بانكداري ايراني - روزنامه آرمان در گزارشی، نوشت: افزایش حدود 80 سانتیمتری تراز آبی دریاچه ارومیه با وجود کاهش بارندگیها در کنار سایر دستاوردهای دولت یازدهم به یکی از نقاط قوت عملکرد دولت روحانی در استان آذربایجان غربی تبدیل شده است.
در ادامه این گزارش می خوانیم: حجم آب دریاچه ارومیه با تدبیر دولت روحانی از 500 میلیون مترمکعب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به حدود 2.5 میلیارد مترمکعب در زمان حاضر رسیده است. ستاد احیای دریاچه ارومیه در گام نخست مطالعاتی برای احیای این دریاچه آغاز کرد، اما در سریعترین زمان ممکن طرحهای 44 گانه نهایی و زودبازده برای تثبیت آب دریاچه ارومیه روی میز اعضای ستاد احیا قرار گرفت و این ستاد کارهای عملیاتی خود را برای احیای بزرگترین پهنه آبی داخلی کشور شروع کرد.
412کیلومتر لایروبی رودخانههای اصلی منتهی به دریاچه ارومیه، ساماندهی سردهنههای رودخانه ها، انسداد یکهزار و 200 چاه غیرمجاز و اصلاح آبیاری در ششهزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی از اقدامهای زودبازده دولت یازدهم برای تثبیت وضعیت این دریاچه بوده است. دریاچه ارومیه در قالب طرح احیای دریاچه ارومیه قرار است ظرف مدت 10 سال به سطح تراز اکولوژیک خود، یعنی یکهزار و 274 متر از سطح آبهای آزاد برسد.
یکی از مهمترین مصوبههای این ستاد کاهش 40درصدی مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز این دریاچه به واسطه انتقال آب با لولههای پلی اتیلنی از منبع تامین تا سر مزرعه است. در سالهای 93 و94 در مجموع 414 کیلومتر عملیات انتقال آب با لوله پلی اتیلن به اجرا درآمده و 12هزار هکتار از زمینهای کشاورزی شهرستانهای آذربایجان غربی که در حوضه آبریز دریاچه ارومیه واقع شده را تحت پوشش انتقال آب مدرن قرار داده است.
طرح تشکیل و تجهیز شبکه سنجش منابع آب سطحی و زیرزمینی استان نیز در راستای اجرای مصوبههای ستاد احیای دریاچه ارومیه در زمان حاضر 68درصد پیشرفت فیزیکی دارد. تصفیه خانه گلمان که از دیگر طرحهای ستاد احیای دریاچه ارومیه برای احیای نگین آبی آذربایجان است، در سال جاری به بهرهبرداری میرسد و سالانه 2.5 میلیون مترمعکب آب به دریاچه ارومیه روانه میکند. تاکنون ستاد احیای دریاچه ارومیه 100میلیارد ریال برای مقابله با ریزگردهای این دریاچه هزینه کرده است.
**تثبیت آب و احیای دریاچه ارومیه در دولت یازدهم
چندی پیش رئیسجمهور دولت یازدهم با تاکید بر اینکه آذربایجان سر و دریاچه ارومیه چشم زیبای ایران است، گفت: اقدامات دولت یازدهم موجب تثبیت آب این دریاچه و احیای این نگین آبی شده است. حسن روحانی افزود: چهار سال پیش قول احیای دریاچه ارومیه را در بین مردم این شهر دادم و براساس این قول اولین موضوع طرح شده در هیات دولت نیز دریاچه ارومیه بود. او اضافه کرد: پیش از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، مردم آذربایجان غربی و شهر ارومیه از خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه بسیار ناراحت بودند، ولی امروز همه مردم از تثبیت وضعیت این دریاجه شادمان هستند.
او اظهار کرد: در هشت سال پیش از فعالیت دولت تدبیر و امید، آب دریاچه ارومیه سه متر و 10 سانتیمتر کاهش یافته بود و اگر اقدامات دولت یازدهم برای احیای این دریاچه نبود، امروز یک کویر خشک در این منطقه از کشور وجود داشت. او ادامه داد: عدهای میخواستند چشم زیبای آبی را از این بدن حذف کنند، ولی امروز شاهد آن هستیم که امواج دریاچه، حیات خود را فریاد میزند. به گزارش ایرنا، بنا به گفته او احیای دریاچه ارومیه نشاندهنده عمل دولت به وعدههای خود است و ما هر وعدهای بدهیم به آن عمل میکنیم.
**مجهز کردن کشاورزان با سیستم آبیاری نوین
در ماه جاری عضو ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه در مورد صحبتهای مطرحشده پیرامون مشکلزایی دولت برای کشاورزان در مسیر احیای دریاچه ارومیه، اظهار کرد: هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد اقدام دولت که بدون هیچ هزینهای، کشاورزان منطقه را به سیستم آبیاری نوین مجهز کرده تا علاوه بر صرفه جویی در میزان مصرف و ارتقای بهرهوری آب، آفات و آلودگیهای محصولات کشاورزی خود را نیز کاهش دهند، منجر به مشکلزایی برای کشاورزان شده است.
مسعود باقرزاده کریمی ادامه داد: قطعا این صرفهجویی در آب منجر به هدایت آب ذخیرهشده به دریاچه خواهد شد که در نهایت مانع از خشکی دریاچه و ایجاد مشکلات متعدد برای مردم منطقه و کشور میشود. او خاطرنشان کرد: براساس تمامی آمارهای رسمی و تصاویر ماهوارهای سطح تراز ثبت شده برای دریاچه ارومیه در فروردین سال جاری، حتی از سطح تراز فروردین سال 92 نیز بیشتر است. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیطزیست، باقرزاده کریمی تاکید کرد: مهم تر از اعداد ثبتی، اراده اجرایی دولت یازدهم برای ساماندهی مصارف آب در حوضه دریاچه ارومیه و احیای این اکوسیستم ارزشمند و گسترش این اقدام بسیار مهم به تمامی کشور است، به گونه ای که امروز شاهد به ثمر رسیدن تدریجی این اراده و اقدام در بسیاری از نقاط از جمله دریاچه ارومیه هستیم.
**برنامههای ابتکار برای احیای دریاچه ارومیه
تیر سال گذشته رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به بهبود وضعیت دریاچه ارومیه نسبت به گذشته عملکرد ستاد احیای دریاچه را مثبت ارزیابی کرد. معصومه ابتکار با اشاره به اینکه ستاد احیای دریاچه ارومیه تلاش خوبی را در دوره دولت یازدهم انجام داده است، گفت: هماهنگی بین دستگاهها و تامین اعتبار، کار بسیار دشواری است که ستاد در این زمینه عملکرد خوبی داشته است.
او با بیان اینکه ستاد احیای دریاچه ارومیه نقاط ضعف و قوت بسیاری دارد، اظهار کرد: در مجموع تاکنون کار ستاد احیای دریاچه ارومیه خوب پیش رفته که بهبود وضعیت دریاچه نشانگر این عملکرد مناسب است و در حال حاضر دریاچه ارومیه از وضعیت بهتری نسبت به گذشته برخوردار است. رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه در حال حاضر تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه صورت گرفته و دریاچه در شرایط خوبی به سر میبرد، افزود: در مورد کاهش شدید سطح آب دریاچه ارومیه در ماههای خرداد و تیر پیشبینیهایی شده بود، اما این اتفاق نیفتاد. طبیعی است که افزایش دما، تبخیر و کاهش بارندگی در این فصل سال بر دریاچه اثر بگذارد.
ابتکار با تاکید بر اینکه از ابتدای شروع کار ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز انتظار احیای آن در مدت کوتاه وجود نداشته است، ادامه داد: احیای دریاچه یک برنامه درازمدت است و برای آن یک بازه 10 تا 15ساله پیشبینی شده است. سه سال ابتدایی برنامههای ستاد بر تثبیت وضعیت دریاچه تمرکز داشت که با عملکرد خوب آن و بارندگیها محقق هم شد و شرایط خوبی برای دریاچه رقم خورد.
او با بیان اینکه سازمان حفاظت محیطزیست در ارتباط با احیای دریاچه ارومیه دو کار مهم بر عهده دارد، اظهار کرد: یکی اصلاح الگوی کشت و آبیاری است که با همکاری وزارت جهاد کشاورزی صورت میگیرد و دیگری بحث سازمانهای محلی بانوان و زنان روستایی است که در زمینه آموزش محیطزیست، اصلاح الگوی کشت، معیشتهای جایگزین و... فعالیت میشود تا با این اقدامات آب بیشتری برای انتقال به دریاچه ذخیره شود. رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در پایان تاکید کرد: این فعالیتها میتواند مقدمه شروع جدی مشاغل جایگزین در این منطقه باشد تا به تدریج به سمت صنایع دستی، گردشگری و... حرکت کنیم، سازمان محیطزیست نیز از این فعالیتها حمایت میکند و برنامههای خوبی در دست اجرا دارد.
*منبع: روزنامه آرمان، 1396.2.24