاز دی‌اکسید گوگرد این مجتمع از استانداردهای محیط زیست یعنی ۱۵۰ میلی‌گرم بر نرمال متر مکعب فراتر است ولی با پیگیری‌های انجام شده و فشارهایی که سازمان حفاظت محیط زیست به این مجموعه وارد آورد، وضعیت آلودگی ذرات آن‌ها کاهش پیدا کرده است.

به گفته او در برخی مواقع گازهایی که از کوره «فلش» مجتمع مس‌ سرچشمه متصاعد می‌شود به حدود ۳۰ برابر حد مجاز می‌رسد البته قرار است که تا پایان امسال این مجتمع کارخانه اسید را راه‌اندازی کند و با جمع‌آوری گاز دی‌اکسید گوگرد و تبدیل آن به اسید سولفوریک میزان خروجی گازهای خود را کنترل کند. بر اساس مصوبه هیات وزیران و دستور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اگر تا پایان امسال نتوانند این کارخانه را راه‌اندازی و آلودگی مجتمع مس سرچشمه را کاهش دهند نسبت به تعطیلی مجتمع به طور جدی اقدام می‌شود البته ساخت کارخانه اسید ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

مدیر کل محیط زیست کرمان امیدوار است که تا پایان امسال کارخانه اسید این مجتمع راه‌اندازی و دودکش‌های آن که آلودگی را به بیرون منتشر می‌کنند خاموش شوند.

نتایج آزمایش نمونه گاز دودکش نشان می‌دهد که میزان گاز دی‌اکسید گوگرد در حال حاضر زیر حد مجاز است. این‌ها صحبت‌های محمدرضا بنی اسدی‌راد -مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس- است.


انتشار گاز دی‌اکسید گوگرد از دودکش‌های مجتمع مس سرچشمه
بنی اسدزاده نیز در تایید حرف‌های مدیر کل محیط زیست استان کرمان در گفت و گو با ایسنا اظهار می‌کند که کارخانه‌ تبدیل گاز دی‌اکسید گوگرد به اسید تا پایان سال جاری راه‌اندازی می‌شود.  در این صورت دودکش‌های مجتمع مس سرچشمه به طورکامل خاموش و همه دی‌اکسید گوگرد مجموعه به اسید غلیظ تبدیل می‌شود.

اما در مورد پساب‌های آلوده‌ای مجتمع مس‌سرچشمه، مدیر کل محیط زیست کرمان توضیح می‌دهد: پساب‌های این مجموعه از طریق آزمایشگاه‌های معتمد مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر لازم باشد تذکرات لازم به آن‌ها داده می‌شود اما چیزی که به صورت عینی مشخص است و برای مردم مشکل‌ساز شده آلودگی هوا است. آلودگی هوا می‌تواند خاک و آب را نیز آلوده کند.

جزینی‌زاده در پایان تاکید می‌کند که سلامت مردم برای محیط زیست به عنوان دستگاه حاکمیتی و نظارتی از اهمیت بالایی برخوردار است و برای تامین سلامت و رسیدن به توسعه‌ای پایدار با کسی شوخی نداریم. قوانین و مقررات کاملا روشن است و ما از نیز از نظر وجدانی خود را مدیون مردم می‌دانیم.

او در شرایطی بر تامین سلامت مردم تاکید می‌کند که آلاینده دی‌اکسید گوگرد حتی در غلظت‌های بسیار کم موجب ایجاد واکنش‌هایی در مغز، افزایش ضربان قلب، درد در ناحیه سینه و افزایش بیماری‌های ریوی می‌شود. این روزها مردم رفسنجان امیدوار هستند که دودکش‌های مجتمع مس سرچشمه ۱۰۰ روز دیگر و با آغاز سال جدید خاموش شود تا بتوانند به‌راحتی نفس بکشند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: