دنیای اقتصاد: حسن روحانی، رئیسجمهوری روز دوشنبه در دهمین نشست خبری خود از افزایش یارانه نقدی اقشار کمدرآمد خبردادو پرداخت یکسان یارانه به همه اقشار را اقدامی اشتباه توصیف کرد. او در این نشست که در آستانه انتخابات ریاستجمهوری برگزار شد، در پاسخ به سوال روزنامه «دنیای اقتصاد» که از او پرسید «وجه تمایز اولویتهای اقتصادی شما در صورت پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری نسبت به دوره کنونی مسوولیت شما بهخصوص در زمینه سیاستهای رفاهی از جمله یارانه نقدی، اصلاح نظام بانکی و تسریع رونق اقتصادی چه خواهد بود؟» تاکید کرد: مساله یارانه برای کمک به اقشار آسیبپذیر جامعه بوده و در چارچوب قانون باید دولت آن را اجرا کند و این دولت تلاش میکند برنامهها را در چارچوب قانون اجرا کند.
روحانی با بیان اینکه دولت بخشی از یارانه را به بخشهای پراهمیت مانند کشاورزی منتقل کرده است، گفت: در کشاورزی پولی که برای خرید گندم میدهیم با قیمت گندم در بازار بینالمللی خیلی متفاوت و تقریبا چیزی حدود 2برابر است. رئیسجمهوری ادامه داد: یارانهای که دولت به کشاورزها میدهد و نیز در زمینه درمان، مردم در بیمارستانها به جای 37 درصد، 6 درصد و در روستاها 3 درصد میدهند، به معنای استفاده صحیح از یارانه است؛ البته یک مقدار یارانه نقدی است که پرداخت میشود و در این زمینه بهطور کلی دولت باید تابع قانون باشد، چراکه معتقدیم هر آنچه در چارچوب قانون از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شده را این دولت اجرا و عملی خواهد کرد. روحانی تصریح کرد: معتقدم با وجود یکسری اقشار آسیبپذیر در جامعه که بیشتر تحتفشار هستند اگر یارانه بهطور یکسان به همه داده شود، مطلوب نخواهد بود، بلکه باید اقشار آسیبپذیر بیشتر یارانهبگیرند که برای رسیدن به این هدف از سال گذشته در حال برنامهریزی هستیم و انشاءالله طبق برنامهای که دولت دارد، یارانه نقدی اقشار کمدرآمد اضافه خواهد شد.
بعضی همه جارا سیاه میکنند
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال دیگری در مورد یارانهها نیزباتاکید بر اینکه ما باید به جایی برسیم که مردم نیازمند دریافت یارانه نقدی نباشند، گفت: کاری که ما در دولت یازدهم کردیم این بوده که این یارانههای نقدی را بهجای اینکه اضافه کنیم، بردیم در بخشهای تولیدی، خدمات اجتماعی و معتقدیم باید وضع زندگی مردم آنقدر خوب شود که مردم نیاز نداشته باشند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی ادامه داد: همه مردم باید مشغول بهکار شوند و بیکار نباید داشته باشیم. وی اظهار کرد: نباید آینده را تاریک و سیاه کنیم؛ بعضیها مانند ماشین دودی هستند و همین طور حرف میزنند و همه فضا را سیاه میکنند در حالی که ما یک فضای روشن و ایران آبادی داریم و حتما ایران بهتری خواهیم داشت. روحانی با بیان اینکه چرا فضا را دودآلود کرده و مردم را به تردید میاندازیم و این عدم قطعیت را برای چه القا میکنیم، افزود: باید فضا را امیدوارانه کرده و تلاش کنیم تا سرمایهها جذب شوند. مثلا تعدادی هواپیما خریداری شد، نمیدانم چطور به بعضیها خرید این هواپیماهای نو برخورد، در حالی که مردم ما در سال بیش از 4 میلیارد دلار، برای سفرشان به شرکتهای هواپیمایی خارجی میپردازند و حالا این اشکالی دارد که این 4 میلیارد دلار را شرکتهای داخلی خودمان از مردم بگیرند؟ رئیسجمهوری با تاکید بر ضرورت تلاش برای توسعه گردشگری در کشور، تاکید کرد: این حرف بحق است و بازهم تاکید میکنم که کشور ما باید به روزی برسد که هیچکس نیاز به یارانه نقدی نداشته باشد؛ این راه طولانی پیشروی ما قرار دارد و همه باید دست به دست هم دهیم؛ دستگاه اجرایی به تنهایی قادر به انجام نیست و باید قوای قضائیه و مقننه هم به میدان بیایند و این کاری است که رسالت و وظیفه همه ماست و دولت هم وظیفه دارد.
نیاز بانکها به اصلاح
رئیسجمهوری در بحث ضرورت اصلاح نظام بانکی کشور نیز اظهار کرد: بانکها خیلی نیاز به اصلاحات دارند. البته اینجا از بانکهای کشور بهخاطر کاری که در سال 95 کردند، تشکر میکنم. بانکهای ما در سال 95، معادل43 درصد بیشتر از سال قبل به مردم تسهیلات دادند، این رقم بسیار خوبی است. روحانی افزود: بعضیها در قضاوت درباره برخی مدیران بانکها ظلم و بیانصافی کردند که آن را هم کنار میگذاریم، اما در مجموع بانکهای ما نیاز به تحول دارند. رئیسجمهوری اظهار کرد: درست است که این دولت، اولین دولتی است که در حال پرداخت بدهیهای خود به بانکها است، چون همه دولتها بدهی درست میکردند و میرفتند و میگفتند دولت بعدی یک کاری میکند اما این دولت دولتی است که برای اولینبار بدهیهایش را پرداخت میکند و نکته بعد این است که در این دولت سرمایه بانکهای دولتی تقریبا 2 برابر شده و این کار بزرگی است که دولت برای بانکهای دولتی انجام داده، اما در عین حال بانکها نیاز به اصلاحات فراوانی دارند.
بحرانی درنظام بانکی وجود ندارد
رئیسجمهوری در پاسخ به سوالی دیگر، درباره سیاست کنترل تورم، وجود بحران در سیستم بانکی و اقتصادی کشور و موسسات اعتباری غیرمجاز اظهار کرد: کلمه بحران را قبول ندارم که شما بهکار میبرید. هیچ بحرانی وجود ندارد، یکی از افتخارات دولت این است که تورم را تکرقمی کرده، چیزی که از ابتدا دنبال آن بود و بعد از 26 سال تورم کشور، تکرقمی شد.
دلیل ایجاد تورم دردولت گذشته
رئیسجمهوری علت ایجاد تورم 45 درصدی دردولت گذشته را اجبار بانک مرکزی برای پرداخت 43 هزار میلیارد تومان برای مسکن مهرعنوان کرد. او همچنین تصریح کرد: باید سود تسهیلات را پایین آوریم و این یک مشکل در کشور است که باید اصلاح شود.
اداره کشور مزایده نیست
رئیسجمهوری درادامه در پاسخ به سوالی در مورد ادعای برخی مبنی برافزایش یارانه نقدی در صورت پیروزی در انتخابات نیز تاکید کرد: مردمفریبی، عوامفریبی و کارهای پوپولیستی در شأن ملت و کشور ما نیست. شما میدانید یارانهای که الان پرداخت میشود حساب و کتاب آن مشخص است و از سخنگوی دولت سوال کنند که درآمد ما برای یارانه چه مقدار است و پول پرداختی چه مقدار است. روحانی گفت: حدود 42 هزار میلیارد تومان در سال پرداخت میشود. اگر کسی ادعا میکند که من بیشتر و کمتر از این مقدار یارانه میدهم، باید در نظر داشته باشد که انتخابات مزایده نیست که هر کسی بالا ببرد و فردی اعلام کند که صد تومان میدهم و دیگری بگوید، من 300 تومان میدهم. به هر حال حراج و مزایده نیست که قیمتها بالا برود، بلکه اداره کشور است که قانون و مقرراتی دارد. رئیسجمهوری گفت: در قانون مجلس اعلام شده است که پول یارانه از کجا پرداخت شود. طبق قانون مجلس، پول یارانه باید از حاملهای انرژی که گران میشود، برداشت شود. در دولت قبل 45 هزار تومان یارانه پرداخت میشد و بخشی از آن برخلاف قانون و از خزانه و دستگاهها تهیه میشد. روحانی اظهار کرد: دیوان محاسبات از تخلفات دولت قبل گزارش داده و با انتشار آن همه متوجه میشوند که در دادن یارانه چه تخلفاتی شده است. در زمینه یارانه، معتقدم نسبت به اقشار کمدرآمد باید توجه بیشتری شود و از سال گذشته به تیم اقتصادی برای فکر و برنامهریزی روی این مساله تاکید کردم. رئیسجمهوری با بیان اینکه باید به وضع دهکهایی از جامعه که خیلی خوب نیست، بیشتر رسیدگی و یارانههای نقدی و غیرنقدی بیشتری پرداخت شود، گفت: اما در کلیت امر حساب و کتاب و محاسبه است و هر کسی میگوید، یارانه بیشتری میدهم باید اعلام کند از چه محلی و چگونه، تا برای مردم روشن باشد که این حرفها درست یا نادرست است.
انتقاد از بازداشت مدیران تلگرامی
بازداشت تعدادی از مدیران تلگرامی در آستانه تعطیلات نوروز سوال دیگری بود که رئیسجمهوری در پاسخ به آن گفت: سوال بسیار مهمی برای جوانها و جامعه است و یکی از قولهای این دولت این بود که مردم آزادی را بهتر لمس و حس کنند. روحانی با تاکید بر اینکه «همه باید احساس کنند این کشور، کشور مردمسالاری دینی است»، گفت: اگر یک نفر، از یک نظر، حزب و جناحی حمایت کرده است، معنا ندارد که بهخاطر این موضوع زندان برود. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی ادامه داد: معمولا شیوههایی که بعضیها بهکار میبرند و فردی را میخواهند شنبه صبح احضار کنند، اینکار را نمیکنند؛ چرا که اگر شنبه احضارش کنند، مثلا باید وثیقهای بگذارد ولی پنجشنبه بازداشت میکنند که بهدلیل تعطیلات آخر هفته دو شب در آنجا بازداشت باشد. برخی میگویند، آب خنک مستحب است و بماند. روحانی تصریح کرد: اینها درست در شب تعطیلات یک عده جوان را دستگیر کردند. در همان زمان به وزرای کشور و اطلاعات دستور دادم که این مساله را دنبال کنند و گزارش نیز دادند. طبق گزارش وزیر اطلاعات، اینها جرمی مرتکب نشدند و این را به صراحت در دولت گفتند و وزیر کشور نیز به من گفت که درحال پیگیری این موضوع است و همان روزهای اول عید گفت که امیدوارم این مساله حل شود و بعد از تعطیلات عید نوروزی هم در اولین فرصت دولت، دو مرتبه این را تکرار کردم، الان هم تاکید میکنم. روحانی افزود: وزرای کشور، اطلاعات و دادگستری باید این موضوع را دنبال کنند و گزارش کتبی دقیق دهند که به چه دلیلی اینها دستگیر شدند و نگه داشتند. رئیسجمهوری تصریح کرد: امیدوارم آنچه در گزارش اولیه به من داده شده است، درست نباشد و اگر درست باشد صحت آن را به اطلاع مردم میرسانم.
تصمیم نهایی برای انتخابات
رئیسجمهوری همچنین در پاسخ به سوالی در این مورد که آیا او تصمیم نهایی خود را درخصوص شرکت در این دوره از انتخابات گرفته است، گفت: اگر 5 روز دیگر صبر کنیم معلوم میشود چه کسانی ثبتنام میکنند و همه مطلع خواهند شد. او افزود: من مایلم، یک انتخابات بسیار پرشور و با حضور حداکثری مردم برگزار شود و هر کسی که مردم تشخیص دادند انشاءالله مسوولیت را برای 4 سال بعد به عهده گیرد.
پاسخ به یک دروغ
در ادامه خبرنگاری پرسید شما در تبلیغات انتخاباتی در سال 92 اعلام کردید مشکلات کشور را 100 روزه حل میکنید اما بعدا گفتید برای حل این مشکل 40 سال زمان نیاز است. چرا موضع خود را در این زمینه تغییر دادید؟ که روحانی در پاسخ گفت: یک دروغی پخش شده که باید اکنون جواب آن را بدهم. من کی گفتم مشکلات را 100 روزه حل میکنم؟ گفتم اگر در انتخابات موفق شوم اقدامات 100 روزه اول را اعلام میکنم اما عدهای تخریبگر گفتند که من اظهار کردهام مشکلات را 100 روزه حل میکنم. فردی که یکشبه مشکلات را حل میکرد یک نفر دیگر بود ما نیستیم. به گزاش «ایسنا» رئیسجمهوری با بیان اینکه دولت اقداماتی در 100 روز اول داشت که آنها را اعلام کرد، خاطرنشان کرد: در 100 روز اول ما برنامههایی تدوین و تصویب کرده و آن را اجرا کردیم که نتیجه آن کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی بود. اینکه تورم از 45 درصد به تکرقمی رسید از آسمان هفتم که نازل نشد. من اعلام کردم در سال 96 تورم را تکرقمی میکنیم اما این اتفاق در 95 رخ داد. من گفتم رشد اقتصادی را مثبت میکنم که درسال 93، 94 و 95 رشد ما مثبت بود. برای اولین بار بعد از ابلاغ سند چشمانداز از سوی رهبری ما امسال رشد اقتصادی را بالای 8 درصد رساندیم. برنامه اقتصادی و کار ما روشن است. وی افزود: ما در گندم، گازوئیل و گاز خودکفا شدیم و در بنزین هم امسال خودکفا میشویم. من چهار سال منتظر این سوال بودم تا جواب این دروغ را بدهم. حافظه من کم نیست. دقیق میدانم چه گفتهام. من اعلام کردم در پایان 100 روز دولت خود اعلام میکنم که چه کردهام. آدمی که عقل نداشته باشد میگوید در 100 روز مشکلات را حل میکند. مشکلات باید قدم به قدم حل شود. کار دولت باید مثبت بوده و از شما هم ممنونم که به آن دروغ بزرگ اشاره کردید. ما از روز اول برنامهریزی کردهایم و رشد اقتصادی و نرخ تورم کنونی نتیجه همان برنامهریزیهای ما است.
کلید اصلی حل مشکلات کشور
رئیسجمهوری در بخش دیگری ازنشست خبریاش در پاسخ به این سوال که شما گفته بودید توافق هستهای کلید اصلی حل مشکلات کشور خواهد بود، گفت: اولا بنده نگفتم کلید همه مشکلات کشور، حل موضوع هستهای است. کلید همه مشکلات کشور، عقل، تدبیر، تلاش و کوشش همگانی است. همه باید دست به دست هم دهیم و مشکلات را حل کنیم. یکی از مشکلاتی که داشتیم مساله هستهای بود که کلید حل آن را مذاکره میدانستم. او ادامه داد: در زمینه اجرای توافق هستهای همانطور که رهبری معظم انقلاب فرمودند هیچگاه آغازگر نقض برجام نخواهیم بود. ایران اگر تعهدی کند، تا آخر پای تعهدش میایستد، به شرطی که طرف مقابل هم به توافقات عمل کند. بنابراین ما ناقض توافق نخواهیم بود.
وضعیت ایجاد شغل در کشور
رئیسجمهوری درادامه باتاکید براین نکته که ما بهدنبال افزایش اشتغال خالص و رسیدن به یک رقم قابل قبول هستیم تاکید کرد: مرکز آمار، منشأ آمار در دولت قبل و دولت یازدهم است. با همان مدل آمارگیری سابق درحال کار است و رئیس مرکز آمار نیز که اخیرا به دیوان محاسبات رفت، همان رئیس مرکز آمار دولت قبل است. روحانی افزود: ما اصلا دست نزدیم. ما چند چیز را در این دولت دست نزدیم که رئیس مرکز آمار و رئیس خزانه بودند. رئیس خزانه کنونی، در دولت قبلی برسرکار بود. بنابراین محاسبات بر همان مبنای قبلی انجام گرفته است. رئیسجمهوری گفت: در سال 95، اشتغال خالص در فصلهای مختلف فرق میکرد. در فصل تابستان نسبت به فصل تابستان سال قبل، بیش از 700 هزار شغل خالص است و در زمستان سال گذشته درمجموع سال 630 هزار اشتغال خالص داریم. روحانی تاکید کرد: از ابتدای سال به دولت گفتیم که امسال بالای 700 هزار شغل خالص داشته باشیم و البته مایلیم بیشتر از این مقدار باشد، اما ایجاد شغل پایدار کار سادهای نیست و باید مردم، کارآفرینان و همه به میدان بیایند.
شبکههای اجتماعی
رئیسجمهوری در پاسخ به سوال دیگری در مورد اقدامات فرهنگی دولت یازدهم گفت: من بهطور متوسط راضیام و بهطور کامل راضی نیستم چرا که برخی کارها دست ما نبود و تلاش ما هم خیلی نتوانست کارگر بیفتد. البته در برخی موارد هم توانستیم مسائل را حلوفصل کنیم. رئیسجمهوری تاکید کرد: راهحل این است، مسائلی را که مردم میبینند و مورد رضایت آنها نیست، با فکر، سلیقه و آزادی مورد انتظار آنها منطبق نیست، باید با یک صدای رسایی بیان شود که آن بقیه بفهمند که مردم ناراضیاند. به نظر من عدم رضایت مردم، آنها را وادار میکند که در مسیر قرار بگیرند. رئیسجمهوری اضافه کرد: اگر بفهمند فلان شبکه اجتماعی را که ببندند، مردم عصبانی میشوند، به نظر من مانع آنها این است. چیز دیگری نمیتواند باشد. در این زمینهها البته تلاش بیش از حد کردیم. اگر تلاش رئیسجمهوری و دولت در این زمینه نبود، شما دیگر شبکهای نمیدیدید که زنده باشد، همه را این وسط قربانی کرده بودند. امیدوارم این راه را تا نقطهای که مورد مطلوب و رضایت مردم باشد، ادامه دهیم.
بالاترین خیانت به مردم
رئیسجمهوری در بخش اول سخنان خود نیز گفت: اشکالی ندارد که جناحها، احزاب و گروهها حرف هایشان را بزنند اما باید دقت کرد که آمار و ارقامی که داده میشود، دقیق باشد سخن درست به مردم بگوییم و به مردم دروغ گفته نشود. بالاترین خیانت به یک ملت آن است که یک کسی به مردم آمار و حرف دروغ بگوید. مخصوصا دروغی که باعث یأس و ناامیدی مردم شود و به واسطه آن دروغها مردم بگویند بعد از 39 سال نتیجه این همه خون و فراز و نشیب و فداکاری چه شد؟