با افتتاح فازهای جدید پارس جنوبی برای اولین بار ایران در برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی از قطر پیشی خواهد گرفت.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، بزرگترین مراسم افتتاح همزمان پروژه های صنعتی کشور این هفته ( روز یکشنبه) با به بهره برداری از فازهای 17،18،19،20 و 21 پارس جنوبی و چند طرح مهم صنعت پتروشیمی با حضور رئیس جمهور و در منطقه عسلویه شروع خواهد شد؛ ارزش این پروژه ها حدود 20 میلیارد دلار است.
استاندار بوشهر در تلگرام خود درباره افتتاح این پروژه ها نوشت:« رئیسجمهور در سفر به استان بوشهر، بزرگترین طرح صنعتی تاریخ کشور را افتتاح میکند. این طرح که شامل ۶ واحد پالایشگاهی و چند طرح پتروشیمی با ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در شهرستانهای کنگان و عسلویه است که در روز یکشنبه ٢٧ فروردین به بهرهبرداری می رسند.»
چند هفته پیش بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در حاشیه بازدید از فازهای پارس جنوبی در عسلویه استان بوشهر درباره اهمیت این پروژه ها گفته بود:« امسال سال استثنایی است و ما یک افتتاح بزرگ و تاریخی بی نظیر در صنعت نفت و کل صنعت کشور خواهیم داشت زیرا طرحهایی امسال در پارس جنوبی افتتاح خواهیم کرد که ارزش آنها نزدیک به 20 میلیارد دلار است. این طرح ها شامل چندین فاز گازی (17،18،19، 20 و 21) لایه نفتی پارس جنوبی و چندین طرح پتروشیمی است که فقط خرده کاریهای نهاییشان مانده و هر وقت تمام شوند با حضور مقامهای کشوری به بهره برداری خواهند رسید.
او با اشاره به اینکه این تحولی مهم است و ما در برداشت از قطر پیش خواهیم افتاد، گفت:« امسال سال خوبی برای ما خواهد بود و میتوانیم در زمینه تولید از میدان مشترک پارس جنوبی از قطر پیش بیفتیم. ما یک بار در سال 84، به قطر رسیدیم اما پس از آن عقب افتادیم و آنها 2 برابر ما تولید کردند اما امسال امیدواریم که بتوانیم از قطر جلو بزنیم.»
به گفته وزیر نفت ظرف کمتر از چهارسال در دولت یازدهم، 11 فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسیده است و در سال 95 که زمستان سردی بود وارداتمان نسبت به سال 94 کمتر شد و باوجود قطع گاز ترکمنستان افتتاح فازهای جدید کمک کرد شبکه گاز کشور پایدار بماند.
دولت یازدهم در شهریور سال 92 و درست چندماه پس از روی کار آمدن افتتاح فازهای پارس جنوبی را که میدان گازی مشترکی بین ایران و قطر است در اولویت کاری قرار داد تا هرچه زودتر بهره برداری و به اتمام برسند اتفاقی که با افتتاح پروژه جدید تقریبا تحقق پیدا کرده است؛ در این دولت تاکنون فازهای فازهای 15و 16، 12، 17و 18، 19 و 20و 21به تولید رسیده اند.
میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که در صورت برداشت کامل گاز این میدان، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تأمین میشد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد. حجم گاز برداشتشدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است.
با افتتاح فازهای جدید چه تحولاتی رخ خواهد داد؟
محمدچلیپا، مجری طرح توسعه فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی سال گذشته در گفت و گو با رسانه ها گفته بود:« فاز ۱۷ و ۱۸ هم اکنون ۹۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تولیدگاز با ۹۰ درصد ظرفیت اسمی صورت میگیرد و از ۵۰ میلیون متر مکعب گاز ۴۵ میلیون صادرات دارد و راه اندازی همه ردیفها به پایان رسیده است و اکثر واحدهای پالایشگاهی نیز تحت سرویس است و به زودی افتتاح می شوند.»
همچنین علیرضا عبادی، مجری طرح توسعه فاز ۲۰ و ۲۱ پارس جنوبی نیز یک ماه قبل از عید گفته بود:« با افتتاح کامل این فازها روزانه ۲۷۵۰ تن اتان به عنوان خوراک پتروشیمیهای منطقه تامین خواهد شد.»