کد خبر: ۱۰۲۳۸۸
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۲ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 13 May 2017
ترند شدن مهم‌ ترین اتفاق سیاسی ایران در روز جمعه نشان از تاثیر غیر قابل انکار شبکه ‌های مجازی در انتخابات دوازدهم ریاست ‌جمهوری دارد. مناظره‌ای پرهیجان و پر چالش که توانست چند ساعتی فضای مورد استفاده کاربران ایرانی را به تسخیر خود درآورد و تمامی اخبار دیگر را تحت تاثیر قرار دهد.
بانكداري ايراني - روزنامه اعتماد با درج گزارشی نوشت: ترند شدن مهم‌ ترین اتفاق سیاسی ایران در روز جمعه نشان از تاثیر غیر قابل انکار شبکه ‌های مجازی در انتخابات دوازدهم ریاست ‌جمهوری دارد. مناظره‌ای پرهیجان و پر چالش که توانست چند ساعتی فضای مورد استفاده کاربران ایرانی را به تسخیر خود درآورد و تمامی اخبار دیگر را تحت تاثیر قرار دهد.

در ادامه این گزارش می خوانیم: تاثیری که نه تنها فعالان مجازی که تمام افراد جامعه آن را به خوبی درک کردند. دیروز برای سومین بار نامزدهای دوازدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری زیر ذره‌بین مردم قرار گرفتند و آنچه در چنته داشتند روی میز قضاوت و تصمیم مردم گذاشتند. عصر روز گذشته، بالاخره نوبت به بحث و مناظره در خصوص مهم‌ترین موضوع مبتلا به جامعه رسید؛ «اقتصاد» همان موضوعی که همواره نقشی تعیین‌کننده در انتخاب عموم مردم دارد. 

میزان توییت‌ هایی که با هشتگ #مناظره_سوم همزمان با برگزاری سومین و آخرین مناظره ریاست‌جمهوری منتشر شد هم سرعت بسیار بالایی داشت و هم در فرصتی کوتاه قسمت اول مناظره توانست تبدیل به ترند نخست جهانی توییتر شود. توییتری که این روزها میعادگاه هواداران کاندیداهای مختلف است. در زمان برگزاری مناظره تبدیل به رسانه‌ای شد که می‌شد در آن تصویری از کلیت جامعه را به هنگام تماشای مناظره دید. به محض اینکه قالیباف در پاسخ به جهانگیری در مورد املاک نجومی گفت: «این املاک را به رفتگران شهرداری واگذار کرده‌ایم» کاربران توییتر شروع به انتشار لیست اسامی کسانی کردند که از شهرداری تهران «املاک نجومی» دریافت کرده بودند. 

در لحظات پایانی مناظره که حسن روحانی خطاب به قالیباف در خصوص تخلفات سال 84 این کاندیدا گفت، ظرف چند دقیقه کاربران اقدام به انتشار اطلاعات مربوط به این پرونده کردند و به راحتی می‌شد در تایم‌لاین توییتر تکه‌های پازل این پرونده را کنار هم چید. از سویی برخی توییت‌ها نشان از نگاه غیر احساسی کاربران داشت «مرسی هاشمی طبا که بازهم حق رو فدای قدرت نمیکنه و حقیقت رو بیان کرد: مشکلات بانکی از دولت قبل به جا مانده»، «این هیجان مناظره سوم نیست که در فضا موج می‌زند، هراس از تکرار فاجعه هشت ‌ساله است.»، «الان با نت 4جی نشستن دارن باسرعت هرچه تمام‌تر تخریب میکنن اگه قبلا بود می ‌خواستن تلگرام رو با VPN و نت 128 کیلوبیت باز کنن»، «کی بود می‌گفت دست روحانی می‌لرزه ما رییس‌ جمهور سالم می‌خوایم؟»، «قالیباف و رییسی فقط تهمت میزنن و افکار رو منحرف میکنن در صورتی که خودشون کارنامه خوبی ندارن.»، «ادب چیز خوبیه، اخلاق چیز خوبیه، داشته باش.» اما غالب توییت‌های منتشر شده مربوط به جملات طلایی و کلیدی کاندیداها بود. 

