کد خبر: ۹۸۵۵۳
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۴ - ۱۶ فروردين ۱۳۹۶ - 05 April 2017
سفر اخیر رئیس جمهوری ایران به روسیه و باز کردن بحث قراردادهای انرژی ایران و روسیه تحلیل‌های متفاوتی را از سوی رسانه‌های مختلف جهان به همراه داشت.
 روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: سفر اخیر رئیس جمهوری ایران به روسیه و باز کردن بحث قراردادهای انرژی ایران و روسیه تحلیل‌های متفاوتی را از سوی رسانه‌های مختلف جهان به همراه داشت.

در ادامه این گزارش که به قلم مسلم تقوی منتشر شد، آمده است: به نظر می‌رسد تحلیل خبرگزاری نروژی که به تازگی منتشر شده است در میان سایر تحلیل‌ها کمی منطقی‌تر و به واقعیت امر نزدیک‌تر باشد. پایگاه خبری دنیای گاز طبیعی نروژ اعلام کرد دیپلماسی انرژی ایران یک تغییر مسیر اساسی به سمت روسیه پیدا کرده است و این مهم در نشست رئیسان جمهوری دو کشور در مسکو دنبال شد. سیاست همکاری ایران و روسیه در حوزه انرژی یک تیر و چند نشان است. 

مراودات تجاری دو کشور باعث می‌شود مشکلات تبدیل پول نفت ایران به دلار و یورو تا حدی مرتفع شود. حداقل برای مدتی موقت. از سوی دیگر، حتی اگر روسیه خود صاحب فناوری نباشد ولی به واسطه روابطی که شرکت‌های انرژی روسی با اروپا و حتی آمریکا دارند، می‌توانند فناوری‌های به‌روز اروپا در حوزه انرژی را همین شرکت‌های روسیه به نمایندگی اروپایی‌ها وارد ایران کنند.‌ به گزارش همدلی، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری در نیمه دوم تعطیلات نوروزی به روسیه سفر کرد. 

اگرچه قرار بود این سفر در ماه اسفند انجام شود ولی به دلایلی به تعویق افتاد تا در نوروز سال 96 این دیدار مهم را به انجام برساند. روحانی هنگام بازگشت از سفر رسمی دو روزه به روسیه، به خبرنگاران گفت: روسیه یکی از اعضای 5+1 است که در اجرای برجام و همکاری‌های هسته ای و بهره گیری از فناوری‌های صلح آمیز هسته ای کمک زیادی به ایران کرده است.

وی خاطرنشان کرد: دو کشور زمینه‌ها و ظرفیت‌های بسیار خوبی برای گسترش روابط دوجانبه دارند و ایران و روسیه وارد مرحله نوینی در روابط خود شده اند. امروز پروژه‌های بزرگی در عرصه‌های نفت و گاز با زمان اجرای بلند مدت و حجم سرمایه‌گذاری قابل توجه بین دو کشور در حال اجراست یا در مرحله تفاهم و مذاکره برای آغاز اجراست.

** انرژی از مهمترین مباحث بیانیه مشترک
در بیانیه مشترک روسای جمهور دو کشور می‌توان گفت که حوزه انرژی پس از مسئله امنیت منطقه، از بیشترین اهمیت برخوردار است. از سوی دیگر در 14 سندی که در این دیدار در سطوح عالی میان دو کشور امضا شد، چهار سند مربوط به حوزه انرژی بوده‌اند و دو مورد از آنها مستقیما تفاهم‌نامه‌های نفت و گازی بوده اند. قرارداد روسای جمهور، ماهیت حائز اولویت همکاری در زمینه انرژی اتمی و اهمیت اجرای متوالی پروژه ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر را مورد تاکید قرار دادند و همچنین ابراز تمایل کردند در اجرای این پروژه به صورت همه جانبه مساعدت نمایند. طرف‌ها توجه خاصی به گسترش همکاری در زمینه نفت و گاز، بویژه اجرای پروژه‌های مشترک در زمینه اکتشاف، استخراج، انتقال تکنولوژی، حمل مواد خام هیدروکربور، سوآپ از جمله به کشورهای ثالث و همچنین ایجاد زیرساخت‌های جانبی در ایران معطوف داشتند. 

طرف‌ها توافق کردند در چارچوب مجمع کشورهای صادر‌کننده گاز که در راستای شکل‌گیری موازنه منصفانه منافع تولید‌کنندگان و مصرف‌کنندگان گاز و بکارگیری گسترده تر از این نوع سوخت فسیلی کارآمد از نظر اقتصادی، و پاک از نظر زیست‌محیطی، ازجمله با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای است، تعامل سازنده را ادامه دهند.
روحانی و پوتین از توافقات کشورهای عضو اوپک و سایر کشورهای تولید کننده نفت که باعث ایجاد شرایط مساعد در موازنه عرضه و تقاضا در بازار نفت در محدوده قابل قبول قیمتی و همچنین حفظ جذابیت سرمایه‌گذاری در صنعت نفت می‌شود، حمایت کردند. ایران و روسیه قصد دارند همکاری در این مسیر با هدف پایداری و ثبات بازار جهانی انرژی و تامین رشد پایدار اقتصادی را ادامه دهند.

** قراردادهای وکالتی نفتی
گزارش‌های رسیده از ملاقات هفته گذشته حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از مسکو به طور کلی نشان داد، این دیدار برای همکاری‌های بین دو کشور با موضوع اصلی سوریه بود. همچنین دو کشور در بخش انرژی نیز موافقتنامه‌های همکاری امضا کردند که به گفته برخی منابع خبری، این موافقتنامه‌ها نشانگر یک تغییر مسیر اساسی در دیپلماسی انرژی و راهبرد اقتصادی ایران محسوب می‌شود. به گفته یک منبع، ایران با موضوعی موافقت کرده، که به نظر می‌رسد شرکت‌های بین‌المللی نفت روسیه مانند روسنفت و لوک اویل در آینده به عنوان توسعه دهندگان اول دارایی‌های بالادستی نفت و گاز ایران باشند.

بنابر این گزارش، برپایه توافق‌های مزبور، روس‌ها در سرمایه‌گذاری‌های مالی و فناوری اولویت دارند و آنها انتخاب می‌کنند که کدام شرکت‌های بین‌المللی غربی مجاز به مشارکت (در بخش انرژی) ایران هستند. به گفته این منبع، همچنین روسیه تصمیم می‌گیرد چقدر نفت و گاز از میدانی که در آن مشارکت دارد، تولید شود و کجا و به چه قیمتی فروخته شود.

** پوتین و روحانی خواهان تسریع همکاری‌های انرژی ایران و روسیه هستند
در همین حال غول گازی روسیه شرکت گازپروم می‌گوید با طرف ایرانی‌ خود، شرکت ملی گاز، تفاهم نامه‌ای در خصوص گسترش همکاری‌های گازی به امضا رسانده است. به گزارش همدلی به نقل از خبرگزاری «نیو یوروپ»، غول گازی روسیه شرکت گازپروم می‌گوید با شرکت ملی گاز تفاهم نامه ای در خصوص گسترش همکاری‌های گازی به امضا رسانده است. این چنین توافقاتی پیش از آنکه به امضا طرفین برسد از سوی رسانه‌ها گمانه زنی شده بود اما اکنون شکل عملی به خود گرفته است. سفر فروردین ماه رئیس جمهوری ایران به مسکو سر آغاز فصل تازه ای از همکاری‌های دو طرف است. سفری که به تعبیری نهمین ملاقات رهبران دو کشور بود و 14 سند همکاری میان طرفین به امضا رسید.

ایران و روسیه به عنوان دو غول دارنده منابع گازی جهانی می‌گوید خواهان همکاری‌های گازی بیشتر در قالب اتحادیه صادرکنندگان گاز جهان هستند. اتحادیه‌ای که یک ایرانی رئیس آن است و تهران میزبان سران آن در سال گذشته بود . در بیانه ای که توسط گازپروم منتشر شده است آمده ایران در کنار روسیه بر همکاری در خصوص استفاده جهانی از انرژی‌های فسیلی پاک ( گاز ) تاکید دارد و طرفین برای توسعه آن همکاری می‌کنند. دو کشور به منابع انرژی برای توسعه اقتصادی خود وابسته هستند به همین جهت به نظر می‌رسد همکاری‌های دو طرف می‌تواند برای بازار انرژی با ثبات تاثیر گذار باشد. اما نباید از نظر دور داشت که روسیه از موقعیت و تولید بیشتر نفت ایران در قالب اوپک حمایت کرده است وتولید نفت روسیه نیز آنطور که آلکساندر نواک پیشتر گفته بود کاهش یافته است تا در قالب توافق اوپک بتواند منجر به همکاری‌های بیشتر شود. 

*منبع: روزنامه همدلی، 1396.1.16
برچسب ها: روسیه ، انرژی ایران
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: