وزیر نیرو گفت: تعهدنامه «کاپ21» در پی پیوستن آمریکا و چین به عنوان تولیدکنندگان بزرگ گازهای گلخانه ای به آن و تایید 54 کشور دیگر، لازم الاجرا شده است.
به گزارش ایرنا، همایش بین المللی زیست محیطی پاریس مشهور به «کاب٢١» (COP21) از نهم تا بیستم آذرماه پارسال با هدف جلوگیری از افزایش دمای کره زمین به بیش از 2 درجه در قرن جاری با شرکت 196 کشور جهان و در چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد برگزار شد.
«حمید چیت چیان» در گفت وگو با ایرنا درباره تعهد کاپ21 پاریس گفت: تا دو هفته پیش هیچ اجبار و الزامی بر اجرای این تعهد وجود نداشت اما با پیوستن آمریکا و چین به عنوان دو تولیدکننده بزرگ گازهای گلخانه ای و تایید این تعهدنامه از سوی 54 کشور دیگر، ایران نیز به اجرای آن ملزم است.
چندی پیش اعلام شد این توافقنامه فقط زمانی اجرا می شود که 55 کشور تولیدکننده 55 درصد گازهای گلخانه ای جهان، آن را به صورت رسمی تصویب کنند که اینک شمار کشورهای تصویب کننده به 56 کشور رسیده است.
وزیر نیرو هشدار داد: عمل نکردن به این تعهد، کشور را در معرض تحریم هایی به مراتب شدیدتر از بحث هسته ای قرار می دهد، زیرا در تحریم های هسته ای فقط با کشورهای 1+5 روبرو بودیم اما اینجا با کشورهای ساحلی روبروییم که نیمی از جمعیت جهان را شامل می شوند.
وی تاکید کرد اجرای این تعهد با حیات و ممات بسیاری کشورها در ارتباط مستقیم است و کشورهای ساحلی در معرض خطر به زیرآب رفتن بر اثر تداوم گرمای کره زمین قرار دارند.
** اقدام های ایران برای اجرای تعهدهای کاپ21
ایران در نشست کاپ21 پاریس به طور داوطلبانه متعهد شد تا سال 2030 میلادی (1409 خورشیدی) از میزان انتشار کنونی گاز دی اکسید کربن خود چهار درصد بکاهد اما به گفته مسئولان، تحقق همکاری های بین المللی با ایران و انتقال دانش و سرمایه گذاری خارجی به کشور، مقدمه کاهش هشت درصد دیگر انتشار گاز دی اکسید کربن را در کشور فراهم می کند.
وزیر نیرو در این زمینه گفت: تعهد ایران برای کاهش گازهای گلخانه ای کره زمین موجب شد توسعه انرژی های تجدیدپذیر در قالب لایحه برنامه ششم توسعه در دستور کار قرار گیرد.
چیت چیان افزود: همه فرآیندهای توسعه کشور باید به گونه ای برنامه ریزی شود که انتشار گازهای گلخانه ای بویژه دی اکسید کربن و متان کاهش یابد.
به گفته این مسئول، اکنون از برخی سدهای کشور گاز متان انتشار می یابد و باید به گونه ای برنامه ریزی شود که از تداوم این روند جلوگیری شود.
وی اضافه کرد: وزارت نیرو در اجرای تعهد خود برنامه هایی همچون ساخت و بهره برداری از 7500 مگاوات نیروگاه های تجدیدپذیر، ارتقای بازده نیروگاه ها و... را پیش بینی کرده است اما هر یک از شرکت های تابع وزارت نیرو باید برنامه ای به این منظور طراحی و اجرا کنند.
این عضو کابینه دولت یازدهم ادامه داد: یکی از برنامه ها در این زمینه رشد سهم گاز طبیعی در سبد انرژی کشور و افزایش شمار نیروگاه های سیکل ترکیبی (با افزودن بخش بخار به ظرفیت 16 هزار مگاواتی نیروگاه های گازی) است که بازده تولید را 1.5 برابر افزایش می دهد و به کاهش چشمگیر انتشار دی اکسید کربن منجر می شود.
چندی پیش چیت چیان بخشی از وضع نامناسب منابع آب در ایران را ناشی از تغییر اقلیم دانست و اعلام کرد: ایران یکی از قربانیان تغییر اقلیم در جهان به شمار می رود و آثار این پدیده در 15 سال گذشته خود را به صورت خشکسالی در کشور نشان داده است.