جملاتی که هر کدام از آنها می‌تواند تعیین‌کننده سرنوشت انتخابات باشد. و تبدیل به جمله‌ای کلیدی شود برای روزهای آینده. هر چند بازار وعده‌ها در حوزه اقتصاد داغ است، اما فضای کلی جامعه نشان از آگاهی مردم دارد، نشان از اینکه بعد از گذر از تنگناهای سرنوشت‌ساز تاریخ معاصر، عوامفریبی دیگر جایی در تصمیم‌گیری‌ها ندارد. توییت‌های کاربران توییتر هم موید همین موضوع بودند. «از روحانی گله‌دارم، چرا از کیسه بیت‌المال بخشیدی؟ کی به شما این اجازه رو داد که مانع شفاف‌سازی بشی؟ با این وجود به‌ روحانی رای می‌دهم.»، «من حس شرمندگی دارم. حس بد و ناخوشایند. مطمئنم امشب خیلی‌ها این حس را دارند. منتها هرکسی به یک میزان مسوول است و باید ناراحت باشد.» اما در عین حال کاربرانی که با دقت ریزترین حرکات و رفتارهای کاندیداها را هم زیرنظر داشتند، در میان بحث‌های جدی و پر چالش مناظره توییت‌های جالبی منتشر می‌کردند، یکی از کاربران توییتر نوشت: «روحانی خودکار جهانگیری رو قرض گرفت.» و توییت‌هایی از این قبیل در مورد پر و خالی شدن لیوان آب روی میز که تعبیر به بالا بودن استرس کاندیداها داشت. 

و بعضی هم از هشتگ‌ها استفاده می‌کردند و سوالات‌شان را مطرح می‌کردند. در عین حال لایو و استوری‌های اینستاگرام هم از مناظره بی‌نصیب نبودند و این امکان را به کسانی که به تلویزیون دسترسی نداشتند می‌داد که مناظره را لحظه به لحظه دنبال کنند. لحظات مهم و گفت‌و گوهای حساس مناظره به سرعت در اینستاگرام و تلگرام منتشر می‌شد. 

تصاویری که با پر رنگ کردن جملات کاندیداها منتشر می‌شد، خیلی زود تایم‌لاین اینستاگرام را تسخیر کرد. هواداران کاندیداهای مختلف با هیجانی که از جسارت کاندیدای محبوب‌شان نصیب‌شان شده بود، جملات کلیدی‌شان را در شبکه‌های مجازی منتشر می‌کردند.

مناظره آخر به خوبی توانست هیجان و شور انتخاباتی را نه تنها به جمع کسانی که پای تلویزیون‌ها و رادیو نشسته بودند، بلکه میان کاربران شبکه‌های مجازی هم تزریق کند. هیجانی که دقایقی قبل از شروع مناظره هشداری هم در مورد آن داده شد و خبری به نقل از معاون امنیتی انتظامی وزارت کشور به سرعت منتشر شد مبنی بر اینکه: «هر گونه کارناوالی که موجب سد معبر شود به نیروی انتظامی ابلاغ شده که اجازه ندهند در زندگی روزمره مردم و نظم شهر اخلال به وجود‌ آید.» 

فعالیت متاثر از صحبت کاندیداها در فضای مجازی تا جایی پیش رفت که بسیاری از کاربران تعدادی از کاندیداها را به کلی از جریان رقابت در انتخابات کنار گذاشتند و با تصاویری که واژه خداحافظ نوشته بود، به طور خودجوش پایان این رقابت را اعلام کردند.

*منبع: روزنامه اعتماد، 1396.2.23
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: