«شهروند- خبرنگار یا دوربین های مزاحم؟»، «داروی ملی نیازمند حمایت ملی»، «ساحل رکود و سکوت کتابخانه ها»، «فناوری های ضروری برای آتش نشان ها» و «ردپای ترامپ در تالار حافظ» از مهم ترین موضوع های اختصاصی روزنامه جام جم در شماره چهارشنبه 6 بهمن است.
** شهروند- خبرنگار یا دوربین های مزاحم؟
زهراغفاری در گزارشی نوشت: هفته گذشته تهران روزش را با خبری تلخ آغاز کرد. ساختمان پلاسکو ـ که از قدیمیترین و اولین نشانههای ورود تهران به دوران مدرن بود ـ در آتش سوخت. هرچه به ظهر نزدیک میشدیم، آتش پلاسکو هم پرزبانهتر شعله میکشید. در نهایت، اما قدیمیترین یادگار تهران جدید، شعله را تاب نیاورد، کمر سازه شکست و با فرو ریختنش آرزوها و خاطرات بسیاری از شهروندان هم به خاک ریخت و سوخت. نکتهای که به رغم غمبار بودن این فاجعه بسیار به چشم میآمد، تعدد حضور شهروندان مختلف در فاصلهای بسیار نزدیک به واقعه بود. شهروندانی گوشی به دست که گویی هر یک خود به رسانهای تبدیل شده بودند و در کمتر از لحظهای، فیلمها و عکسهایشان را از نزدیکی محل حادثه و حتی درون ساختمان با دیگران به اشتراک میگذاشتند؛ مفهومی که در دنیای ارتباطات امروز شهروند ـ خبرنگاری نام گرفته و با پیشرفت فضاهای مجازی، هر شهروند را به یک رسانه بدل کرده است، اما آیا تمام جمعیت حاضر در مقابل ساختمان پلاسکو را باید مردمی شهروند ـ خبرنگار و در حال انجام رسالت اطلاعرسانی دانست؟ شهروند ـ خبرنگار چه خصوصیاتی دارد و در شرایط بحرانی باید چه واکنشهایی از خود نشان دهد؟ کارشناسان ارتباطات در این خصوص توضیح میدهند.
** داروی ملی نیازمند حمایت ملی
امین جلالوند در این گزارش می نویسد: تا همین چند دهه قبل، صنعت داروسازی داخلی بدون اتکا به واردات گسترده نمیتوانست نیازهای داخلی را تامین کند، اما حالا به نقطهای رسیدهایم که براساس آمارهای رسمی، حدود 98 درصد نیاز داخلی بیماران کشور با کمک داروهای تولید داخل رفع میشود. با وجود چنین دستاوردی خیرهکننده، هنوز هم خیلیها به داروی داخلی اعتماد ندارند و اگر در مقام انتخاب قرار بگیرند، تهیه داروی خارجی را به داروی تولید داخل ترجیح میدهند. این حس بیاعتمادی نسبت به داروی تولید داخل به حدی است که حتی گاهی برای تهیه داروهای بسیار ساده هم داروهای خارجی در اولویت انتخاب مردم قرار میگیرد؛ آن هم درحالی که براساس شواهد علمی و یافتههای محققان، کیفیت داروی تولید داخل، نهتنها دست کمی از داروهای خارجی ندارد، بلکه حتی خیلی اوقات، کیفیت برخی داروهای داخلی از نمونههای مشابه خارجی نیز بالاتر است.
** ساحل رکود و سکوت کتابخانه ها
در این گزارش که به قلم صابر محمدی نوشته شد، آمده است: کتابخانههای عمومی، مدتهاست رونق و پویایی پیشین را ندارد. بارها به این موضوع پرداخته شده است و اهالی کلمه از رکودی که بر این نهادهای سابقا پرطرفدار حاکم شده، گفتهاند. این در حالی است که قرائت خانه کتابخانهها فارغ از این رکود، همچنان شلوغاست و از آنها استقبال میشود. هر چند اگر این استقبال بیشتر مربوط به روزها و ماههای منتهی به برگزاری آزمونهای ورودی دانشگاهها باشد. این روزها کتابخانهها، به سواحل آرامی میمانند که دریای پرتلاطم کتابها در آنها آرام میگیرند، بی که چندان قایقی، بلمرانی، مسافری پا به این ساحل آرامش بگذارد. شاید به قول یکی از نویسندهها، وقتی یک فروشگاه کتاب به علت ورشکستگی مالی تعطیل میشود، آن هم در خیابانی که یک ساعت مُچی مردانه، یکمیلیاردودویستمیلیونتومان در آن به فروش میرسد، فقط میتوان پرسید چگونه یک ملت میتواند این چنین اندوهبار، علیه خودش انقلاب کند؟ وقتی کتابفروشیها تعطیل میشوند، پیامی را نیز به کتابخانهها مخابره میکنند؛ پیغامی که هیچ بوی خوبی از آن به مشام نمیرسد.
** فناوری های ضروری برای آتش نشان ها
سپیده شعرباف در این گزارش آورد: حادثه ساختمان پلاسکو و شهادت آتش نشانهای غیور را میتوان تلخ ترین حادثه سال نامید. هر سال آتشنشانهای بسیاری در عملیات پیچیده امداد و نجات و در بسیاری موارد به دلیل سهلانگاری افرادی که باعث بروز حادثه شدهاند، جان خود را از دست میدهند. در خبرها خواندیم بسیاری از آتشنشانها از کمبود تجهیزات روز گلایهمند بودند و حجم گسترده آتشسوزی به همه نشان داد که چقدر نیازمند به کارگیری تجهیزات مدرن برای حفظ ایمنی شهروندان هستیم.
**ردپای ترامپ در تالار حافظ
محمد صادق پور در این گزارش می نویسد: دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا 20 ژانویه پا به کاخ سفید گذاشت و دوره ریاست جمهوری وی با همراهی وزرای پیشنهادیاش با توجه به مشکلات پیشروی اقتصاد جهانی رسما آغاز شد. این قبیل رویدادها در سطح بینالمللی با توجه به اثرگذاری در مناسبات اقتصادی و به دنبال آن تغییرات با اهمیت در سودآوری یا زیان در داد و ستدها، نگاهها توسط سرمایه گذاران پرریسک تر را به خود جلب میکند تا در تصمیمات و پیشبینیها، کمترین خطا شامل سرمایهها یشان شود. از همین رو تالار شیشهای با نگاهی دقیق و موشکافانه به عملکرد واقعی شرکتها و گزارشهای 9 ماهه که کمکم در سامانه اطلاعرسانی ناشران منتشر میشود، تغییرات و رخدادهای بینالمللی بخصوص رفتار ترامپ نسبت به آینده را به طور کامل رصد میکند.