«منطقهای شدن دستمزد زیرساخت میخواهد»، «فشار به کودک برای بهترین بودن کودکآزاری است»، «سپردن اقتصاد به مردم» و «تندروها با رحلت هاشمی هم ضربه خوردند» از مهم ترین موضوع های اختصاصی روزنامه آرمان در شماره چهارشنبه 22 دی است.
** منطقهای شدن دستمزد زیرساخت میخواهد
حمید حاجی اسماعیلی فعال کارگری در گفت وگو با آرمان می گوید: مزد منطقهای یا منطقهای شدن دستمزد از جمله موضوعات حوزه روابط کار است که همه ساله با نزدیک شدن به جلسات نهایی دستمزد به عنوان یکی از گزینههای و سناریوهای پیشنهادی تعیین مزد کارگران مطرح میشود تا امکان اجرایی شدن آن در کنار تعیین مزد سراسری و ملی مورد بحث و بررسی قرار گیرد. باید در نظر داشت که به لحاظ استانداردهای کشورهای توسعهیافته دستمزدها به دستههای مختلفی از جمله منطقهای، جغرافیایی، صنفی، میزان بهرهوری و... تقسیم میشوند. اینها رویههایی است که اکنون در دنیا جریان دارد، اما باید توجه داشت زمانی میتوان از چنین شیوههایی بهره جست که زیرساختهای لازم برای آنها فراهم شده باشد.
** فشار به کودک برای بهترین بودن کودکآزاری است
شیوا دولت آبادی فعال حقوق کودک در گفتوگو با آرمان گفت: پدر و مادر خوب بودن یکی از سختترین کارهاست، چون نه محبت کردن بی دریغ راه درستی برای فرزند پروری است و نه فشار آوردن برای ارضای نیازهای خود مثل نیازهایی که والدین دارند برای اینکه بتوانند مفتخر باشند به داشتن فرزندانی که دستاوردهای بزرگ دارند. میتوان گفت هر دوی اینها مصداقهایی از آزار کودکان است، به این معنا که هر لحظه کودک را مورد مراقبت قرار میدهند و انتظاراتی فراتر از توان و استعدادها از او دارند. بنابراین چنین رویهای از سوی والدین، هر قدر هم از سر حسن نیت باشد، میتواند آسیبهایی برای کودکان به همراه داشته باشد.
** سپردن اقتصاد به مردم
روزنامه آرمان با پنج تحلیلگر مسایل اقتصادی در زمینه اقدامات دولت سازندگی و تاثیر آیتالله هاشمی رفسنجانی بر اقتصاد کشور گفت وگو کرد و نوشت: محمد صادق جنان صفت تحلیلگر مسائل اقتصادی به آرمان گفت: جنابهاشمی رفسنجانی با کابینه منتخب خود به ویژه سه نفر اصلی در حوزه اقتصاد یعنی وزیر اقتصاد مرحوم محسن نوربخش، رئیس بانک مرکزی محمدحسین عادلی، و رئیس سازمان برنامه و بودجه مسعود روغنی زنجانی، گام هایی را به سمت اقتصاد آزاد برداشتند و این سه نفر هم در کابینه ایشان به شکلهای مختلف و در اندازههای گوناگون طرفدار اقتصاد باز و اقتصاد آزاد به جای اقتصاد دولتی بودند و هرآنچه در هشت سال خدمتگزاری دولتهای پنجم و ششم رخ داد در امتداد این رویکرد به سمت اقتصاد آزاد بود.
مهدی پازوکی استاد اقتصاد دانشگاه در گفتوگو با آرمان بیان داشت: مطالعات احداث مترو پیش از وقوع انقلاب اسلامی در ایران شروع شده بود، اما پس از انقلاب تا زمانی که آیتا...هاشمی رفسنجانی به ریاست مجلس برگزیده شود این موضوع کنار گذاشته شد. ایشان در زمان جنگ، در مجلس شورای اسلامی طرح احداث مترو در کلانشهرهایی نظیر تهران را مطرح کردند و از طرفداران گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی در کشور بودند، چرا که به اعتقاد ایشان کنترل ترافیک، حفظ محیط زیست، کاهش آلودگی هوا و... جز با این سیستم میسر نیست.
