روزنامه شرق در گزارشی درباره معدن یورت آورد: خانواده جانباختگان معدن یورت حالا و بعد از ٤٠ روز از آن حادثه تلخ و شکننده، همچنان منتظرند گزارش دستگاه قضائی درباره این حادثه منتشر شود و مقصران این حادثه معرفی و مجازات شوند.
در گزیده ای از این گزارش می خوانیم: خانواده قربانیان عزادار و سیاهپوش روبهروی مسئولان نشستهاند. زن خیز برمیدارد و با گریه و صدای خشداری که دیگر نمیتواند بلندتر شود، پسربچهاش را تکان میدهد و میگوید: این پولها که دارید میشمارید، برای من شوهر نمیشود.
اشاره زن به قولها و پولهایی است که استاندار در حال شرح برای میزبانان است؛ پولهایی شامل حق بیمه، دیه، مستمری و کمکهای جنبی که در این مدت به خانواده جانباختگان حادثه پرداخت شده یا در حال پرداخت است.
روایتهای معدن زمستان یورت زیاد است و دراینمیان روایت آنهایی که ماندهاند، از آنها که رفتهاند، به واقعیتی که ٤٣ نفر را زیر خاک کرد واقعیتر و منصفانهتر است. کارگران زنده معدن یورت میگویند معدن ١١ تونل دارد و تونلی که انفجار در آن رخ داد، یکی از فعالترین تونلها بوده که روزی حداقل ٢٥٠ تُن و تا ٤٠٠ تُن زغال از آن استخراج میکردند.
کارگران زنده معدن یورت میگویند تونلها تهویه و ورودی و خروجی کافی برای انتقال و خروج گازهای احتمالی و جریان هوا نداشته است؛ اما نمیتوانستند این را به جایی بگویند؛ چون اخراج میشدند.
کارگران زنده معدن یورت میگویند (عموی یکی از جانباختگان که خودش ١٥ سال است در یورت کار میکند) تونل حداقل هزار و ٨٠٠ متر جلو رفته بود؛ اما طول آن را دقیق نمیگویند تا تعداد هواکشهایی که لازم داشت، معلوم نشود. آنجا اصلا هواکش نداشت و مجبور بودیم با همین شرایط کار کنیم، اگر نمیرفتیم بیکار میشدیم.
کارگران زنده معدن یورت میگویند بعد از انفجار بلافاصله به سمت تونل میروند و میدانستند تعداد زیادی کشته شدهاند؛ اما باز هم تعدادی داخل تونل میروند؛ درحالیکه تجهیزاتی نداشتهاند. میگویند به دنبال خانواده و رفقایشان رفتهاند و در همان گاز تونل خفه شدهاند.
کارگران زنده معدن یورت میگویند که بعد از انفجار جز ورودی اصلی هیچ راهی برای کمک نداشتهاند و اگر تونل یورت مثل همه تونلها یک ورودی و خروجی داشت، شاید بعد از انفجار راهی برای رسیدن به آنها یا خروج گازها وجود داشت.
کارگران زنده معدن یورت که تجربه کار در معادن دیگر را هم دارند، میگویند کار معدن نرم خاصی دارد که در این معدن رعایت نمیشده و ساعت و اندازه کار در هر شیفت کاملا در اختیار پیمانکار بوده است.
خانواده جانباختگان معدن یورت حالا و بعد از ٤٠ روز از آن حادثه تلخ و شکننده، همچنان منتظرند گزارش دستگاه قضائی درباره این حادثه منتشر شود و مقصران این حادثه معرفی و مجازات شوند.
*منبع: روزنامه شرق، 1396.3.23