در حالی که رصد بازارهای جهانی حکایت از افت قیمت سنگ آهن و ورق فولادی نسبت به میلگرد دارد، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خبر از رفتار معکوس بازار داخلی و افزایش ۷۰۰ تومانی قیمت ورق نسبت به میلگرد میدهد و میگوید بسیاری از واحدهای تولید میلگرد تعطیل شدهاند.
سید رضا شهرستانی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه مشکل نقدینگی و رکود بازار باعث شده واحدهای فولادی در داخل کشور به مشکل بخورند، اظهار کرد: در دولت یازدهم اقدامات مفیدی در حوزه معادن صورت گرفت که از جمله آن میتوان به موضوع اکتشافات معدنی اشاره کرد اما اتفاقاتی که در حوزه فولاد افتاد با وجود آنکه وجهه مثبت داشت کفاف نیل به وضعیت مساعد را برای این صنایع نمیداد.
وی ادامه داد: بخش معدن به شکل منوپل در اختیار دولت است و شرکتهایی که در این بخش فعالیت میکنند بین ۴۰ تا ۵۰ درصد سودآوری دارند در حالی که فولاد سازان و مابقی صنایع پایین دستی سودی معادل سه تا چهار درصد را تجربه میکنند که همین عدم توازن میان سودی که در صنایع و معادن وجود دارد انگیزهها را در فعالیتهای فولادی کمتر میکند.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به این که نباید ظرفیتهای موجود را نادیده گرفت، عنوان کرد: در همین زمینه شاهدیم برخی معادن موجود در حال تکمیل زنجیره فولاد خود هستند و واحدهای خود را در محدوده معادن احداث میکنند که این به معنای نادیده گرفتن ظرفیتهای موجود در این حوزه است و باعث میشود شرکتها و واحدهای فولادی بخش خصوصی با موضوع کمبود مواد اولیه روبرو شده و متعاقبا دچار مشکلات تولیدی شوند.
افزایش تولید امسال سهم صادرات است، نه بازار داخلی
شهرستانی با اشاره به وضعیت تولید در سال گذشته و پیش بینی تولید در سال جاری عنوان کرد: در سال قبل تولید فولاد مرز ۱۸ میلیون تن در ایران رد کرد و پیش بینی میکنیم که امسال حجم تولید فولاد ۲۰ میلیون تن را نیز رد کند.
وی در حالی به این آمار اشاره کرد که معتقد است بازار مصرف داخلی فولاد در سال جاری حتی با کاهش روبرو باشد که این کاهش در حدود همین افزایش حجم تولید یعنی دو میلیون تن خواهد بود، در حالی که در حوزه صادرات نیز پیش بینی هشت میلیون تن صادرات فولاد میشود که عملا نسبت به سال قبل دو میلیون تن افزایش خواهد داشت که میتوانیم بگوییم در سال ۱۳۹۶ آنچه به عنوان افزایش تولید اتفاق میافتد، سهم بازار صادراتی ایران میشود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در تشریح وضعیت صادرات فولاد در سال جاری عنوان کرد: بنابر برنامهریزی انجام شده با توجه به بازارهای صادراتی موجود از دو میلیون تن افزایش صادرات در سال جاری حدود ۱.۴ میلیون تن آن به صورت اسلب و ۶۰۰ هزار تن به صورت بیلت خواهد بود.
روند معکوس بازار ایران نسبت به بازار جهانی
شهرستانی با بیان دورنمایی از آنچه در بازار فولاد ایران و جهان در جریان است، تصریح کرد: اتفاقاتی در بازار جهانی در حال وقوع است که از جمله آن کاهش محسوس قیمت سنگ آهن و کاهش قیمت ورق فولادی نسبت به قیمت میلگرد برای اولین بار است و این در حالی است که روند قیمتی در داخل کشور کاملا معکوس است؛ به گونهای که شاهدیم قیمت سنگ آهن افزایش یافته و حتی قیمت ورق نیز در هر کیلو ۷۰۰ تومان از قیمت میلگرد بالاتر است.
وی با اشاره به وضعیت عرضه و تقاضا نسبت به محصولاتی همچون میلگرد در بازار ایران، عنوان کرد: در حال حاضر متاسفانه به علت بالا بودن قیمت تمام شده و البته کاهش تقاضا بسیاری از واحدهای تولیدی میلگرد تعطیل شدهاند و متاسفانه باید گفت در این زمینه توسعه چندان کارآمدی اتفاق نیفتاده است، چرا که در حال حاضر حدود ۲۴ میلیون تن ظرفیت تولید میلگرد داریم در حالی که در بهترین حالت مصرف داخلی میلگرد کشور به هفت میلیون تن میرسد و حتی مرز ۱۰ میلیون تن را نیز رد نمیکند.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: باید گفت که موضوع کاهش تقاضا و وجود رکود در حوزه مسکن در این زمینه بیاثر نبوده است؛ به طوری که در حال حاضر بیش از ۲.۵ میلیون مسکن خالی در کشور وجود دارد و به نظر نمیرسد که تا دو- سه سال آینده امید چندانی به این حوزه وجود داشته باشد.
این فعال حوزه فولاد چالشهای پیشروی صادرات میلگرد، اظهار کرد: برای صادرات میلگرد مسافتی به عنوان مسافتی توجیهپذیر وجود دارد که این رقم نهایتا تا ۱۰۰۰ کیلومتر است که شامل کشورهایی مانند عراق یا کشورهای حاشیه خلیج فارس میشود، ولی از آنجاکه سرمایهگذاری روی حوزه تولید میلگرد نسبت به دیگر زمینههای تولیدی و صنایع بالادستی کم خرجتر است عموما کشورهایی که پیش از این بازار محصول میلگرد بودهاند امروز خودشان در حال تولید این محصول هستند و به نظر میرسد که باید تمرکز را از روی میلگرد به سمت تولید روند فولادی متمایل کنیم.