حسن یونس سینکی درحاشیه رونمایی از سامانه جامع تجارت کشور درجمع خبرنگاران گفت : در ستاد تنظیم بازار در این مورد بحث شده و تا الان مجوزی برای افزایش قیمت لبنیات صادر نشده بنابراین هرگونه افزایش قیمت محصولات لبنی تخلف محسوب می شود.
معاون وزیر صنعت افزود: صنایع لبنی مدعی هستند که دامداران عرضه شیرخام را به اندازه کافی نداشتهاند و این موضوع در ستاد تنظیم بازار مطرح شد و کارگروه کارشناسی این هفته در مورد قیمت لبنیات تصمیمگیری میکند، اما هرگونه افزایش قیمت لبنیات تخلف است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا عرضه کنندگان، کالا را در بازار بر اساس قیمت درجشده روی آن به مردم عرضه نمیکنند و آیا این کار تخلف است یا خیر؟ گفت: کالاها در جریان قیمتگذاری سه دسته هستند؛ یک دسته کالاهای اساسی بوده و شامل ۲۵ قلم کالاست که این ۲۵ قلم کالا بدون تردید در سازمان حمایت قیمت آن بررسی میشود و قیمت پیشنهادی باید در ستاد تنظیم بازار تصویب شود و براساس تصمیم ستاد تنظیم بازار این ۲۵ قلم کالا نرخگذاری میشود.
معاون وزیر صنعت ادامه داد: برخی دیگر از کالاها در ستاد تنظیم بازار برای قیمتگذاری نمیآید و این دسته از کالاها که به گروه دوم معروف است، بر اساس ضوابط و شرایط قیمتگذاری که ازجانب سازمان حمایت در هیئت تعیین قیمت، قیمتهای آن تصویب شده و به تأیید وزیر صمت رسیده، به واحدهای تولیدی و عرضهکننده ابلاغ میشود و خود آن واحدها بر اساس ضوابط ابلاغی باید کالاها را قیمتگذاری کنند و قیمتها را به سازمان حمایت اعلام میکنند و بر اساس آن ضوابط و قیمتی که اتخاذ کردهاند، کالا را عرضه میکنند.
معاون امور اقتصادی و بازرگانی وزارت صمت درباره فرآیند قیمتگذاری برای دسته سوم از کالاهای موجود در بازار هم گفت: دسته سوم این اختیار را دارند که بر اساس چارچوب و ضوابطی که به اتحادیهها داده شده، تا بعد از تأیید اتاقهای اصناف، بخش سوم کالاها یعنی کالاهای غیر اساسی و غیرضروری قیمتگذاری و عرضه شود.
سینکی اظهار داشت: اما در رفتار طبیعی بازار این انتظار وجود دارد که هر قیمتی که روی کالا ثبت شده، عرضه شود و آنچه غیر از این باشد واحد عرضهکننده از نظر ما مرتکب تخلف و گرانفروشی شده است.
معاون وزیر صنعت در مورد نحوه عرضه و توزیع کالاهای احتکار شده هم گفت: برای توزیع کالاهای احتکارشده در یک چارچوب قانونی باید تصمیمگیری شود و برای هماهنگی در عرضه این کالاها یک مجوز خاص را از سران قوا طلب کردهایم.
سینکی افزود: امروز قرار است در جلسه سران قوا نحوه توزیع و عرضه کالاهای احتکارشده مطرح شود و بعد از ابلاغ سران قوا، تنها سازمان حمایت، مرجع اعلام احتکار کالا خواهد بود و پس از این اعلام با نظر وزارت صمت در کوتاهترین زمان نسبت به قیمتگذاری و توزیع کالاهای احتکارشده اقدام خواهد شد.
وی با بیان اینکه هر کالایی که در انباری موجود باشد، کالا احتکارشده نیست گفت: روند نگهداری کالا در انبارها همواره اینگونه بوده که یک کالایی در انبار ذخیره میشود و به مرور توزیع میشود و این موضوع جریان طبیعی نگهداری در کالاها بوده، بنابراین هر کالایی در هر جایی کشف شده به منزله احتکار نیست.
سینکی اظهار داشت: فهرست کالاهای احتکار شده مشخص است و انبارهای آن هم مشخص است، اما از این به بعد اعلام میکنیم، اگر کالایی که وارد انبار میشود، در سامانه انبارها ثبت نشده باشد و ورود و خروج این کالاها در این سامانه ثبت نشده باشد کالا به عنوان کالای احتکارشده ضبط میشود.
وی ادامه داد: بنابراین اگر کالایی بر اساس مدارک مشخص شود که احتکار شده، در حوزه جغرافیایی خودش در کوتاهترین زمان ازجانب سازمان حمایت قیمتگذاری میشود و نسبت به توزیع آن دستور صادر میشود.