بانكداري ايرانيـ در حالی که قرار بود ساخت مسکن اجتماعی برای اقشار پایین جامعه از سال جاری آغاز شود، به علت عدم تخصیص اعتبار برای ساخت این واحدها این امر محقق نشده است.
به گزارش میزان، در حالی طرح مسکن اجتماعی به عنوان طرح جدید دولت مطرح شد که طی ۵ سال اخیر، وعده تنها مورد مشخص و قابل ذکر این طرح بوده است.
بر اساس پیشنهاد شده بود در طرح جامع مسکن سالانه ۵۰ هزار واحد در قالب طرح مسکن اجتماعی باید برای ۱۶ درصد خانوارهای کشور (دهک دوم به پایین) ساخته شود و زمین آن هم میتواند رایگان باشد.
همچنین مقرر شده بود تا این مسکن برای افراد تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد یا نظیر آنها ساخته شود و زمین در این طرح به قیمت تمام شده دولتی در اختیار این افراد قرار گیرد.
به علاوه داخل شهرها برای مسکن اجتماعی زمین تهاتر یا خریداری و برای تعیین تعداد و پراکندگی دهکهای واجد شرایط از مدلهای علمی استفاده شود.
در حالی که دولت قرار بود طرح مسکن اجتماعی را از نیمه اردیبهشت ماه سال ٩٥ آغاز کند و در نیمه شهریور ماه همان سال بانکهای عامل مسکن اجتماعی مشخص شوند، در این بین مسئولین خبر دادند که پولی برای راه اندازی مسکن اجتماعی ندارند و با توجه به تنگنای مالی دولت فعلا امیدی به اجرای این طرح ندارد.
در این میان وزیر کار اعلام کرده بود طرح مسکن اجتماعی در ۵ مرحله و در هر مرحله ۵ هزار واحد برای دهکهای پایین جامعه ساخته خواهد شد.
با این حال قرار بود ۲۵۰۰ میلیارد تومان به سازمان بهزیستی برای مسکن اجتماعی پول بدهند تا ۵۰ هزار واحد مسکن ساخته و ۱۰ ساله در اختیار نیازمندان قرار بگیرد.
به علاوه در برنامه ششم توسعه در قالب طرح مسکن اجتماعی باید ۵۷۰ هزار واحد ساخته شود که تحقق این امر مستلزم ساخت ۷۰ هزار مسکن اجتماعی در سال جاری است و در این بین حتی بانکهای عامل از سوی بانک مرکزی نیز مشخص شد.
به گفته مسئولین مقرر شده بود از واحدهای بدون متقاضی مسکن مهر در طرح مسکن اجتماعی استفاده شود.
شایان ذکر است منابع مورد نیاز مسکن اجتماعی شامل ۲۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات، ۱۶۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض و ۳۰۰ میلیارد تومان مابهالتفاوت سود سال اول بود.
این در حالی است که اسامی شهرها برای تحویل زمین مسکن اجتماعی به سازمان ملی زمین و مسکن ارائه شد و تسهیلات سال جاری برای اجرای ۱۰۰ هزار مسکن اجتماعی ۲۴۰۰ میلیارد تومان بوده که باید به حساب بنیاد مسکن واریز میشد که متاسفانه این امر نیز محقق نشد.
در این میان سازمان ملی زمین و مسکن موظف شده بود تا زمینهای مورد نیاز برای اجرای طرح مسکن اجتماعی را در مناطقی که وزارت راه زمین دارد تامین کند و کارشناسان پیش بینی کردند که در اجرای این طرح صف جدیدی از متقاضیان ایجاد نمیشود، بلکه با کمک به بنیاد مسکن، کمیته امداد و سازمان تامین اجتماعی شرایطی ایجاد میکند تا این افراد سرپناهی برای خود داشته باشند.
طرح مسکن اجتماعی قرار بود در تمام استانهای کشور اجرایی شود و استانها بر اساس شاخص نرخ اجاره و میزان کمبود مسکن درجه بندی شده و بر این اساس ۱۰۰ هزار واحد در قالب ۷ برنامه که دارای مسکن اجتماعی و حمایتی هستند، ساخته شود.
این در شرایط در حالی رقم خورد که آخوندی وزیر راه درماههای اخیر با اشاره به اینکه برای افراد کمدرآمد جامعه طرح مسکن اجتماعی از سوی وزارت راه ارائه شده، بیان کرد: بهعلت عدم اختصاص ریالی در بودجه نتوانستیم آن را اجرایی کنیم.
گفتنی است، طرح مسکن اجتماعی بهعلت عدم تخصیص ریالی در بودجه و اما و اگرهای پشت سر گذاشته در چند سال اخیر اجرایی نشده و به نظر میرسد داستان این طرح آغاز نشده به اتمام برسد.