بانکداری ایرانی ـ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با اشاره به مشکل تامین آب آشامیدنی موردنیاز شهروندان این استان 863 هزار نفری، گفت: تابستان امسال ساکنان 14 شهر از 22 شهر استان با تنش آبی روبه رو هستند.
غلامحسین ساقی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهاداشت: در 12 شهر استان با مشکل تامین آب روبه رو هستیم به این معنا که منابع تامین آب کم است و باید در این باره چاره اندیشی شود.
وی با اشاره به اینکه آب آشامیدنی مورد نیاز ساکنان سه شهر استان از سدها تامین می شود، گفت: 80 درصد از مشترکان آب این شرکت در شهرهای بجنورد، شیروان و اسفراین ساکن هستند که آب آشامیدنی این شهروندان از سد تامین می شود و این شهرها نیز در فهرست شهرهای دچار تنش آبی قرار گرفته اند.
ساقی گفت: بر این اساس بیش از 85 درصد از مشترکان آب این شرکت با مشکل تنش آبی روبه رو می شوند که در روزهای پیک مصرف به طور متوسط 760 لیتر بر ثانیه کمبود آب دارند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی خاطرنشان کرد: پیک مصرف آب از نیمه خرداد تا نیمه شهریورماه است.
وی گفت: برای رفع تنش آبی شهرهای استان حفر و تجهیز 24 حلقه چاه در برنامه قرار گرفته و علاوه بر آن ایجاد ایستگاه برداشت آب از سطح سد شیرین دره برای ارتقای کیفیت آب شهروندان مرکز استان در حال اجرا است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی برای اجرای طرح ها و پروژه های مربوط به رفع تنش آبی شهرهای استان 830 میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی 185 هزار مشترک آب دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی هم گفت: 71 درصد از حجم مخازن سدهای استان خالی است که هم اکنون تنها 66 میلیون و 58هزار مترمکعب آب در پشت سدهای این خطه از کشور وجود دارد.
سیدابراهیم علوی توان ذخایر آبی سدهای استان را بیش از 226 میلیون مترمکعب دانست و گفت: همچنین حجم ذخایر آب این سدها نسبت به بلندمدت 32.8 درصد کاهش دارد.
وی با بیان اینکه میانگین میزان بارندگی ها از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، 98.5 میلی متر در سطح استان بوده است، افزود: این میزان در مدت مشابه پارسال 153.8 میلی متر و میانگین بلندمدت 181.1 میلی متر بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی گفت: این میزان بارندگی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته، 36 و نسبت به میانگین درازمدت 45.6 درصد کاهش دارد.
علوی با اشاره به اینکه کمترین میزان بارندگی با 49.1 میلی متر نیمه نخست سال آبی جاری در ایستگاه اسفراین ثبت شده است، افزود: این آمار در مدت مشابه سال آبی گذشته 114 میلی متر و در آمار بلندمدت 178 میلی متر بوده است.
هم اکنون در خراسان شمالی پنج سد وجود دارد که از این تعداد سد شیرین دره در مانه و سملقان، بارزو و شورک در شیروان، بیدواز در اسفراین و سد چری در شهرستان فاروج قرار دارد.
براساس آمارهای موجود: حدود 94 درصد کل منابع آب استحصالی استان در بخش کشاورزی مصرف می شود اما به گفته کارشناسان با بهره وری بسیار پایین، بیشتر این منابع از دسترس خارج می شود.