کد خبر: ۸۰۴۷۵
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۸ - ۰۹ شهريور ۱۳۹۵ - 30 August 2016
چند سالی است که ازدواج دختران جوان با مردی که گاهی سن پدر یا پدر بزرگشان را دارد، در شهرها و در میان طبقات متوسط اجتماعی در حال شکل گیری است.
پایگاه اینترنتی فردا در یادداشت روز شنبه نوتش: چند سالی است که ازدواج دختران جوان با مردی که گاهی سن پدر یا پدر بزرگشان را دارد، در شهرها و در میان طبقات متوسط اجتماعی در حال شکل گیری است.

در این یادداشت به قلم زهرا چیذری آمده است: فعالیت حدود 350 سایت همسریابی و حدود 20 کانال تلگرامی که گستره فعالیت حدود نیمی از آنها کشوری است را وقتی با آمار 11.5 میلیون جوان دم بختی که در حال عبور از سن ازدواجند مقایسه کنیم پدیده هایی همچون ازدواج دختران جوان با پیرمردها موضوع چندان دور از ذهنی نیست و حکایت از آن دارد که در آشفته بازار ازدواج وقتی حاکمیت از سر و سامان دادن به جوانان ناتوان است آنها ناگزیر می شوند در مسیری قدم بگذارند که چندان هم خوشایند نیست. اما این فقط یک روی ماجراست پدیده ازدواج دختران جوان با پیرمردها علاوه بر آسیبهایی که می تواند در پی داشته باشد منجر به تولد تعداد زیادی بچه از پدران بالای 70 سال شده است به گونه ای که طی سال گذشته 900 فرزند با پدر بالای 70 سال متولد شده اند.

در گذشته های دور و یا در مناطق محروم و روستایی ازدواج دختران جوان با مردی که گاهی سن پدر یا پدر بزرگشان را داشته باشد شاید به عنوان یک پدیده اجتماعی مطرح نشود اما اکنون چند سالی است این روند در شهرها و در میان طبقات متوسط اجتماعی هم در حال شکل گیری است. تازه در همان قدیم ترها هم چنین ازدواجهایی چندان از طرف جامعه پذیرفته شده نبوده شاهد این ادعا هم ضرب المثل « عشق پیری گر بجبند سر به رسوایی زند» است. اما حالا انگار این عشق پیری در آقایان به شدت در حال تکاپوست! حتی اگر به زندگی خصوصی برخی چهره های مشهور فرهنگی هنری سرک بکشید متوجه ازدواجهایی می شوید که فاصله سنی زن و شوهر درست مانند فاصله سنی پدر و دختر و گاهی خیلی بیشتر از آن است. از همه مهم تر اینکه دیگر تعداد چنین ازدواجهایی انگشت شمار نیست و آمار 900 تولد از پدران بالای 70 سال در سال 94 نشان دهنده جامعه آماری بالای چنین ازدواجهایی است. این موضوع تا جائی پیش رفته که رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان نسبت به «ازدواج سالمندان» با زنان و دختران جوان هشدار می دهد.

پدرهایی که پدر بزرگند!
آمارها نشان می دهد در 9 ماه اول سال گذشته 900 ولادت و فرزندآوری در میان مردان بالای 70 سال رخ داده و همچنین 8 هزار ازدواج در زنان و مردان بالای 60 سال نیز به ثبت رسیده که فقط 174 مورد آن مربوط به زنان بالای 60 سال بوده است. با توجه به 174 مورد ازدواج مربوط به زنان بالای 60 سال در برابر 7 هزار و 868 مورد ازدواج مردان بالای 60 سال می توان دریافت اغلب مردان بالای 60 سال با زنانی بسیار کوچک تر از خود ازدواج کرده اند نه زنانی که به لحاظ سن و سال با آنها همخوانی دارند.

چرا دختران جوان به مردان مسن بله می گویند؟
علیرضا احمدی، روانشناس و مشاور خانواده درباره دلیل چنین ازدواجهایی معتقد است مردان مسنی که به ازدواج با دختران جوان اقدام می کنند، معمولاً وضع مالی خوبی دارند و از اینکه پول شان را برای رفاه همسر جوان شان خرج کنند، هیچ ابایی ندارند. به باور وی درصدی از این ازدواجها هم به دنبال دلایل عاطفی شکل می گیرد. دخترهایی که پدر خود را زود از دست داده اند یا رابطه عاطفی محکمی با پدرشان نداشته اند، به دنبال یافتن همسری هستند که نقش حمایتگر داشته باشد که این ویژگی معمولاً در مردانی که سن شان خیلی از آنها بیشتر است وجود دارد. از سوی دیگر بعضی از مردها با بالا رفتن سن شان اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و در تلاشند آن را با برگزیدن همسری جوان جبران کنند. در این راه هم از هیچ تلاشی فروگذار نمی کنند و هزینه زیادی بابت این انتخاب شان پرداخت می کنند.

افزایش زنان بیوه و کودکان یتیم
فرید براتی سده، رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان براساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال کشور و با اشاره به میزان زاد و ولد سالمندان در سال گذشته می گوید: براساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال کشور در سال گذشته میزان زاد و از ولد سالمندان بالای 60 سال بین 800 تا 900 نوزاد و از افراد بالای 70 سال نیز حدود 100 نوزاد بوده است. به باور وی این رقم فرزند آوری سالمندان تأمل برانگیز است، زیرا به هر حال نرخ مرگ و میر در میان افراد بالای 60 سال بسیار بیشتر از جوانان است و هرلحظه امکان فوت آنها وجود دارد به همین دلیل در صورت ادامه این روند شاهد افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار و ایتام در کشور خواهیم بود.

زنان مسن هم کفو مردان مسن
با این اوصاف آیا سالمندان حق ازدواج ندارند؟ بنا به تاکید براتی سده ازدواج سالمندی سلامت چنین ازدواجی را مشروط بر ازدواج مردان سالمند با زنان سالمند می داند زیرا در صورت ازدواج مردان سالمند با زنان و دختران جوان که دارای اختلاف سنی زیادی با آنها هستند، شاهد نتایج بسیار منفی آن در ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگی خواهیم بود. از نگاه این کارشناس، ازدواج مردان سالمند با زنان و دختران جوان یک مسئله فرهنگی است که باید در راستای آن فرهنگ سازی صورت گیرد.
منبع: پایگاه اینترنتی فردا
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: