![]()
بانكداري ايراني - باتوجه به تاثیر دلار بر نرخ تورم درجامعه همواره دولت ها سعی در کنترل نرخ دلار درباراز کردن که با اهدف رونق شکوفای اقتصادی درتضا د است، ولی برای جلوی گیری از تبعات سیاسی، اجتماعی و افزایش قیمت کالا ها مانع افزایش نرخ دلارو واقعی شدن نرخ آن می شود. این درحالی است ،بسیاری ازکشورهای دنیا ازجمله چین حتی متهم هستند که بصورت عمدی ارزش پول ملی خود را در مقابل دلار کاهش داده تا همواره صادرات کالا به دیگر کشور درالویت تجارت شان قرار گیرد، تولید شان رونق داشته باشد.
به گزارش
بانكداري ايراني باتوجه به تاثیر دلار بر نرخ تورم درجامعه همواره دولت ها سعی در کنترل نرخ دلار درباراز کردن که با اهدف رونق شکوفای اقتصادی درتضا د است، ولی برای جلوی گیری از تبعات سیاسی، اجتماعی و افزایش قیمت کالا ها مانع افزایش نرخ دلارو واقعی شدن نرخ آن می شود.
در دوران پس از انقلاب اسلامی همواره دولت ها با نرخ دلارو اثرات آن برجامعه و اقتصاد کشور درگیر بودن نرخ دلارمانند تیغ دولبه عمل می کند، ثابت نگه داشتن نرخ دلار به معنی پایین ترنرخ واقعی آن ، باعث کندی صادرات ورکود تولید داخلی وازسوی دیگر رونق واردات می شود. ولی نرخ تورم کشور را تحت کنترل قرارمی دهد نقطه مقابل آن افزایش بهای دلارباعث افرایش میزان صادات و رونق تولید می شود، و درآمدهای دولت را افرایش می دهد ولی مشکل اینجاست که نرخ تورم راافزایش می دهد وباعث گرانی می شود . به نظرمی رسد انتخاب مسیرردرست وصحیح برای بهای دلاربسیار دشواراست البته نه دلیل معلوم نبودن راه حل علمی واقتصادی آن (بانکهای مرکزی در دنیا از جمله بانک مرکزی ایران براساس فرمول (Reelection rate) نرخ واقعی ارز را محاسبه میکند.) بلکه دلیل تبعات تورمی ان در اقتصاد ،فشار برمردم و افرایش بهای کالا و خدمات.
اگردولت بتواند قیمت دلار را واقعی کند یعنی همگام با نرخ تورم داخلی وخارجی متناسب کند تولید واشتغال در کشور رونق خواهد گرفت واز واردات بی رویه نیزجلوگیری خواهد شد. درواقع مشکل اصلی اقتصاد ایران و پاشنه اشیل آن یعنی واقعی کردن نرخ دلار همراه با تک نرخی کردن آن است که بسیاری از مشکلات اقتصادی ازجمله قاچاق ، واردات بی رویه وبسیاری از رانت ها ازبین خواهد برد، ولی بسیاری از دولت ها دراین مورد سیاسی کاری می کنند ومنافع سیاسی را به منافع اقتصادی ترجیح می دهند از برخورد واقع گرایانه با نرخ دلارخوداری می کنند وهمچنان نرخ دلاررابه صورت دستوری با دلارهای نفتی کنترل می کنند وپایین تر ازنرخ واقعی نگه می دارند. متاسفانه در پایان دوره ریاست جمهوری اوضاع از کنترل دولت خارج شده وباعث ایجاد شوک قیمتی و تورم درجامعه می شود .
باتوجه به آنچه درگذشته تجربه شده وباعث رشد یک باره نرخ دلار و به دنبال آن شوک تورمی شده لازم است دولت دوازهم بسیار هوشمدانه عمل کند واجازه دهد نرخ دلار رول طبیعی خود طی کند تا تجربه تلخ گذشته تکرار نشود البته لازم است تبعات توریمی آنرا نیزکنترل شود .