کد خبر: ۱۲۰۳۸۱
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۸ - ۱۶ آذر ۱۳۹۶ - 07 December 2017
مرکز پژوهشهای مجلس درباره اینکه آیا در سال جاری شوک ارزی خواهیم داشت یا نه، توضیح داد.

بانكداري ايراني - مرکز پژوهشهای مجلس درباره اینکه آیا در سال جاری شوک ارزی خواهیم داشت یا نه، توضیح داد.

به گزارش  تسنیم، مرکز پژوهشهای مجلس گزارش داد، یکی از مهمترین مسائل در بودجه‌ریزی کشور که به مساله وابستگی بودجه به نفت نیز مرتبط است، نرخ ارز محاسباتی بودجه است. به رغم توصیه‌های کارشناسی و تاکیدهای قانونی مبنی بر ضرورت اصلاح فرآیند ورود منابع حاصل از نفت به بودجه و ضرورت جدا کردن سیاست‌های پول و ارزی از سیاست‌های مالی، درآمدهای ریالی نفتی متاثر از قیمت‌ دلاری نفت و نرخ ارز است.

این موضوع باعث شده است در دوره‌هایی که به هر دلیلی قیمت یا میزان تولید نفت و در نتیجه درآمد دلاری نفت کاهش یابد انگیزه برای افزایش نرخ ارز وجود داشته باشد که این امر به معنی متاثر شدن سیاست ارزی کشور از نیازهای مالی دولت است. 

در حال حاضر کشور با دو دغدغه اصلی درباره نرخ ارز روبه‌رو است: جلوگیری از وقوع مجدد هر نوع جهش ارزی و یکسان‌سازی نرخ ارز.

مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد، در حال حاضر نرخ ارز بازار اختلاف چندانی با نرخ ارز تعادلی (که با متغیرهای بنیادین اقتصاد ایران مانند حجم تجارت، ورود و خروج سرمایه و... متناسب است) ندارد. لذا می‌توان گفت در شرایط فعلی و در صورت ثبات شرایط اقتصادی و سیاسی بعید است تا انتهای سال شوکی به بازار ارز وارد شود که بتوان نام جهش را به آن اطلاق کرد.

این گزارش درباره یکسان سازی نرخ ارز ادامه داد: محاسبات انجام شده نشان می‌دهد درصد واردات کالاهایی که ارز مبادله‌ای به آنها تعلق می‌گیرد نسبت به کل واردات کمتر از 8 درصد است. از طرف دیگر شکاف نرخ ارز بازار و نرخ ارز مبادله‌ای در فصل دوم سال 1392 - زمان راه‌اندازی ارز اتاق مبادله - بیش از 37 درصد بوده است و در این دوران این شکاف روند نسبتا کاهشی را طی کرده است و به 17 درصد در زمان جاری تقلیل یافته است. لذا در صورت وجود ذخایر ارزی کافی نزد بانک مرکزی برای کنترل نوسانات ناشی از اتخاذ این سیاست و همچنین کاهش تنش‌های موجود سیاسی، قاعدتا نباید حذف ارز مبادلاتی شوک قابل توجهی بر بازار وارد کند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: