کد خبر: ۱۰۰۹۶۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۸ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ - 29 April 2017
بسیاری اجرای طرح تحول سلامت را باعث دگرگون شدن حوزه درمان کشور می‌دانند، به‌طوری که با اجرای این طرح، پرداخت هزینه‌های درمان از جیب مردم به‌طور ملموسی کاهش یافت و همین باعث ایجاد رضایت نسبی مردم شد.
 روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت: بسیاری اجرای طرح تحول سلامت را باعث دگرگون شدن حوزه درمان کشور می‌دانند، به‌طوری که با اجرای این طرح، پرداخت هزینه‌های درمان از جیب مردم به‌طور ملموسی کاهش یافت و همین باعث ایجاد رضایت نسبی مردم شد.

در ادامه این گزارش می خوانیم: در این میان وزارت بهداشت توانست عملکرد خوبی را در حوزه دارو داشته باشد. کاهش قیمت داروهای وارداتی به‌ویژه داروهای مربوط به بیماری‌های خاص و کاهش قیمت تجهیزات پزشکی ازجمله این موارد است.

با این حال کارشناسان معتقدند که اجرا نشدن طرح پزشک خانواده، نظام ارجاع و پرونده سلامت الکترونیک باعث محقق نشدن بسیاری از اهداف طرح تحول شده است که یکی از آنها افزایش هزینه‌هاست. براساس برنامه پنجم توسعه، طرح پزشک خانواده باید تا پایان سال 94 در تمام کشور انجام می‌شد اما وزارت بهداشت دولت یازدهم توانست این طرح را در دو استان فارس و مازندران به صورت پایلوت به اجرا دربیاورد. نبود منابع مالی یکی از دلایلی است که اجرا نشدن طرح پزشک خانواده به آن برمی‌گردد؛ چیزی که باعث شده است وزارت بهداشت تجمیع بیمه‌ها را تنها راه‌حل اجرای طرح بداند.

**اجرای شایسته طرح تحول سلامت
اصغر سلیمی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اجرای طرح تحول سلامت یک از اقدامات موثر دولت در این دوره بوده است، در گفت‌وگو با «فرهیختگان» می‌گوید:‌ «پیش از اجرای طرح تحول سلامت خیلی از خدمات به مردم ارائه نمی‌شد اما دولت یازدهم آن را جزء اولویت‌های خود قرار داد و به نحو شایسته‌ای انجام داد.» تا پیش از اجرای طرح تحول حضور متخصصان در بیمارستان‌‌ها کم رنگ بود، این متخصصان اغلب در مطب‌های خود در سطح شهر بودند و هر گاه بیماری به وجود آنها نیاز بود، چند ساعت طول می‌کشید که پزشک به بالین بیمار برسد. اما حالا سلیمی می‌گوید با حق بیتوته‌ای که به واسطه اجرای طرح تحول سلامت به متخصصان پرداخت می‌شود آنها موظفند در بیمارستان حضور داشته‌ باشند و کمتر از 15 دقیقه خود را به بالین بیمار برسانند.»

یکی از مزایای اجرای طرح کاهش پرداختی‌های مردم در بیمارستان‌هاست. وزارت بهداشت می‌گوید که پیش از اجرای طرح تحول سلامت مردم 37 درصد هزینه‌ها را از جیب پرداخت می‌کردند اما بعد اجرای طرح تحول سلامت این پرداختی‌ها به هفت درصد رسیده است. از سوی دیگر در دو سال اول اجرای طرح دو هزار و 100 میلیارد تومان برای نوسازی بیمارستان‌ها هزینه شده است. این رقم شامل 27 هزار و 500 قلم تجهیزات پزشکی، هتلینگ و تجهیزات پزشکی است. موضوعی که سلیمی با اشاره به آنها می‌افزاید:‌ «پس از اجرای طرح بیمارستان‌ها به لحاظ تجهیزات به‌روز شدند و حق پرداخت بیماران در بحث بستری به 5 تا 10 درصد رسید.»

** رونق‌یافتن درمانگاه‌های تخصصی
از سوی دیگر به گفته او بیمارستان‌‌ها موظف شدند تا داروهای بیماران را تهیه کنند. در کنار آن پرداختی‌ها به پزشکان و کادر بیمارستان منظم‌تر شد و رضایت نسبی بین آنها شکل گرفت. سلیمی به رونق گرفتن فعالیت درمانگاه‌های تخصصی در بیمارستان‌ها اشاره کرد، به‌طوری این درمانگاه‌ها با حضور مختصصان با فرانشیز دولتی به مردم خدمات سلامت ارائه می‌کنند.

**در انتظار اجرای طرح پزشک خانواده
با این حال او نیز معتقد است که هنوز مشکلات زیادی در حوزه سلامت و بهداشت کشور وجود ندارد. ناقص اجرا شدن طرح پزشک خانواده و کم‌توجهی به موضوع پیشگیری و بهداشت و همچنین اجرا نشدن سامانه پرونده الکترونیک از مواردی است که سلیمی به آن اشاره می‌کند. او اجرای پزشک خانواده را یکی از اولویت‌های حوزه سلامت در دنیا می‌داند و معتقد است که باید تلاش‌های لازم برای اجرای آن در دولت بعد انجام شود، چراکه با انجام این طرح بسیاری از هزینه‌های اجرای طرح تحول کاهش می‌یابد. قرار بود طرح پزشک خانواده به صورت کامل در شهرهای زیر 50 هزار نفر اجرا شود اما با این حال طرح هنوز اجرا نشده است.

در این میان گاه در بیمارستان‌های دانشگاهی دیده می‌شود که رزیدنت‌ها به جای اعضای هیات‌علمی اغلب جراحی‌ها را انجام می‌دهند، اما جراحی به اسم عضو هیات‌علمی تمام می‌شود. سلیمی با اشاره به این مساله می‌گوید که این موضوع باعث شده متخصصان و استادان دانشگاه مبالغ زیادی را بابت جراحی که در آن حضور نداشتند بگیرند، در حالی که جراحی خروجی مناسب را نداشته است؛ این یکی از مواردی است که منابع مالی طرح تحول را می‌بلعد.

سلیمی اقدام دولت در حوزه دارو را هم قابل‌قبول می‌داند. به گفته او پیش از اجرای طرح تحول تهیه دارو به سختی انجام می‌شد، به‌طوری که به واسطه حضور دلالان، مردم داروهای گران با کیفیت پایین را استفاده می‌کردند. اما در دولت یازدهم خیلی از داروها توسط کشور تولید شد یا اینکه خود دولت اقدام به ورود دارو‌ها کرد و دست دلالان را کوتاه کرد.

*منبع: روزنامه فرهیختگان، 1396.2.9
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: