بانکداری ایرانی ـ خبرگزاری رسمی قزاقستان (قازتاک) روز سه شنبه از آلماتی گزارش داد که کمیته اقتصادی اورآسیا قرار است پنجشنبه این هفته در شهر آستانه پایتخت این کشور یک توافقنامه همکاری اقتصادی و تجاری با دولت های ایران و چین امضاء کند.
این گزارش همچنین به نقل از خبرگزاری تاس روسیه اعلام کرد که اورآسیا همچنین در همین روز و همین شهر یک قرارداد اختصاصی موقت برای برقراری تجارت آزاد با ایران امضاء می کند که در قالب یک همایش اقتصادی خواهد بود.
یوری اوشاکوف، دستیار امور بین المللی رئیس جمهوری روسیه به این خبرگزاری گفت که براساس توافقی که این اتحادیه با ایران امضاء خواهد کرد یک منطقه آزاد تجاری مشترک با ایران راه اندازی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه اورآسیا می کوشد مناسبات خود را با بسیاری از کشورها گسترش دهد، اعلام کرد که این اتحادیه در حال برگزاری مذاکراتی است تا بتواند با دیگر کشورها از جمله صربستان، رژیم صهیونیستی و سنگاپور نیز قرارداد ایجاد منطقه آزاد تجاری و سیاست های تعرفه ترجیحی اقتصادی امضاء کند.
این گزارش حاکی است که اورآسیا امضای قراردادهایی مشابه با مصر و هند را نیز در دستور کار خود دارد.
به گزارش ایرنا، اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اورآسیا دیروز دوشنبه در سوچی روسیه با حضور روسای جمهوری روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و نخست وزیر جدید ارمنستان آغاز شد.
قرار است در این اجلاس چند سند همکاری ازجمله موقعیت کشورهای عضو ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا خواهد شد.
مهدی سنایی سفیر ایران در مسکو در این خصوص به ایرنا گفت: این مذاکرات از دو سال پیش آغاز شد و اکنون جدولی از کالاهایی که قرار است شامل کاهش یا حذف تعرفه شود، تهیه شده و طرفین با رایزنی فراوان، نهایتا به توافق رسیدند.
سنایی درباره فواید این قرارداد برای ایران خاطرنشان کرد: این مساله پس از اجرایی شدن، تاثیر بسزایی در روان سازی تجارت منطقه ای بر جای می گذارد و با کاهش تعرفه های گمرکی به توسعه مبادلات تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا کمک زیادی می کند.
سنایی خاطر نشان کرد: «احتمالا ایران اردیبهشت ماه عضو این اتحادیه خواهد شد و اعضای هیات ایرانی در چهاردهمین دوره نشست همکاری های اقتصادی که اواخر سال 96 در مسکو برگزار شد، مذاکرات متعددی در این خصوص با طرف روس داشتند و پس از آن مذاکرات اعلام شد که ایران اردیبهشت ماه به عضویت این اتحادیه در خواهد آمد که ما امیدواریم این روند هر چه زودتر صورت گیرد.»
اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سال 2015 کار خود را با عضویت روسیه، قزاقستان و بلاروس آغاز کرد؛ این اتحادیه با هدف تضمین حمل و نقل آزاد محصولات، خدمات، سرمایه و نیروی کار میان کشورهای عضو راه اندازی شده است.
ارمنستان و قرقیزستان نیز پس از مدت کوتاهی به این اتحادیه پیوستند و در سال 2016 ویتنام به نخستین کشور فرا منطقه ای تبدیل شد که عضو این اتحادیه شد.
بیش از 40 کشور و سازمان بین المللی از جمله چین، اندونزی، رژیم صهیونیستی و همچنین کشورهای آمریکای لاتین برای فعالیت در چارچوب این اتحادیه اعلام آمادگی کرده اند.
این اتحادیه همچنین با کره جنوبی، مصر و هند مذاکراتی برای عضویت و همکاری داشته است.
دسامبر پارسال (دی ماه 96)، ولادمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد که صربستان هم می تواند به جمع اعضای این اتحادیه اقتصادی بپیوندد.