پروژه فناورانه ساخت ارتوز قدرتی دست (power hand orthosis) جهت درمان افراد با پارزی (فلج عضلانی) ناشی از سکته مغزی در گروه آموزشی ارتز و پروتز دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی انجام شد.
به گزارش ایسنا ، نمونه اولیه این ارتوز بر اساس طرح پژوهشی شیما فردی پور در قالب رساله مقطع دکتری گروه ارتوز و پروتز دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و با راهنمایی و مشاوره دکتر بهرامیزاده، دکتر عراضپور، دکتر جعفر پیشه و دکتر عظیمیان از اساتید این دانشگاه ساخته شده است.
این پروژه فناورانه در راستای بهبود و بهینهسازی طراحی موجود و همچنین بومیسازی تکنولوژی طراحی و ساخت ارتوزهای قدرتی، در قالب رساله مذکور شکل گرفت و هماکنون مراحل مقدماتی خود را به پایان رسانده است.
دکتر امیرسالار جعفرپیشه یکی از اساتید راهنما و مشاور این طرح پژوهشی درباره پروژه فناورانه مذکور گفت: تحقیقات بسیاری در زمینه طراحی و ساخت ارتوز قدرتی جهت کمک به توانبخشی دست آسیبدیده در بیماران با آسیب سیستم عصبی مرکزی صورت گرفته است و در اکثر این طرحها برغم وجود مزایا در طراحی، ساخت و کاربرد، مشکلاتی نیز دیده میشود که کارایی آنها را در برآوردهسازی نیازهای جامعه هدف با محدودیت مواجه میکند، اما از جمله ویژگیهای بینظیر نمونه ساخته شده در گروه ارتوز و پروتز دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، وزن سبک، راحتی استفاده و قابلیت تطبیق با ویژگیهای عضلانی و آنتروپومتریک فرد و قابلیت به کارگیری در کلینیک و منزل است.
وی توضیح داد: در فاز اول این مطالعه که حدود یک سال به طول انجامید، مراحل طراحی و ساخت ارتوز در چندین بخش صورت پذیرفت. طراحی ارتوز با استفاده از نرمافزارهای مهندسی انجام شد و پس از مدلسازی اجزا و بخشهای مختلف ارتوز و اطمینان از صحت و قابلیت عملکرد آن، مرحله ساخت ارتوز آغاز شد.
دکتر جعفرپیشه افزود: در فاز دوم این مطالعه، تستهای پایلوت ارتوز بر روی افراد سالم و بیمار صورت گرفته است. در این مرحله عملکرد و کارایی ارتوز بر روی چند فرد سالم و بیمار سکته مغزی ارزیابی شده و صحت عملکرد آن بررسی شد و با توجه به بدست آمدن نتایج مطلوب از نمونه اولیه ارتوز، امکان استفاده از آن در یک پروتکل درمانی فراهم شد. این بخش که به زودی آغاز خواهد شد، در واقع فاز سوم مطالعه را شکل میدهد که در آن کارایی ارتوز در یک پروتکل درمانی طولانیمدت بر روی یک فرد سکته مغزی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، وی به اهمیت کارآیی این محصول اشاره و تصریح کرد: امروزه بخش عمدهای از تمرکز تحقیقات توانبخشی برای افراد با سکته مغزی بر درک و اصلاح عملکرد حرکتی دست قرار داده شده است. زیرا دست انسان نقش حیاتی را در فعالیتهای روزانه بازی میکند، دست یکی از مهمترین ارگانهای بدن انسان است و حفظ عملکرد آن به طور معمول برای فراهم کردن استقلال افراد و انجام فعالیتهای روزمره زندگی بسیار مهم است و یکی از روشها در توانبخشی دست، استفاده از وسایل کمکی و دستگاههای رباتیک است که تحقیقات اخیر گستره وسیعی از این وسایل و دستگاهها را جهت کمک به توانبخشی ارائه دادهاند. در این راستا ارتوز قدرتی دست (power hand orthosis) جهت درمان افراد با پارزی ناشی از سکته مغزی در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ساخته شد.