کد خبر: ۱۰۱۳۸۶
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۹ - ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 03 May 2017
در حالی که بعضی از نظرسنجی‌ها حکایت از آن دارند که محمدباقر قالیباف، شهردار تهران نسبت به ابراهیم رئیسی شانس بالاتری برای رقابت با جریان اعتدال دارد، اما به‌نظر می‌رسد که اصول‌ گرایان به ابراهیم رئیسی نظر کرده‌اند.
 بانكداري ايراني - روزنامه همدلی با درج گزارشی نوشت: در حالی که بعضی از نظرسنجی‌ها حکایت از آن دارند که محمدباقر قالیباف، شهردار تهران نسبت به ابراهیم رئیسی شانس بالاتری برای رقابت با جریان اعتدال دارد، اما به‌نظر می‌رسد که اصول‌ گرایان به ابراهیم رئیسی نظر کرده‌اند.

در ادامه این گزارش می خوانیم: بعد از مناظره انتخاباتی اول چالشی بر سر رفتن و ماندن بین هواداران این دو نامزد جمنا ایجاد شده بود. بعضی هواداران رئیسی، شهردار تهران را به خاطر برخورد تهاجمی‌اش نکوهش می‌کردند. در مقابل یاران قالیباف به خاطر سکوت رئیسی در مناظره شهردار نظامی تهران را می‌دانستند در صحنه باقی بماند. با این حال تلاش یاران رئیسی بیشتر توانسته غلبه کند تا جایی که بعضی ارکان جریان اصول‌گرا و تشکل ‌های مذهبی و سیاسی این جناح در حمایت از رئیسی نامه می‌نویسند، بیانیه می‌دهند و سخنرانی می‌کنند و این در حالی است که سرهنگ سهمی از این نامه ‌ها و بیانیه ‌ها ندارد.

** سرزمین عجایب
خواندن و نگاه کردن صحنه‌هایی از انتخابات 96 آدم را به یاد سرزمین عجایب می‌اندازد. روال معمول در هر انتخاباتی این است که جریانات سیاسی ابتدا نامزد نهایی خود را مشخص می‌کنند بعد او را وارد کارزار ریاست جمهوری می‌کنند. در یک سوی آرایش سیاسی انتخابات پیش ‌رو، اصول‌ گرایانی قرار گرفته‌اند که با خود فکر می‌کردند بهتر است اول با همدیگر رقابت کنند و اجماع را به فرصت دیگری تبدیل کنند. 

اصول ‌گرایان که از مدت‌ ها قبل فکر و ذکرشان یک دوره‌ای کردن روحانی بود، خروجی تلاش‌هایشان در نوع خود بی ‌نظیر بود. آنها 5 نامزد را برای شرکت در انتخابات انتخاب کردند و عزم کردند همه نامزدهایشان وارد کارزار انتخابات شوند. اگر مهرداد بذرپاش وقت خود را تنظیم کرده بود و حدود 5دقیقه زودتر دست به کار شده بود، هر 5 نامزد جمنا تا روزی که شورای نگهبان نامزدهای انتخابات را معرفی کرد می‌توانستند رویای ریاست جمهوری دوره دوازدهم را ببینند. 

البته شاید این هم از خوش شانسی اصول‌ گرایان بود که بذرپاش فرصت نام‌نویسی در انتخابات را از دست داد و صلاحیت حمیدرضا حاجی بابایی و علیرضا زاکانی دو نامزد دیگر آنها در شورای نگهبان احراز نشد وگرنه این احتمال وجود داشت که هرکدام از آنها مثل امروز که رئیسی و قالیباف خود را محق‌تر از دیگری می‌دانند، مدعی نامزدی نهایی شوند.

** نقض قول و قرارهای قبلی
رسم نانوشته‌ای وجود دارد که نامزدهای انتخاباتی همسو هفته آخر رقابت‌ها بر سر ماندن یا رفتن تصمیم‌گیری کنند. در انتخابات 92 محمدرضا عارف سه روز پیش از انتخابات به نفع حسن روحانی کناره‌گیری کرد. غلامعلی حداد عادل یکی از نامزدهای اصول‌گرا هم دو روز بعد به نفع جریان سیاسی خود کناره‌گیری کرد. کناره‌گیری به نفع رقبای همسو در روزهای آخر از این جهت برای جریانات سیاسی اهمیت پیدا دارد که جریانات می‌توانند با استفاده از موج رسانه‌ای هواداران خود را به نامزد نهایی‌شان ترغیب کنند.

اکنون در شرایطی که از آغاز رقابت‌ها کمتر از دو هفته می‌گذرد و هنوز 16روز تا انتخابات ریاست جمهوری زمان باقی مانده، جریان سیاسی اصول ‌گرا به فکر کناره‌گیری یکی از دو نامزد خود افتاده است. آن‌ طور که بعضی اصول‌ گرایان گفته‌اند قرار قبلی آنها با نامزدهایشان این‌ گونه بوده که به نفع کسی که بیشترین اقبال را داشته کناره‌گیری کند. اما کناره‌گیری برای هردو نامزد اصلی به شدت کار سختی جلوه می‌کند. 

ابراهیم رئیسی در همان بیانیه اعلام نامزدی‌اش در انتخابات خود را مستقل از جمنا خوانده و در کنار آن شان و جایگاه خود را بالاتر از شهردار تهران می‌داند که دو بار سابقه شکست در کارنامه خود دارد. این رفتار حامیان رئیسی یادآور بعضی از تحلیل‌هایی است که در روزهای گذشته از سوی فعالان سیاسی مطرح شد. 

بنابر این تحلیل‌ ها قالیباف وارد عرصه انتخابات شده است تا ضربه‌گیر ابراهیم رئیسی باشد. چنین درخواستی از سوی یاران رئیسی در حالی مطرح می‌شود که رئیسی در نظرسنجی‌هایی که صورت گرفته وضعیت وخیم‌تری نسبت به نامزد نظامی جمنا دارد.

** قالیباف گل به خودی است
بعضی رسانه‌های نزدیک به رئیسی قالیباف را گل به خودی جریان اصول‌گرا در این انتخابات خوانده‌اند. در بعضی از مطالب این رسانه‌ها آمده:«جریان روحانی در آغاز مناظره به کلی خود را باخته بود و کاملاً ضعیف ظاهر شد. رئیسی هم که در زمین آنها بازی نمی‎کرد تا این بازی تکمیل شود. قالیباف اما دقیقاً همان چیزهایی را گفت که آنها منتظر شنیدنش بودند و برایش پاسخ داشتند. آنها کوشیدند با نفی قالیباف خود را اثبات کنند. یک‌باره بعد از حملات قالیباف روحیه گرفتند. احساس کردند دستشان پُر است. قالیباف حضورش گل به خودی بود. هیچ عقل سلیمی نمی‎پذیرد کسی که ده‎ها نقطه ضعف برای نقد شدن در مناظره دارد، حتی به عنوان کاندیدای پوششی حاضر شود. قالیباف یک ضربه می‎زد، چند تا می‎خورد. 

حاج آقای رئیسی هوشمندانه با او همراهی نکردند؛ آن هم به این دلیل که اساساً این جنس منازعات را قبول نداشتند و معتقد بودند از درد مردم در اینها خبری نیست. اگر این هوشمندی نبود و رئیسی حساب خود را جدا نکرده بود، تمام ضربه‎هایی که متوجه قالیباف شد، در واقع متوجه او نیز می‎شد و به مراتب بیشتر آسیب می‎دید.» 

این رسانه ‌ها می‌نویسند: در این مناظره نخست اما دعوا، دعوای مردم نبود. دعوای سیاسی بود و این را مردم خوب فهمیدند. مشاوران قالیباف و خود او اشتباه کردند. تنها ثمره حضور قالیباف دودل کردن حزب‎اللهی‎ها و ایجاد تردید و عدم قاطعیت در آنهاست برای فعالیت و تبلیغ انقلابی. تا همین الان هم رئیسی از همین نقطه ضربه خورده است و این ضربه با رسیدن موعد تبلیغات و درگیری احتمالی ستادها تشدید نیز خواهد شد.

در واقع بخش عمده‎ای از توان حزب ‎اللهی ‎ها در این ایام مصروف بحث بر سر رئیسی و قالیباف شده است و خواهد شد. این یعنی خسران آشکار. یک عده هم کودکانه و جاهلانه این وسط نشسته‎اند و به جای هزینه کردن از تمام وجودشان برای اصلح، فکر می‎کنند با حمایت از هر دو کاندیدا حتماً اصول‌گرایان پیروز خواهند شد.»

** پناهیان: رئیس جمهور نباید پروژه مدیریت کرده باشد
حجت الاسلام پناهیان، از روحانیون حامی ابراهیم رئیسی نیز در سخنانی کنایه‌هایی نصیب قالیباف کرده است. او در تمجید از سوابق نامزد خود گفته: «تا حالا هیچ کاندید ریاست جمهوری نبوده که موقع کاندید شدن این قدر مسئولیت‎ های کلان داشته باشد. کاندیداهای دیگر را بگویید. فوقش شهردار یک شهر کلان بودند. 

چه پست ‎هایی داشتند؟» او همچنین اضافه کرده: «بعضی سوال می‎کنند ایشان چه سابقه مدیریت اجرایی داشتند. رئیس‎ جمهور که نباید مدیریت پروژه کرده باشد. باید مدیر کلان نظام باشد. بعضی می‎گویند آقای رئیسی مدیریت کرده؟ چگونه توضیح بدهم؟ باید حتماً مسئول ساخت و ساز یک پل یا پتروشیمی باشد؟ چه باید باشد؟»

یکی از رسانه ‌های حامی سعید جلیلی هم رئیسی را محق‌تر از قالیباف می‌داند و در طعنه به قالیباف می‌نویسد:«اگر تا قبل از این مناظره تردیدی وجود داشت، حالا با قطعیت می‌توان گفت رئیسی شخصیتی فراجناحی و به دور از حاشیه‌هاست که صرفا به‌دنبال رفع درد مردم است و همانطور که خودش هم بیان کرد دوای درد مردم برنامه داشتن برای مسائلی همچون مسکن است نه دعوای اصلاح طلب و اصول‌گرا»

** جامعه مدرسین از رئیسی حمایت کرد
در آن طرف میدان هم یاران قالیباف، نامزد خود را محق‌تر از رئیسی برای ملقب شدن به نامزد نهایی جمنا می‌دانند. برخلاف هواداران رئیسی که شیوه برخورد قالیباف در مناظره‌ها را ناپسند می‌دانند، هواداران شهردار نظامی تهران به سکوت رئیسی می‌تازند. با این حال به نظر می‌رسد قالیباف راه بسیار سخت‌تری برای رویارویی با روحانی خواهد داشت، زیرا که روز گذشته جامعه مدرسین در بیانیه‌ای از ابراهیم رئیسی حمایت کرد. 

جامعه مدرسین که تشکلی تاثیرگذار بر جریان اصول‌گراست در بیانیه خود آورده است: در جلسه روز جمعه8 اردیبهشت این تشکل، با اکثریت قاطع آرای حاضرین، حجت‌الاسلام والمسلمین حاج سید ابراهیم رئیسی به عنوان نامزد اصلح شناخته شد. حال در چنین وضعیتی اگر قالیباف و یارانش کمترین کورسویی را از حمایت برخی زعمای قم داشتند، بی‌تردید امید خود را از حمایت تشکل ‌های مذهبی - سیاسی جناح راست از دست داده‌اند. 

*منبع: روزنامه همدلی،1396.2.13
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: