دانهدانه امیدش را با بذرها میپاشد تا روزی به آرمانش برسد... به هیچ نمیاندیشد جز سبز شدن رویاهایش. روزها یکیک در گذر بودند و او نیز همچنان به زمین مینگریست. ماه و خورشید جای خود را به یکدیگر میدادند و او همچنان در دلش بیمی همراه با هزارهزار امید موج میزد.
یک روز در میان تشعشعات صبحگاهی نقطه سبزی نگاهش را به خود خیره ساخت... آری ... امیدش سبز شده بود. رو به آسمان کرد و خنده مستانهای سر داد... و این آغاز رویش رویاهایش بود.
اما... روزی بادی سرد، وزیدن گرفت و ابرهای سیاهی بالای سر دنیایش را تنگ در گرفت و سبزههای آرزویش به زردی گرایید و او هیچ کاری از دستش بر نمیآمد... زانوانش سست شد و در یک آن ثمر امیدش را به هوا دید.
به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه لرستان، بیمه کشاورزی قرار بود سقفی باشد برابر بارش ناملایمات بر قشر ضعیف روستایی و عشایری و مرحمی بر زخم زیانهایشان...
اما این مرحم خود نمکی شده بر زخمهای روزگار که نه تنها دردی دوا نمیکند، قوزی شده بالای قوزها...
صندوق بیمه کشاورزی هنوز مطالبات سال قبل کشاورزان را پرداخت نکرده است
فرشاد بابایی، مدیر جهاد کشاورزی دلفان با اشاره به سرمای اخیر این شهرستان بیان کرد: سرما خیلی شدید بوده و بدون شک به بخش کشاورزی خسارت وارد کرده است.
وی ادامه داد: این سرما همچنان ادامه دارد و هنوز کارشناسان ما موفق نشدهاند، بررسی و برآورد خسارت کنند.
بابایی یادآور شد: صندوق بیمه کشاورزی هنوز خسارات سال گذشته را پرداخت نکرده است و همین باعث میشود که استقبال کشاورزان از بیمه کم باشد.
مدیر جهاد کشاورزی دلفان اظهار کرد: بیمه برای بخش کشاورزی نیاز است اما استقبال کشاورزان وقتی بیشتر میشود که خدمات بیمه بهتر باشد و در اسرع وقت مطالبات آنان پرداخت شود.
وی خاطرنشان کرد: به دنبال ترویج فرهنگ بیمه در بین کشاورزان هستیم و امیدواریم صندوق بیمه نیز در این راستا با ما و کشاورزها تعامل داشته باشد.
نحوه پرداخت بیمه باعث نارضایتی کشاورزان شده است
همچنین حمیدرضا غلامی، مدیر جهاد کشاورزی الیگودرز در این خصوص بیان کرد: 90 درصد کاهش باران در شهرستان داشتهایم و چون دو ماه از کاشت گندم دیم سپری شده، بدون شک خساراتی به این محصول وارد شده است.
وی با اشاره به سطح زیر کشت 30 هزار هکتاری گندم دیم در الیگودرز، افزود: اگر این روند کمبارشی و سرمای شدید ادامه داشته باشد، بیشتر گندمهای دیم از بین خواهند رفت.
غلامی با اشاره به سرمای شدید این شهرستان، تصریح کرد: در برخی مواقع حتی دمای هوا به 14 درجه زیر صفر رسیده که این شرایط به بخش کشاورزی خسارت وارد میکند.
مدیر جهاد کشاورزی الیگودرز در پاسخ به پرسشی درباره استقبال کشاورزان الیگودرزی از بیمه، گفت: امسال استقبال از بیمه کشاورزی بد نبوده اما نحوه پرداخت باعث نارضایتی کشاورزان شده است.
وی یادآور شد: متأسفانه صندوق بیمه کشاورزی هنوز مطالبات سال گذشته که تأیید هم شده را پرداخت نکرده است.
پیشبینی میشود امسال بیمه افزایش چشمگیری نداشته باشد
مهندس حاجیمراد بیرانوند، مدیرکل امور عشایر لرستان نیز در رابطه با بیمه عشایر اظهار کرد: طبق آمار سال گذشته حدود 3 هزار و 857 خانوار عشایر استان تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
وی اضافه کرد: همچنین طبق آمار 136 هزار و 348 راس دام عشایر بیمه شدهاند تا در صورت هر گونه آسیب و تلفات، خسارت عشایر جبران شود.
بیرانوند میزان بیمه شدگان اجتماعی عشایر را طی 6 ماهه امسال 723 خانوار عنوان کرد و افزود: همچنین طی این مدت 40 هزار و 381 راس دام تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
مدیرکل امور عشایر لرستان بیان کرد: آمار بیمه در نیمه دوم سال بیشتر از 6 ماهه اول سال است چراکه در ابتدا مشغول خرید و فروش نهاده و دام هستند و در نیمسال دوم بیشترین آمار بیمه را داریم.
وی گفت: متاسفانه چندسالی است که صندوق بیمه محصولات کشاورزی که زیرنظر بانک کشاورزی است به تعهدات خود عمل نکرده و این باعث شده عشایر رغبتی برای بیمه کردن خود و دامشان نداشته باشند برای همین پیشبینی میشود امسال بیمه افزایش چشمگیری نداشته باشد.
کشاورز انتظار دارد بدون توجه به اینکه خسارت دیده یا نه، به او غرامت پرداخت شود
مهندس نامدار صیادی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز در ادامه گفت: بیمه کشاورزی به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خظرات احتمالی فعالیتهای کشاورزی و کاهش نتیجه نوسانات درآمدی کشاورزان مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: از سال 63 پس از تصویب بیمه کشاورزی، صندوقی تحت این عنوان و با هدف بیمه کردن انواع محصولات کشاورزی و دامی برای دستیابی به اهداف بخش کشاورزی در بانک کشاورزی شروع به فعالیت کرد.
صیادی ادامه داد: در حال حاضر بیمه محصولات کشاورزی تنها جایگاهی است که اگر محصولات کشاورزی، دام، طیور و آبزیان دچار خسارت شوند میتوانند غرامتی دریافت کنند.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان یادآور شد: در سالهای گذشته از طریق ماده 12 و مدیریت بحران اگر به کشاورزی خسارت وارد میشد میتوانست هزینهای را برای جبران دریافت کند اما حال تنها مامن و ماوای کشاورزان صندوق بیمه کشاورزی است.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته تنها سطح تحت پوشش بیمه زیربخش زراعت حدود 75 هزار و 739 هکتار بود و نزدیک به 4 هزار و 370 هکتار خسارت به این حوزه وارد آمد. برآوردی که برای آن به عمل آمد حدود یک میلیارد و 165 میلیون تومان بود که تا به حال 50 درصد آن محقق شده است.
صیادی سطح باغ تحت پوشش بیمه را 2000 هکتار اعلام کرد و گفت: همچنین در این مدت 124 هزار راس دام و 14 هزار و 364 مترمربع انواع آبزی تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه طیور به صورت فراگیر از همان مبادی تحت پوشش بیمه قرار میگیرند، افزود: به طور مجموع در سال زراعی گذشته 265 میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی وارد شد که برآورد سطح تحت پوشش بیمه 8 میلیارد و 735 میلیون تومان بوده و از کل این مبلغ تا به حال 5 میلیارد تومان آن پرداخت شده است.
وی ادامه داد: برای پرداخت مابقی خسارت نیاز به ارسال مدارکی از سوی صندوق بیمه کشاورزی استان بود که این کار انجام شده اما به خاطر تنگناهای مالی تاکنون از سوی صندوق بیمه مرکز اقدام مهمی انجام نشده و این باعث بیرغبتی کشاورزان به بیمه شده است.
صیادی با اشاره به دیگر عوامل بیمیلی کشاورزان و دامپروران به بیمه بیان کرد: متاسفانه روند پرداخت غرامت به کندی انجام میشود و همین امر باعث ایجاد ذهنیت بدی نسبت به بیمه در افراد شده است.
معاون برنامهریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی لرستان اظهار کرد: همچنین فردی که محصولش را بیمه میکند انتظار دارد بدون توجه به اینکه خسارت میبیند یا نه، به او غرامت پرداخت شود و این باور غلطی در رابطه با بیمه بوده که در ذهن افراد نقش بسته است.
وی سومین علت استقبال کم مردم از بیمه را بروکراسی اداری آن عنوان کرد و گفت: امسال تا کنون 75 هزار و 739 هکتار از اراضی کشاورزی استان تحت پوشش بیمه قرار گرفتهاند و هنوز 15 روز به اتمام زمان بیمه مانده است؛ پیشبینی میکنیم که در سال زراعی 96-95 سطح تحت پوشش بیمه بخش زراعت به 100 هزار هکتار برسد.
به جهاد کشاورزی و فرمانداران تاکید کردهایم تا پیگیر موضوع باشند
مهندس مهرداد غضنفریامرایی، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری لرستان نیز در این باره اظهار کرد: متاسفانه عشایر و روستاییان رغبتی برای استفاده از بیمه کشاورزی ندارند و در همین راستا جلسات مختلفی تشکیل شده و فرمانداران پیگیر این موضوع هستند.
وی ادامه داد: برای شهرستانها مقداری تعهد ایجاد شده و مسئولیت پیشبرد آن با فرمانداران است.
غضنفریامرایی گفت: همچنین در رابطه حقوق روستاییان و عشایر که مشمول بیمه هستند به دستگاههای اجرایی مرتبط از جمله جهاد کشاورزی و فرمانداران تاکید کردهایم تا پیگیر موضوع باشند.
بلایای طبیعی فراوان در کشور ضرورت نهادینه کردن فرهنگ بیمه محصولات کشاورزی را روز به روز بیشتر میکند چراکه صندوق بیمه، حامی منافع بهرهبرداران کشاورزی است. در همین راستا دولت میبایست اعتبار کافی درخصوص پرداخت غرامتهای صندوق را تامین کند و مسئولین استانی نیز همراهی لازم را در این زمینه داشته باشند. همچنین فرهنگ بیمه باید برای بهرهبرداران به طور کامل شفافسازی شود و اطلاعرسانی دقیقی انجام شود تا شاهد ترغیب بیشتر کشاورزان برای بیمه محصولاتشان باشیم.
گزارش از: سمیرا عزیزی، ایسنا