حمید صافدل عضو اتاق بازرگانی ایران در مورد ویژگیهای مهم دولت آیتالله هاشمی رفسنجانی در گفتوگو با آرمان میگوید: دولت آقایهاشمی رفسنجانی با شکل گیری در سال 68 دارای دو ویژگی مهم بود. این دولت اولین دولت پس از پایان هشت سال دفاع مقدس بود و از طرفی اولین دولتی بود که پس از رحلت حضرت امام خمینی(ره) شکل میگرفت. خدمت در این مقطع زمانی، امتحانی بود برای مدیران با تجربه درس دیده در دانشگاه امام خمینی(ره) که اولین دوره بدون امام را تجربه میکردند. در ابتدا از دولت آقایهاشمی با عناوینی چون دولت کریمه، دولت خدمتگزار و دولت سازندگی یاد میشد، اما به مرور لقب دولت سازندگی به دلیل حجم پروژهها و حجم زیرساختهایی که در دو دوره دولت ایشان اجرا شد، لقب برازندهتری برای دوره خدمتگزاری ایشان شد.
وحید شقاقی تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با آرمان افزود: پس از آنکه جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به پایان رسید، دولت سازندگی هدف اصلی خود را بر پایه ساخت خرابیهای ناشی از جنگ و توسعه کشور همپای کشورهای در حال توسعه قرار داد. سه اقدام از آن دوران برای کشور به یادگار مانده است که نباید آن را فراموش کرد. اولین اقدام این است که اصلیترین زیرساخت هر کشوری در کنار توسعه فیزیکی، توسعه بسترهای انسانی آن کشور است که در این دولت به خوبی به آن توجه شد. حتی به اذعان بسیاری از مطالعهگران غربی ایران از لحاظ سرانه دانشجو و سرانه مهندسی جزو سه کشور اول دنیا قرار گرفت. دومین اقدام مربوط به توسعه بخش خصوصی و موفقیت در آن است. دولت سازندگی در حوزه توسعه فیزیکی کشور نیز نقش بی بدیلی دارد که پس از خرابیهای هشت ساله در طول جنگ، آنها به بازسازی خرابیها پرداختند. توسعه راهها، توسعه سدها، توسعه شهری، حفظ محیط زیست، بازسازی کشور و... از برنامههایی بود که در این دولت به اجرا گذاشته شد و کارگزاران آن با موفقیت از پس اجرای آن برآمدند.
هادی حق شناس تحلیلگر اقتصادی در گفت وگو با آرمان افزود: آقایهاشمی یک کشور جنگ زده را تحویل گرفت و باید تمام این مشکلات را اصلاح میکرد. در واقع اقتصاد کشور در این زمان در حالت صفر قرار داشت. در آن زمان بازارهای سرمایه، کالا، پول، مسکن، خودرو، پوشاک و... همگی در رکود به سر میبردند و هیچ تولید و تجارتی نیز صورت نمیگرفت و بیکاری به بالاترین حد خود رسیده بود.
** تندروها با رحلت هاشمی هم ضربه خوردند
حمیدرضا جلاییپور جامعه شناس برای بررسی وضعیت فضای سیاسی درسال های پس از هاشمی و به ویژه درانتخابات 96 در گفت وگو با آرمان می گوید: نباید بدبین بود و باید نگاه تاریخی و اجتماعی داشت. جوامع خود را بازسازی میکنند و در یک مسیر رو به جلو حرکت میکنند. آیتا... هاشمی 82 سال داشت و چقدر و تا چه زمانی میتوانست موضع بگیرد. البته درباره ایشان نکتهای که حائز اهمیت بود اینکه شنوایی و هوش خوبی داشتند و تا آخر همین اینچنین بود اما مرگ حق است و من درباره این رخداد بدبینی ندارم. نیروهای دیگری بالا میآیند. افرادی چون روحانی، موسوی و ناطق و دیگران میآیند بالا و روند روبه پیشرفت متوقف نمیشود. حتی به نظر میرسد برخی در تشییع پیکرها فکر میکنند و در تصمیمات خود تجدید نظر میکنند. سایر روحانیون مشاهده میکنند آیتا... هاشمی طرف مردم را گرفت و عاقبت بهخیر شد و این نکته اثر میگذارد در تصمیمات آینده. بنابراین تندروها با درگذشت هاشمی هم ضربه خوردند.